Fameus affiche van Cassandre |
Wijn maken is één ding, wijn verkopen
weer iets anders. Waar wijnbouwers ziel en zaligheid leggen in het werk in de
wingerd, zwoegen bij de vinificatie, de wijn vertroetelen bij het opvoeden… als
de wijn vervolgens niet verkoopt, is het werk niet doelmatig. Hans van der
Horst heeft een proeverij gemaakt van wijnen van Paul Mas, een verkooptalent.
Oorspronkelijk was het domein 32 hectares groot; inmiddels bestaat de
onderneming uit 320 hectares eigen wijngaarden en heeft het bedrijf ook 800
hectares onder contract. Dat betekent dat er jaarlijks 4 tot 5 miljoen flessen
Paul Mas (of met een andere benaming) over de toonbank gaan. Voor het label
Arrogant Frog heeft de onderneming zelfs een Nederlandse website. Door een
combinatie van ecologisch verantwoorde wijnbouw in combinatie met een Nieuwe
Wereld stijl van wijnmaken haalt Paul Mas het beste uit het terroir, zo claimt
men. Wij nemen de proef op de tong.
Bij de witte wijnen proeven we een
viognier 2010 (hint van vanille, jasmijn, goede zuren) en een chardonnay 2011
(eleganter, iets voller, verfijnde neus en lekker bittertje in de smaak).
Les Faisses, Chardonnay 2010 Limoux
Goudkleurige zweem, fruitvolle en
volle smaak, zegt Gerard. Nello prijst de mineraliteit, Kees noemt de wijn
bloemiger dan de chardonnay-zonder-meer. Ik vind dit vooral een heel serieus
glas met veel stevigheid en bitter-achtige zuren. Mooi gemaakt!
Arrogant Frog 2010, vin de pays d’Oc
Kees vind dat de wijn iets deftigs
heeft, dat zullen de Britten die de Fransen graag voor ‘Arrogant Frog’
uitsch…..wel passend vinden. Op de website heet maker Jean-Claude Mas echter de
‘nederige’ wijnmaker. Dit is gewoon een lekker glas: met wat leer, zoethout en
drop in de neus. Maceration Carbonique zónder yoghurt-associatie, zegt Noël, en
dan heb je vooral veel fruit in de neus. Lekkere framboos. Dit is een sappig
glas wijn, een echte thuiskomwijn. Krijg je dit na een dagje werken in het
glas, zit je op balkon of in de tuin… dan kom je weer heerlijk tot jezelf.
Paul Mas 1892, Pays d’Oc 2010
Met deze wijn brengt de maker een ode
aan zijn opa. Die staat met oma dan ook afgebeeld op het etiket, een grappige
wijn voor filatelisten. De opbrengst bedraagt 42 ha/hl. Van carignan, grenache
noir, grenache blanc, syrah, cabernet, merlot en mourvedre. Dat klinkt mij als
veel druiven in de oren, maar ach… in Châteuneuf du Pape gaan ook veel
druivensoorten en dan komen er harmonieuze resultaten van. Ik zet meteen twee
*-sterren in het proefschrift, want de wijn heeft een mooie neus van Mon Cherie
chocolade en tabak, mocca en een jodiumzweem. Gerard merkt een zoetje op in de
aandronk. De wijn is sappig, aangenaam en heeft een hele goede balans.
Het oorspronkelijke domein van Paul Mas in Pezenas |
Château
Crès Ricards 2009, Coteaux du Languedoc
Als ik het goed begrijp, was dit een
domein van een wijnboer die zelfstandig niet meer echt goed rond kon komen, en
heeft Paul Mas dit domein aan zijn bezit toegevoegd door aankoop. Wijn gemaakt
van syrah en grenache. Een serieuze open neus met rood zomerfruit die ik als ik
de neus wat langer in het glas steek als ‘kers’ definieer. Man, wat een bek vol
wijn krijg je bij de eerste slok! Warm, soepel, mooi. Nello determineert een
jamachtige toets. In mijn boekje staat: past goed bij eendeborst met rood
zomerfruit.
Château
Paul Mas 2010, Clos des Mûres, Coteaux du Languedoc
Kijk, en dit is dan net weer iets
beter. Complexer, rijker en van hoger niveau, zegt Nello. Wil ruikt wat munt,
Noël krijgt associaties van paard. Ik heb ook ‘stal’ in mijn aantekingen staan
en morelkers. Cacao en vanille, En een licht stinkertje. Enorm concentraat, dit
is power: een wijn met veel kracht en fluwelige handschoenen.
Mas des Mas 2006, Grés de Montpellier,
Languedoc
Een wat meer gerijpte wijn, om te
beoordelen of de wijnen mooi uitrijpen? Geëvolueerde kleur en een neus met
zowel kreupelhout als zoethout. De wijn is nog straf, vind ik, smaak met veel
laurierdrop.
Fijne proeverij van Languedoc wijnen.