Over ons
Bijzondere wijnen proeven, toppers herkennen, smaak leren beschrijven
De Brabantse wijnsociëteit biedt haar leden de gelegenheid hun deskundigheid te vergroten bij het proeven, beoordelen en beschrijven van wijnen. Wie beter proeft, geniet meer!
Iedere dinsdag proeven we in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle om 20.30 uur.
Met wekelijkse proeverijen zijn we uniek in Nederland. De wijnsociëteit werd opgericht in 1980. De leden zijn gepassioneerde wijnliefhebbers. Onderdeel van het lidmaatschap is één keer seizoen zélf een themaproeverij verzorgen met documentatie. De proevers komen uit heel Brabant, onder meer de regio’s Tilburg, Breda, Eindhoven, Den Bosch en Boxtel.
Wie lid is van de wijnsociëteit maakt veel dinsdagavonden mee met ‘vloeibaar geluk’. In de proeverij proeven we bijzondere wijnen, bijvoorbeeld wijnen van wijnbouwers die leden zelf hebben bezocht en niet in ons land verkrijgbaar zijn. Of wijnen die niet meer leverbaar zijn, omdat ze zijn gerijpt in de kelders van de leden of gekocht op een veiling. De wijnsociëteit is onafhankelijk, heeft geen commerciële binding of doel. Een voorbeeld van thema proeverij met bijzondere wijnen is de proeverij waarin Bordeauxblends naast elkaar werden geproefd: Château Pontet Canet uit Pauillac, Château Musar uit Libanon en Seña uit Chili. Of de themaproeverij Jura waarin we de bijzondere Vin Jaune uit Château Chalon proefden, en de Vin de Paille van ingedroogde druiven. We gebruiken collectief het cursusboek van Wine Folly.
Smaak leren beschrijven is een belangrijk doel. Op de proefavonden proeven we meestal geblindeerde wijnen. Deze wijnen bespreken we. In de loop van de tijd leren leden wijnen steeds beter beschrijven. Je vocabulaire groeit. Vaak is er een gemeenschappelijke noemer bij het beschrijven en waarderen van de wijn, maar dat hoeft niet. We proeven veel stijlen wijnen uit allerlei landen. Het beschrijven van de wijn heeft als doel om meer te genieten én de wijnen beter te leren herkennen. Zo zijn wijnen van sauvignon blanc (o.a. Sancerre, Pouilly Fumé) herkenbaar aan een geur van kruisbes, meloen en passievrucht. En wijnen van riesling zijn herkenbaar aan de geur van groene appeltjes – Granny Smith, limoen, bijenwas en jasmijn. Sommige wijnen van riesling (o.a. uit Moezel en Elzas) ontwikkelen ook een petroleum-geur als ze ouderen. Je leert als lid de bekende druiven kennen, maar ook heel curieuze die alleen in kleine delen van de wereld worden verbouwd, zoals Romorantin (Loire, Frankrijk), Baja (Bairrada, Portugal), Savagnin (Jura, Frankrijk), Semillon (Hunter Valley, Australië).
Toppers leren herkennen is een deel van het plezier van wijndrinken. Denk dan aan themaproeverijen zoals het herkennen van blind geserveerde Margaux, Saint Estephe, Saint Julien. Of een blindproeverij met álle Crus de Beaujolais. Herkennen van Côtes de Nuits en Côte de Beaune-wijnen. Herkennen van mooie Rhônewijnen van Syrah (Côte Rotie, Crozes Hermitages, Hermitage, Saint Joseph) en onderscheid maken met Nieuwe Wereld Shiraz. Sinds 1993 organiseren we een clubkampioenschap blindproeven. De winnaar mag een jaar lang de Kees Mutsaers-koeler gebruiken, waarin alle namen van de winnaars zijn gegraveerd.
Rob van Ginneken is de huidige clubkampioen. Het clubkampioenschap wordt ook wel liefkozend ‘ons jaarlijkse lesje bescheidenheid’ genoemd. We proeven blind wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië en moeten aangeven wat er in het glas zit (druif, jaargang, gebied, producent). Een deel van de proevers neemt deel aan nationale wedstrijden. Berry Marinussen, Nello Pisscheda en Peter van den Besselaar wonnen de prestigieuze Grand Prix Saint Hubert in 2014. Verschillende teams behaalden tweede en derde plaatsen. Bij het nieuwe Nederlandse kampioenschap behaalden Noël Geisen, Diederick Swagemakers, Berry Marinussen en Peter van den Besselaar een derde plaats in 2018. In mei 2019 legde een team van de Brabantse Wijnsociëteit beslag op de tweede plaats bij het NK; Diederick Swagemakers, Martijn de Groot, Willem Jan Withagen en Eric Hoepelman maakten hier deel van uit. In mei 2022 behaalden Berry Marinussen, Maarten Drop, Noël Geisen en Peter van den Besselaar een tweede plaats bij het NK blindproeven.
Bij het veertigjarig bestaan in 2020 verscheen een jubileumboek, waarin – exclusief voor de leden – het geheim van de sociëteit is ontsluierd. Naast de proeverijen organiseert de Brabantse Wijnsociëteit per seizoen een werkavond, waarop het programma voor het nieuwe seizoen tot stand komt. De eerste proeverij van het jaar is een nieuwjaarsreceptie en zomers is er geregeld een barbecue. Regelmatig wordt er een reiscommissie gevormd die een studiereis mag voorbereiden. Er zijn onder meer studiereizen ondernomen naar Ahr, Moezel, Rheingau, Elzas, Champagne, Loire, Bourgogne, Bordeaux, Toscane, Tokaj/Hongarije. We bezoeken domeinen, laten ons voorlichten door wijnmakers. Zo bezochten we topdomeinen als Château Petrus in Pomerol en Ornellaia in Toscane. Traditioneel bezoeken we ook altijd een coöperatie, genieten van de contrasten. Het culinair genot varieert van picknick tot eenvoudige worst/kaas/wijn lunch tot bezoek aan restaurants met Bib Gourmand of Michelin sterren. Inderdaad: het leven is goed in het Brabantse land.