Overzicht blogberichten

Puike Piëmontese wijnen
By in ,

Puike Piëmontese wijnen

Piëmonte, zou zo de hemel er niet uit kunnen zien?

Piëmonte heeft een diversiteit van wijnen die wij eigenlijk niet
kennen. Noem Piëmonte en wijnliefhebbers raken in vervoering bij het denken aan
Barolo en Barbaresco. Samen vormen die echter maar 5% van alle wijnen uit de
Noord-Italiaanse streek. Nello Pischedda gaat ook glimmen als hij over Piëmonte
spreekt: het gebied met de meest verfijnde gerechten.

 

Nello reisde rond door
Piëmonte en waar hij bij het zoeken naar wijnen voor deze proeverij (en die van
volgende week) nul op zijn rekest kreeg, gebruikte hij theatrale technieken en pittige
argumentatie. “Ik heb 1.700 kilometers gereisd om hier te komen… dan hebt u
voor mij toch wel…” Met als resultaat: een proeverij met puike wijnen.

 

Erbaluce di Caluso 
“ T “ 2009, Azienda Agricola Cieck,
Aglié, Caluso

Bleke kleur. Druivige neus, licht
bloemig, jasmijn, peer, hazelnoot, volle rondeur in de aandronk, amandelbitter
in de lange afdronk. Fraaie wijn. Eetwijn.

 

Verduno 
Pelaverga  “Speziale” 2011, Fratelli Alessandria,
Verduno

Lichte kleur, in de neus wat laurier, gestoofde pruimen en ook
licht kers. Heerlijk sap en sappig. Pruim zet zich door in de smaak.
Elegante wijn. Frivool ook!

 

Sensazioni, Colli
Tortonesi  Croatina  2009, Boveri, Costa Vescovato, Tortona

Donkerder kleur, rubbertje in de neus, morelkers. Dit is geen
allemansvriend, heeft duidelijk nog wat tannine. Rode wijn met bite. Voor bij
een mooi stuk vlees.

 

Gavi di Gavi 2011  Cortese, La Scolca, Gavi

Ik ben liefhebber van Gavi di Gavi, het is een wijn die zich niet
zo gemakkelijk geeft, die je in de loop van de tijd wat beter moet leren kennen.
Bleke kleur, mineraal en vuursteen in de neus, volle rondeur in de aandronk,
tonen van brandnetel en veel bitters. Ranke wijn is dit. Later ruik ik wat
viooltjes in de neus.

 

Derthona  “Sterpi” 2010 
Timorasso, Vigneti
Massa, Monleale, Tortona

Goudkleurig. Een neus met honingassociaties en hazelnoot, goede
zuren. Ik krijg de doorslikreflex, altijd een goed teken. Bittertje zit in de
afdronk, hoge alcohol. Sommige proevers vinden dat het hout nogal duidelijk
naar voren komt, ha… de wijn heeft géén hout gehad, die vanilletoon moet dus
een karakteristiek zijn van de Timorasso druif. Ik las over deze wijn dat een
proever associaties kreeg van een combinatie van viognier, chardonnay en
riesling. Het is een heuse oplegwijn, de maker zegt dat de wijn véél tijd nodig
heeft.

 

Dolcetto  d’Alba  “Salatio” 2007, Brovia, Castiglione Falletto

Diepdonkere, bijna zwarte kleur. Bescheiden neus, zit dit nog
dicht? Langer in het glas ontplooien zich tonen van Mon Cherie kersen, schotse
pijptabak en peper. BOF! De smaak is recht voor zijn raap, wat rondeur, tikje
eendimensionaal en wat tannines in de afdronk.  

 

Barbera  d’Asti  
“La Bogliona” 2006, Scarpa, Nizza Monferrato

Kardinaalrode kleur. Ruikt wat inktig. Goed sap, mineralige zuren,
terra aards. Zuren ook in de afdronk. Zekere elegantie. Slanke gespierde wijn,
gewoon lekker, niet zo’n Parkerbommetje. Hartendiefje van Nello.

 

Roero Riserva  “Mombeltramo” 2006  Nebbiolo, Malvirà, Canale

Tuilé rand. Doorzichtige kleur en een neus met voornaam cederhout.
Pruim. Stringent bittertje in de afdronk, ik vind dit een eigenzinnige en
karaktervolle wijn. Schreeuwt om iets om erbij te eten.

 

Barbaresco  “Coste Rubin”
2004  Nebbiolo, Fontanafredda, Serralunga

Tuilé kleur. Cederhout met fruit. Later ook kreupelhout en
herfstbosimpressies. De aandronk is fluwelig en ik krijg meteen die
doorslikreflex, buitengewoon harmonieus en elegant!
Dit is een wijn met finesse.

 

Grignolino  del Monferrato Casalese  “Bricco del Bosco”  Vecchie Vigne 
2007, Accornero Giulio, Vignale Monferrato, Alessandria

Mineraal in de neus en ook gestoofd fruit. Hele lichte kleur. In
de neus ook nog eucalyptus, noten en warempel ruik ik ook vaag turf. Zachte
aandronk, zelfs heel zachte aandronk, volstrekt vief en daarna ineens
verrassend veel kracht. In de complexe neus ook herfstbos en rijpe aardbei.
Mega elegante wijn. Hartendiefje van Nello.

 

Gattinara  “Tre Vigne” 
2006  Nebbiolo, Travaglini, Gattinara

Leer en tabak. Fluwelige aandronk gevolgd door een buitengewoon
gebalanceerde wijn, verfijnd ook. De wijn trekt nog wat in de mond, espresso
tonen in de neus. Combineert kracht met elegantie. Donders mooie wijn.

 

Barolo Chinato  “Vino
Aromatizzato”  Nebbiolo, Poderi Luigi Einaudi, Dogliani

Heel bijzondere wijn, aangesterkt, maar die mag voor mij lokaal
gedronken blijven. Een neus van amaro kruidendrankjes, van Campari en
Underberg. Kardemom. Ik was eigenlijk van plan om er geen slok van te nemen,
deed het toch en verdorie die smaak blijft eindeloos in de mond hangen. Eerlijk is eerlijk: dat is een teken van hoge wijnen. Maar excuseer: als ik
dan toch iets kruidigs wil, geef me dan meteen een echte kruidenamaro. Ik vind
dit een te curieuze wijn.

 

 

Er zit muziek in de wijnregio's van Portugal
By in ,

Er zit muziek in de wijnregio's van Portugal

 
Muzikanten in Alentejo

We proeven blind regio’s uit Portugal. Rick Lourenco da Encarnacao is onze gids, dus dat zit wel goed. Wij hebben 260 eigen druiven, zegt Rick, en het is mooi als je die proeft omdat je dan iets ‘unieks’ proeft. Hier in Nederland is Douro populair, maar als je in Portugal de keuze mag maken, dan zijn de wijnen  uit Alentejo het meest populair.

JJ Branco 2011 Alentejo

Wijn van Antão Vaz (de Portugese Chardonnay), Arinto en Verdelho. Bleke kleur met een moderne neus: jasmijn. Citrus, ananas en kruisbes, zegt Kees. Meloen en pompelmoes, aldus Noël. Ik vind het een karaktervol serieus glas met een snoepje in de mond en amandelbitter. Hartendiefje van Rick.

Monte Cruz Branco 2010 Alentejo

Wijn van 100% Antão Vaz. Valt niet bij iedereen in de smaak door teveel vanille, maar volgens mij heeft de wijn geen houtrijping gehad? De kleur is bleek, de neus aanvankelijk heel gesloten. Daarna komen tonen van caramel en toffee, is de smaak amandelbitter. In mijn aantekeningen staat: héél serieuze eetwijn.

Quanta Terra Gran Reserva 2009 Douro  

Wijn van Viosinho en Gouveio. Oud goud kleur. HansL ruikt meloen, Claartje boter, brood, hooi. Mijn aantekeningen: bloesem, veel body en power in de smaak. En dan komt de wijn in de mond met véél rondeur, ik proef abrikoos en ervaar de doorslikreflex. Mooie ingekapselde vanille. Ben onder de indruk.

Cornalin 2009 Valais Zwitserland

Deksels, een piraat in de eerste rode serie! Ik val als een blok voor de neus, die uiterst frivool is – lekker rood fruit, kruiden en caramel. De neus komt beter tot zijn recht dan de smaak met een wat hoge zuurgraad en een tikje eendimensionale smaak. Paul ruikt cassis, eik en bessen. Berry noemt framboos en kersen. Rob zegt dat de geur vlezig is, HansL noemt eucalyptus en Willem-Jan wafeltjes.

Quinta do Carneiro 2007 Reserva, Lisboa Alenquer

Wijn van Touriga Nacional, Trincedeira, Cabernet Sauvignon. Tien maanden  houtrijping op Frans en Amerikaans eiken. Donkere kleur, zwoele neus met kersen. Kees ruikt inkt en bramen, Berry drop, ceder en leer. De wijn heeft een mooie rondeur, ik proef Mon Cherie chocolade en kers, krachtig glas wijn dat zich echt wel geeft. 
Pittig glas wijn.

Oef, wat een prachtige oude wijnstokken!

 

Quinta da Padrela 2009 Reserva, Douro

 Donkere kleur, paars nog. Caramel en pruimen in de neus. Noël noemt de neus modern met bramen, aardbei en gestoofd fruit, HansL noemt viool en iris. De smaak heeft Rubensiaanse rondingen, mooi sap dat volgens Rob ‘rul en joyeus lekker’ is. Prima wijn, een pleaser. Gemaakt van twintig (20!) druivenvariëteiten van gemiddeld zeventig jaar oud.

 

Moiras Rocha 2009 Reserva, Alentejo

Hartendief van Rick. Wijn van 50% cabernet sauvignon en 50% syrah. Donkerpaars. Nieuw cederhout en een voorname neus. Meteen de doorslikreflex. Serieus en fraaie smaak, aards, een bittertje. Goede harmonie, elegantie én finesse. Kees ruikt paddestoel, Rob rozebottel. Noël kersen, paprika, ijzerslijpsel en nootmuskaat.
Mooiste wijn van de avond.

Tour de Europa: wijn van de reiziger
By in ,

Tour de Europa: wijn van de reiziger

Er zijn reizigers die in Rome de pindakaas missen – dus maar een pot meenemen én reizigers die zich aan de Costa’s dagelijks laven aan Sangria. Ik bedoel: óók op reis zijn er mensen die voor veilige en bekende keuzes gaan. Gerard zet wijnen op tafel die we níet standaard herkennen. Dat is wel zo spannend. We proeven de wijnen blind.

 

Dr. Loosen Extra Dry Sekt

Hartendiefje van Gerard. Dit glas met bubbels laat me in alles aan Champagne denken… best gek, want gemaakt van Riesling. Maar lees mee: in de neus heeft de wijn peer en gist, ook een hele lichte oxytoon (niet storend, ook vaak te proeven in Champagne). In de smaak abrikoos, een heel piepklein zoetje, goede zuren én bitters. Wat wil een mens nog meer? Nou bijvoorbeeld een verfijnde mousse. En dat heeft deze Dr. Loosen beslist niet, de mousse is grof. Een fles van deze Sekt in de koelkast biedt altijd een prettig vooruitzicht. Ik vroeg me hardop af of Extra Dry nou droger was als Brut. Dimph stuurde een fijn overzicht van termen en zoetheid.

Smaak                                     suiker in
gram per liter

But nature. Non dose                0 g/l

Extra brut                                0-6 g/l

Brut                                         0-15 g/l

Extra sec                                 12-20 g/l

Sec                                          17-35 g/l

Demi sec                                  35-50 g/l

Doux                                        50+ g/l

Eisacktaler Müller Thurgau della valle isarco 2011 Südtirol – Alto Adige

Is het een veronachtzaamde druif, Müller Thurgau? Hij staat bekend als nogal eenvoudig… en ik moet toch iedere keer als ik er een glas van drink toegeven dat het me uitermate bevalt. De neus is bloemig, honingtoets en peer, muscat. De wijn is vief, levendig met een bittertje. Net een beetje charmanter dan de Grüner Veltliner van hetzelfde huis.

Schriesheim Sauvignon Blanc Spätlese 2009 Baden

Verduveld wat een prettig glas: geelgouden kleur, rokerigheid, buxus, kruisbes, ja een hele expressieve neus. Jan ruikt petrol, Nello ruikt mint en vuursteen, Dimph noemt dennegeur, vuursteen en caramel. Kortom: beslist een complexe neus. En dan een zoetje in de aandronk, ik meen wat houtrijping te proeven, rondeur en goed sap, veel zuren bij een prima balans. Erg mooie wijn. Hartendiefje van Gerard.

En nu een serie van één druif, zegt Gerard. Voor het verslag maak ik meestal keuzes, maar dit zijn zulke mooie rieslings, een beschrijving dus van allemaal.

Brauneberger Kammer 2010, Weingut Paulinshof, Mosel

Wat een Keizerlijke druif, wat een fijne liefhebbersdruif is die riesling. Met wijnen waar je meteen blij van raakt. Een neus met van alles: mineralen, een botertje, peper, mango en honing. Een vette aanzet, veel zuren, rondeur en lang nahangend.

Brauneberger Juffer-Sonneuhr 2010, Weingut Paulinshof, Spätlese Trocken

Een overtreffende trap. Hele zuivere neus met peer en mineraal. Prachtige balans. Citrus. Ik krijg acuut de doorslikreflex, geen druppel wil ik hiervan wegspuwen. Zeer verfijnde wijn. Onmiddellijk de gedachte: wow, het leven is goed. Mooiste wijn van de avond.

Leitz, Rüdesheimer Berg Rottland 2009 Riesling, Spätlese, Rheingau

Dit is zoet. Wijkt dus af van de droge Rieslings. Zoete aanzet, véél rondeur, vettig, abrikoos, boterig en een uitstekende balans. Klassiek!

Philipp Kuhn Saint Laurent 2009, Reserve, Pfalz

Just noemt de geur zwaar, stinkt nogal, rinse koffie en wat vlakke jam. Jac ruikt bouillon, morelkers, bos en paprika. Mijn aantekeningen zijn eenvoudiger: dit is geen stallucht… dit is een héle manege, toffee en wat caramel. Milde wijn, op dronk.

In de laatste rode serie staan twee wijnen naast elkaar.

Le Serre Nuove dell Ornellaia 2009, Bolgheri

Gemaakt van 54% merlot, 31% cabernet sauvignon, 10% petit verdot en 5% cabernet franc. Nello is kritisch, te jammig, te veel koffieconcentraat. Kees is laaiend enthousiast: gestoofde pruimen, bramen, inkt en laurier. En nee… het is géén sangiovese, want gemaakt van een klassieke Bordeaux mix druiven. De wijn is misschien niet elegant, misschien niet superverfijnd. Maar waarom simmeren wat de wijn niet biedt, als ie ook van alles wél geeft: kersen in de neus, cederhout, geconcentreerde wijn met enorm concentraat, een powerhouse, fluwelig, vettig, zwoel, koffie. Wijn om indruk mee te maken.

Brunello di Montalcino 2004, Castelgiocondo, Frescobaldi

Terra neus en mineraal, gerijpte neus. Deze wijn is lichter van constitutie maar niet per se elegant te noemen, ik bemerk een kleine discrepantie tussen neus en smaak. Dat gezegd hebbend, is van dit glas véél te genieten: nog vrij streng, inktig. Moet gedecanteerd.

 

Strohwein 2002 Weinbau Prechtl, Blaufränkisch, Weinviertel Österreich

Het blijft fascinerend dat je met veel proefervaring toch altijd weer curieuze en boeiende wijn blijft ontdekken. Evident niet gefilterd, enorme stroperigheid. Van ingedroogde Blaufränkisch druiven. Ik werd bijna weggeblazen door de enorme frisheid van het bouquet: kersensap-in-het-kwadraat. Fris. Fruitig! In de smaak tonen van rinse appelstroop. En dan ontdek je bij het doorsnuiven aan de wijn ook bosbessenjam, bruine suiker, krentjes, chocolade-impressie. Wow.

Prachtige proeverij. 

Reprise Etikettenproeverij: “Ik kan alleen maar Hallelujah roepen”
By in ,

Reprise Etikettenproeverij: “Ik kan alleen maar Hallelujah roepen”

Ze staan samen op de catwalk, die Hans bouwt temidden van de proeftafels. Een enkele is verlegen. Anderen zijn juist betoverend mooi. Er zijn klassieke aantrekkelijken. Of eigentijdse. Bella Italia, de Italiaanse schonen zijn tot in de puntjes verzorgd. Er staat ook design. Hans Lodewijkx geeft een reprise Etikettenproeverij. We praten ineens over aspecten van de wijn waar we normaal gesproken aan voorbij gaan: glansvernis op het etiket, brailletekens, typografie en de kwaliteit van de afbeeldingen. Iedereen laat zich leiden door etiketten en de uitmonstering van de fles. “Vooral vrouwen”, hoor ik. Maar dan klinkt er uit een mannenmond: “Nee hoor, want ik kijk er ook naar”. Zo’n dertig flessen staan gerangschikt. We proeven om te  beginnen een Slovenische Fürmint (verrassend prettig) en een Spaanse Rias Baixas van Albariño (strak en aangenaam).

Pinot Grigio 2011, Riff, Alto Adige

Karakteristiek:
op het moderne etiket staan stenen afgebeeld. Proefnotitie: licht kruidig met
mooie mineralen in de mond, zoetje. En weer een bittertje in de afdronk. Prima glas. Paul ruikt abrikoos, kruisbes en roemt de frisse aanzet. Er is hier dus
een duidelijke link tussen het etiket en de smaak.

Pinot Grigio 2010, Alois Lageder, Alto Adige 

Karakteristiek:
Eigentijds. Lageder laat kunstenaars een bijdrage leveren aan de etiketten, op
deze fles staat een afbeelding die is afgeleid van een rooster in de productieruimte. Proefnotitie: duidelijk mineraal in de neus en een heel zachte aandronk, sappige wijn met zijdezachte textuur, prima balans. Claartje noemt deze wijn iets harmonieuzer dan de vorige. Kees prijst de balans, een subtiel zoetje. Rob proeft licht boter.

Vermentino 2011, La Spinetta, Piemonte

Karakteristiek:
etiket met een neushoorn illustratie. Proefnotitie: Sebastian prijst de balans en goede zuren, Noël zegt dat de wijn het moet hebben van de opbouw in de mond, de wijn blíjft maar doorgáán, Henk noemt de wijn mooi, Kees ontdekt kruisbes en mango, Nello is kritisch want mist wat zuiverheid, Twan ruikt dierlijke tonen die hem niet aanstaan. Mijn aantekeningen: Citrus in de neus, viefe wijn met spanning en een prachtige balans. Mooie witte wijn uit Noord Italië.

Scharzhofberger 2009 Kabinett, Egon Müller, Saar

Karakteristiek:
etiket dat al vele decennia ongewijzigd is, klassieker dan dit bestaat niet.
Met fraaie krullen, gekalligrafeerde letters, illustratie van het domein
omgeven door druivenranken.

Proefnotitie: Volgens mij is dit de eerste keer dat ik een wijn in het glas heb van deze topproducent en het is een waar genoegen.
Zweem van kastanjechampignons in de neus, mineraal. De smaak heeft een schitterend zoetje, prachtige balans en pure harmonie. Zeer klassieke wijn, in deze klasse het allerbeste dat Duitsland (of moeten we zeggen: de hele wereld?) te bieden heeft. Nello roemt het delicate petrolbouquet. Hartendief van Hans.

Grüner Veltliner 2008, Smaragd, Weingut Knoll, Ried Loibenberg, Wachau

Karakteristiek:
wie deze wijn één keer heeft gezien/geproefd, vergeet dat nóóit meer. Een etiket dat mooi is van kitscherigheid, noemt Hans dat. Volstrekt uniek. Het mooie is dat je bij het zien van dit etiket vrijwel altijd weet: ik ga genieten. Proefnotitie: Gerard is duidelijk, “dit is de meest complexe  Grüner Veltliner die ik ooit heb gedronken”. Kees ruikt banaan, Paul groene groente. Jan ruikt heideveld, kiezelsteen en mineraal. Mijn  aantekeningen: superneus met veel boter, hooi en later ook abrikoos en peer. Pittige wijn met een sappige aandronk, hoge concentratie van zuur/bitter/mineraal. Een absolute eetwijn, die zal schitteren op tafel.

Chablis Premier Cru Vaillons 2011, Jean Paul et Benoit Droin

Karakteristiek:
Oer-klassiek Frans. Met (uiteraard) géén achteretiket of toelichting op het etiket. Proefnotitie: Altijd mooi als een wijn een verhaal heeft… Hans proefde dit glas bij een camembert in restaurant Cordial in Oss, een goede combinatie, zegt hij. Kees (ik hou niet van Chablis – maar wél van dit glas) roemt het stuivend bouquet , het sap in de wijn, de prachtige aanzet en constateert: “Ik kan alleen maar Hallelujah roepen.” Nello prijst de expressiviteit. Mijn aantekeningen: strakke mineraliteit in de neus, heel fris in de mond, mooie appelzuren en lekker vief!

Blandy’s Madeira 1940 Sercial

Karakteristiek:
op de fles geschilderde letters en cijfers. Proefnotitie: noten zegt Willem-Jan, koffie, caramel en ijzer. Gerard ruikt rozijn en toffee. Wierrook hoor ik noemen. Hans noemt de neus heftig. Ik ben ‘verkocht’ bij deze Madeira, mahoniekleur met lichtgroene rand, met zo’n heerlijk complexe neus, alleen het ruiken is al een genoegen. Ik ruik hier oude textielfabriek – een zweem daarvan ruik je nog als je door het Tilburgse museum de Pont loopt. Speculaaskruiden, amandel en marsepein. De smaak is prachtig droog. Een droom van een meditatiewijn.

Naast twee verschillende stijlen Sauternes (Château Romer du Hayot 2003, klassiek, Château Liot 2003, op fruit gemaakt) proeven we een Gewürztraminer.

Gewürztraminer 2007, Hengst, Zind Humbrecht, Selection de Grains Nobles

Adembenemende wijn. Maximale score drie *-sterren. Goudkleurig, explosie van een cocktail van tropisch fruit, perzik en abrikoos. Pure nectar, schitterende harmonie. Gebottelde Perfectie. Hartendief van Hans.

Blije gezichten na deze proeverij.

Mijn kelderschatten uit een Herenkelder
By in ,

Mijn kelderschatten uit een Herenkelder

De wijnen in deze proeverij – ze maken asoociaties los – van engelen tot Doutzen Kroes. Lees maar!

Aaah
lekker. Het doorproeven van gerijpte wijnen uit een liefhebberskelder. Dat zijn
en blijven unieke  proeverijen. Henk
Vermeer zet zijn ‘lievelingen’ op tafel. Henk is een man met heldere klassieke
voorkeuren: rood = Bordeaux, wit = Bourgogne. En zijn kelder is er een van een
Heer van Stand, heel passend in dit Toonderjaar. Aan het eind van de proeverij
proeven we nog een uitzonderlijk avontuurlijke wijn, een witte Vernaccia di
Oristano van 41 jaar oud. De lezer snapt: we genieten van ‘Mijn
kelderschatten’.

 

Meursault
2009, 1er Cru ‘Les Genevrières’, Domaine Rémi Jobard

Chardonnay-rokerige
neus, botertje. Sappige wijn met goede zuren. Later ruik ik ook mineraal en
valt de goede rondeur in deze wijn mij op. Kees noemt de wijn voornaam, ruikt
hazelnoot en geroosterd brood. Prijst de lange afdronk. Willem Jan mist het
vettige botertje dat veel Meursault kenmerkt, misschien is de wijn daarvoor nog
te jong? Just prijst de goede zuren.

Montagny
2009, 1er Cru Signé, Caves de vignerons de Buxy

Gewaagde
line-up, Henk zet de gereputeerde Meursault vóór een coöperatiewijn ~
verkrijgbaar in de supermarkt. Die Montagny blijft echter vrolijk overeind! Ook
gemaakt van chardonnay, maar voor de prijs van twee flessen Meursault koopt de
liefhebber zeven van deze flessen Montagny. Die Meursault is voornaam en
mineralig, de Montagny is levendig en vief. Expressieve neus met bloemetjes
(jasmijn), stevige wijn met een bittertje. Claartje ruikt buxus. Kees prijst de
zuren, ziltige smaak en de elegantie van de wijn. Deze wijn op een terras, de
vorige aan de dis, is zijn conclusie.

Château
Siran 1995, Margaux

Wie
wijn écht lang weglegt om te rijpen, kan het beste voor zékere en veilige
keuzes gaan. Cru Bourgeois zijn van 0 tot 10 jaar uitstekend drinkbaar, Grand
Cru Classés zijn vanaf vijf jaar tot vijftien, twintig jaar of langer houbaar.  Château Plince 1998 uit Pomerol naast Siran heeft
betere tijden gekend, dat er meer spanning in de wijn aanwezig was – een droom
van een neus (kreupelhout, cederhout, laurier), dat wel! Siran biedt wat
kruiden in de neus, die verder belegen overkomt. De wijn is volstrekt op dronk,
mist wat spel, blijft wel nahangen. Dymph ruikt caramel, koffie en pruimen.
Kees roemt de elegantie van de wijn.

Château
d’Armailhac 2004, Pauillac, Grand Cru Classé

Gerard
ruikt overheersende cassistonen in de neus, Toos chocolade en veel hout. Sappige,
zwoele wijn met concentraat, zegt Toos. Mijn aantekeningen: bruine rand,
voorname neus! Cederhout, laurier, kruidentoets. Sappige wijn met hoge
zuurgraad, mooi spel.

Château
Chauvin 2003, Saint Emilion, Grand Cru Classé

Mijn
voorkeur gaat uit naar de rechteroeverwijn. Bruine rand, mooi expressieve neus
met kersen en chocolade, later ook impressies van een dennenbos. Veel body,
rondeur, bite, een bittertje in de afdronk. Gerard ruikt kersen, roemt de
krachtige aanzet. Toos ruikt leder, koffie, hout en straffe tannines.

Château
Cos d’Estournel 1998, Saint Estephe, Grand Cru Classé

Jan
komt helemaal los bij deze mooie wijn: uitbundige neus met laurier, drop,
sigarenas, bosgrond, aarde en paardenstal. Zilt. Oesterassociatie. Tannines in
de smaak, maar ook rood fruit, bramen en morel. Claartje ruikt inkt, leer en
aardse tonen. Krachtige en spannende wijn, héél erg lekker. Mijn aantekeningen:
open en edele neus, fraai hout, caramel ook in de neus. Later
sigarenkistjeshout, echt mooi. Perfect op dronk, fraai spel en elegant.

Château
Bellevue 1998, Saint Emilion

Nello
noemt de wijn fluwelig en elegant. Claartje denkt aan het spreekwoordelijke
engeltje over de tong. Just roemt het frisse fruit. Voor mij blijft deze wijn
toch wel erg in de schaduw staan van de Cos: ingetogen neus met een klein
mufje. Kruidtonen. Sappige wijn met prima smaak, volle rondeur.

Carruades
de Lafite 2000, Pauillac

Hartendief
van Henk. Twan noemt de wijn in balans, elegant en fluwelig met in de neus een
peperassociatie en cassis. Nello ruikt leer en tabak, elegante wijn is zijn
conclusie. Mijn aantekeningen: aards en héél voornaam. Caramelpijptabak, fluwelige
en zoete aanzet. Ik ruik ook wat pruimedant, lange afdronk, tikje opdrogend nu.
Heel charmerende wijn.

Château La Fleur Petrus in Pomerol

Château
La Fleur Petrus 2001, Pomerol

 

Voor mij is dit dé wijn van de avond. Drie *-sterren en daarmee maximale score. Kardemom-kruidige neus. zoete aandronk, een Doutzen Kroes-achtige satijnzijde touch. Wow-effect. Schitterend glas. Perfectie. Lang nahangend!!

Château
Leoville Barton 1993, Saint Julien, Grand Cru Classé

Voorname
neus met prachtige bessen. Heel complexe neus met kreupelhout, sjepdrop en
espresso. Rondeur en veel kracht. Pruimen in de neus. Stevige wijn met goede
balans en ook een zekere elegantie. Bij deze wijn is het zéér de moeite waard
geweest om te wachten tot de wijn op dronk komt. Fantastisch.

Château
Leoville Las Cases 1992, Saint Julien, Grand Cru Classé

Hartendief
van Henk. Complexe en boeiende neus met tonen van turf (!), iets van rubber,
maar vooral rozen. Potloodslijpsel. Lijm. Deze wijn heeft verdorie nog
proefbare tannines, twintig jaar oud maar still alive and kicking. Enorm knappe
wijn.

Een
heerlijke proeverij!

Wijn en Spijs combineren: géén hogere wiskunde
By in ,

Wijn en Spijs combineren: géén hogere wiskunde

Uiteenrafelen van de smaakcomponenten

Dit is
een proeverij waar ik me al wekenlang op heb verheugd: de wijn en spijs
proeverij van Martin Berkelmans over het combineren van wijn en gerechten. Peter
Klosse is de man die in Nederland zogenaamde universele smaakfactoren heeft
benoemd: de mondbeleving, het smaakgehalte, de complexiteit en het smaaktype. Zo
kunnen we gerechten definiëren. Bij de wijnen maakt Martin gebruik van de smaakindeling:
strak en fris, rond en vriendelijk, vol en rijp, krachtig en robuust. Stonden
we in vorige wijn en spijsproeverijen stil bij het definiëren van deze
begrippen en wijnen, nu proeven we met het hart (en de tong natuurlijk). De
commentaren beginnen dan ook met: “Ik vind…” en eerlijk gezegd hebben wij vaak
tegengestelde meningen. Er zijn immers allerlei variaties   mogelijk.
Een wijn maakt het gerecht smaakvoller, wijn en gerecht harmoniëren erg goed,
het gerecht doet de wijn beter uitkomen, een gerecht of wijn proeft spannender
in een combinatie. En ja… de een wil graag dit ervaren, de ander dat. Dat
definiëren we dan weer in termen als: de wijn overvleugelt het gerecht, ze
harmoniëren met elkaar maar het geheel is niet spannend, etc. Zeker is dat bij
Martin’s Pollevie verkeerde combinaties niet voorkomen waarbij bijvoorbeeld een wijn ‘stalig’
gaat smaken. We proeven blind twee wijnen en mogelijk geeft iemand de voorkeur
aan A, maar dan is B niet per se fout. Het combineren van wijn en spijs is géén
hogere wiskunde, waarbij we met strikt logische redeneringen de juistheid van
een combinatie aantonen.

 

Champagne
Palmer & Co, Millésimé 2004, Brut / Amuse van krabsalade met avocado, geserveerd
in een stukje emping.

Een
gerechtje met een neutrale smaak, licht filmend mondgevoel, de emping is de
enige complexe toon in de amuse met een frisse smaak. Wondermooie neus heeft de
champagne met peer, gist en mineralen, ik denk aan de geur al champagne te
herkennen. Stevige smaak met wat citrus en een mooie mousse.

Scheurebe
2011, Hans Wirsching Iphoner Kronsberg, Kabinett Trocken, Franken / Kwartel met
crême van bataat en een dressing van bergamom

Een
gerecht met een licht filmend mondgevoel, frisse smaak, gemiddeld smaakgehalte.
Naast deze wijn stond een fraaie Schiefferterrassen riesling uit de Moezel van
Heijmann Löwestein die door het gerecht meer rondeur kreeg. Ik prefereerde deze
wijn van  Scheurebe omdat er meer spel in
de smaak zat, het is een spannender combinatie. De wijn kenmerkt zich door een
neus van kruisbes en tropisch fruit, fruit dat terugkomt in de smaak, lekker
droog met een bittertje en opvallend veel kracht.

Solosole
2011, Tenuta Poggio all Tesoro, Bolgheri, gemaakt van Vermentino / gekruide en
gegrillde tonijn op een bedje van knoflook-kikkererwtenmousse met een garnituur
van tomaten

De
smaakintensiteit gaat omhoog bij dit mooie gerecht, Martin’s voorkeur, de
tomaat geeft een strakker mondgevoel. Ik heb het gevoel dat het gerecht de
Bardolino 2011 die hiernaast staat omhoog haalt. Bij dit gerecht geef ik echter
de voorkeur aan de meest harmonieuze combinatie. Ik ruik bloemen in de wijn,
jasmijn. En ook wat rokerige tonen. De smaak geeft veel fruit met een mineraaltoets,
een stevig glas wijn, en dat mag best bij de tonijn. Hartendiefje van Martin.

Spätburgunder
2010, Hans Bert Espe, Silke Wolf, Baden Shelter Winery / Wildzwijn bereidingen oa.
procureur,  met rode kool en een
whisky-appelsaus

Pollevie
maakte een gerecht met een streepje saus, en die is het meest bepalend in dit
gerecht. Geeft een filmende mondbeleving, de smaakintensiteit van de saus is
heel hoog, waar het wildzwijn relatief neutraal is, de rode kool en wat
paddestoelen geven een rijpe smaak. Eerlijk gezegd had ik bij dit gerecht geen
voorkeur, de Refosco uit Venezia combineert er mooi bij. Ik vind de
Spätburgunder echter mooier, die geeft een harmonieuze en vooral elegante
combinatie. Hans Bert Espe en Silke Wolf studeerden beiden in Geisenheim
oenologie; ze maken wijn in een oude schuilkelder van een Canadees vliegveld,
vandaar de naam ‘Shelter Winery’. Deze spätburgunder is afkomstig uit de
wijngaarden Malterdinger Bienenberg en Kenzinger Hummelberg. De wijnranken zijn
gemiddeld 20 jaar oud en de opbrengst is laag, 37 hl/ha. De trossen worden
zacht ontsteeld, waarna ze met schillen en al 4 weken lang ingeweekt worden in
open Franse houten kuipen. Daarin vindt de alcoholische gisting plaats. Na deze
eerste gisting worden de vrije loop sappen en de sappen verkregen door zachte
persing gescheiden opgevoed in vaten van Frans eikenhout. De wijnen ondergaan
hun malolactische gisting in de vaten. Er vindt geen klaring plaats, de wijnen
worden helder door natuurlijke bezinking. Na het assembleren wordt de wijn
ongefilterd gebotteld. De wijn heeft een lichte kleur, duidelijke pinot noir
neus met dat lekkere fruit! De neus is rijk met wat caramel, deze Duitse wijn
is duidelijk complexer dan de Italiaanse wijn.

Clos
Rougeard 2006, Saumur Champigny, broers Foucault / Hert op een bedje van
aardpeer, met paddestoelen en pastinaak en truffeljus

Ik vind
het hert wondermooi bereid, lekker sappig. Het garnituur biedt een waaier aan
aardse smaken, rijk met een hoog smaakgehalte. Ooh, wat heb ik zitten piekeren
wát dit voor een wijn is… De wijn heeft een ontwikkelde kleur aan de rand,
die  neus daar ben ik meteen dolgelukkig
mee: cederhout, wat leer en voorname tonen. De smaak biedt veel rood zomerfruit
en een geweldige balans. De wijn heeft veel body/kracht, een bescheiden
minteraaltoon én ook souplesse. De zuren maken de wijn uitermate lekker, heel
fraaie wijn ~ voor mij dé wijn van de avond, echt een cadeautje. Na het
onthullen baal ik een beetje, een rode Loirewijn van cabernet franc.

Ik dacht
echt met een top-Italiaan te maken te hebben. Perfecte combinatie met het
gerecht! Staat in mijn aantekeningen. De aardse smaken combineren heel goed.
Match Made In Heaven, zegt Hans Lodewijkx. De broers Foucault werden ooit
uitgeroepen tot wijnmakers van het jaar in La Douce France, dat overkomt niet
iedere Loire wijnboer… Op hun manier zijn ze ook wel publiciteitsgevoelig. Ze
gebruiken onder meer vaten voor het rijpen van de wijnen die afkomstig zijn van
Bordeaux Premier Grand Cru Classés (oa Margaux).

Don PX
2008,  Bodegas Toro Albála, Córdoba,
Montilla Morriles / Chocoladebol met witte chocolademousse en stukjes
gemarineerde ananas

Nagerecht
met hoge smaakintensiteit door de chocolade, waarvan we weten dat die moeilijk
te combineren is met wijn. De wijn heeft een volle smaak met rondeur, lekkere
krentjes. Als ik kritisch mag zijn – ik vind de wijn om zó te drinken wat
eendimensionaal, maar de combinatie met het nagerecht verdient drie sterren! Zo
sluit je een diner klasse-vol af.

Recioto
di Soave 2006, Pieropan, Le Colombare

In de
combinatie met chocolade verliest deze wijn alle aantrekkelijkheid. Maar beste
lezers, deze wijn is eten en drinken tegelijk, een glas hiervan ter afsluiting
van een diner is een geweldig plan. De recioto wordt gemaakt van de ‘recie’
ofwel de oortjes van de druiventrossen: de bovenste druiven van trossen van de
Garganega. Deze oortjes hebben de meeste zon gevangen en zijn het meest rijp.
Deze rijpe druiven worden enkele maanden gedroogd op stromatten in geventileerde
ruimten waarna ze vroeg in de lente, wanneer de druiven half ingedroogd zijn,
kunnen worden geperst. Daarna rijpt de wijn 2 jaar in eiken vaten. Ik noteer
nadat ik mijn neus in het glas steek: lavendelhoning! Turks Fruit. Volronde
wijn met prachtige balans, veel frisheid en elegantie, echt een schitterend
glas uit Veneto.

Een
memorabele proefavond, reuze bedankt Martin!

Italiaans plezier: voor ieder moment van de dag, voor ieder wat wils
By in ,

Italiaans plezier: voor ieder moment van de dag, voor ieder wat wils

Italiaanse levenslust

 

Kees van de
Wiel zet wijnen op tafel uit Veneto, Umbrië, Puglia en Sicilië. Wijnen voor
ieder moment van de dag en voor ieder wat wils, licht en frivool, zwoel en
stevig. Voor het terras, de fijne thuiskomwijn en de bijzondere fles voor het
diner. Italië, dat in 2010 nog op de eerste plaats stond in het wereldwijde
wijnproductieklassement, produceerde in 2011 zeventien procent minder wijn en
werd voorbij gestreefd door Frankrijk. Wie in die cijfers duikt, staat soms nog
voor verrassingen. Nooit geweten dat Sicilië bijna evenveel wijngaarden kent
dan heel Argentinië samen.

Soave 2011
Santi, Veneto

Plezierige
witte wijn uit Veneto. Neus met florale tonen: bloemetjes en jasmijnbloesem.
Ook appel. Wat amandel in de smaak, die soepel en plezierig is.

Acante Fiano
2011, Castello Monaci, Puglia

Wijn uit de
hiel van Italië, Puglia. Gemaakt van de lokale druif Fiano, altijd boeiend om
zo’n wijn te proeven. Hier voeren mineralen de boventoon. In de neus ook
terroir. Voor mij is dit een steviger wijn, een eetwijn, voller en vetter met
een bittertje in de afdronk.

Tamante 2010,
Bigi Umbrië

Wat
simpeltjes, is het commentaar. Eendimensionaal zelfs. Er zijn mensen die dit
een sloeberwijn noemen. Dat doet allemaal geen recht aan het feit dat de wijn
een lekkere romige neus heeft (maceration carbonique) met kersen in de neus,
licht kruidig. Gemaakt van sangiovese en merlot. De smaak is lichtvoetig –
Beaujolais-type, zegt Rob – en heeft een héle hoge doordrinkfactor. Ideale wijn
voor op het terras, voor ongecompliceerd drinken bij een feestje. En natuurlijk
een goede thuiskomwijn, ik vind dat die gekoeld uit de koelkast het beste tot
zijn recht komt.

Sartiano
2010, Bigi Umbrië

Gemaakt van
sangiovese en merlot. Deze Rosso dell’Umbria heeft een paarsgloed aan de rand
van het glas. Zwoelere neus, die zich doorzet in de aandronk. Ik ruik chocolade
en cacao, eaux de vie. De houtrijping ruik je mooi terug, de smaak kenmerkt
zich door stevigte, tannines die spelen met de smaakpapillen in de mond. Dit is
geen allemansvriendje. Hier valt wat aan te proeven.

Artas 2008, IGT Primitivo Salento, Castello Monaci,
Puglia

Hartendief
van Kees. Gebruinde rand. Rob ruikt chocolade en mocca. Ik vooral cederhout. De
wijn is sappig, heeft souplesse en rondeur met een zoetje – dat zoetje brengt
de wijn uit balans voor wie daar geen liefhebber van is; voor anderen maakt het
een ideale ‘wildseizoen’ wijn. Gemaakt van de Primitivo druif.

Valpolicella Classico Ripasso 2007, Lena di Mezzo,
Veneto

Hartendief
van Kees. Deze wijn heeft een fraaie neus, zegt Henk en een smaak met een
zoetje. Jan ruikt chilipeper en koffie, Rick noemt kersen, paprika, pruim en
tabak. De neus is complex, want ik ruik wéér iets anders: een
wierrookassociatie, cederhout en aardbeien. De smaak heeft een hoge zuurgraad,
hap sap concentraat en een bittertje.

NuHar 2008, Tenuta
Rapitala, Sicilië

Gemaakt van
pinot nero en nero d’avola. Ik vind dit de mooiste wijn van de proeverij, vanwege
een uitermate complexe neus bij een elegante smaak. Gebruinde rand. Rijke en
voorname neus met kardemom en cederhout. Dymph ruikt mint, Frank kersen en
chocolade; Paul ruikt espresso en noemt de wijn gespierd. De wijn heeft nog wat
straffe tannines en veel zuren bij een 
smaak met souplesse en finesse. Erg fraai. 

Kènde dè nie?
By in ,

Kènde dè nie?

Wijnaffiche

Iene miene
mutte… Deze proeverij denk ik veel aan het uit de 19e eeuw stammende
aftelversje. Welke wijn zit in welk glas? Toos Dusee en Claartje Grielis geven
het thema Kènde dè nie? (Ken je dat niet?) mee aan een proeverij waarbij de
proevers drie glazen wijn voor zich krijgen, maar vier namen van wijnen op
papier krijgen. Welke wijn ontbreekt? Wie dat als beste determineert, is de
winnaar. Dat blijkt oud proefkampioen Paul Heemskerk te zijn. Het is een fijne
proeverij met veel variëteit en dus voor ieder wat wils. Hieronder foto’s van
alle wijnen en mijn subjectieve keuze van de mooiste wijnen. 

Bockstein
2009 Grosses Gewachs Riesling Trocken, von Othegraven, Saar

Florale en
expressieve neus met duidelijk tonen van tropisch fruit. Goede vulling en een
strakke smaak, bittertje in de afdronk. Deze wijn mag nog langer liggen en zal
dan winnen aan rijkdom en charme. 

Deutzerhof
2008 Spätburgunder, Cuvee Melchior C., Ahr

Deze wijn
staat naast een tien jaar oudere Bourgogne en ik stink er meteen in – de
kleuren van zo’n vijftien jaar oude pinot noir en deze vijf jaar oude
Spätburgunder zijn niet uit elkaar te houden. Rob roemt de neus: leer, stal en
warme pinot tonen. Die neus is ook heel erg rijk: cederhout en fruit. De smaak
is volstrekt evenwichtig en prettig. Opmerkelijk mooi glas.

Doña Bernarda 2007 private collection, Louis Felipe
Edwards, Chili

Deze wijn
proefden we een jaar terug ook. Mijn enthousiasme is met dat extra flesjaar
gegroeid: een explosie van kersen in de neus, heel rijk. Enorme rondeur en
uitermate goede extractie. Deze wijn is super lekker. De wijn staat naast twee
Spaanse wijnen waarvan de Palaci de Sada 2002 van Garnacha het hartendiefje van
Toos is. 

Les Fiefs de
Lagrange 2007 Saint Julien

Hartendiefje
van Claartje. Ook deze wijn proefden we eerder, twee jaar geleden. Rob noemt
vuursteen in de neus bij een elegante smaak. Paul zegt dat de wijn pittig is
met zoete tannines. Mijn aantekeningen: griotten in de neus en laurier. Tikje
straf in de mond met goede zuren en fraaie bitters. 

Merengö Egri
Bikaver 2008 Saint Andrea, Hongarije

We proefden
deze wijn tijdens onze studiereis en ook nog diverse keren daarna. Het is en
blijft een fantastisch glas: geparfumeerde expressie in de neus, ik determineer
ladingen rood zomerfruit: kersen, kersen, kersen, staat in de aantekeningen.
Schitterend concentraat met in de smaak allerlei indrukken: paprika, goulash en
gekookt pruimensap. Dit is een fantastische wijn voor het wildseizoen. 

Château Vray
Croix de Gay 2001, Pomerol

Paul noemt de
wijn zondoorstoofd en ruikt tonen van een bosbrand. Een ballerina, met
souplesse én kracht, knetterlekker, zegt hij. Rob beschrijft de evolutie van de
kleur aan de rand en ruikt hout en vleesjus. Aan de kleur te oordelen is dit
duidelijke de oudste wijn. Ik val al helemaal voor de neus: bessen, zoete
tabak, cederhout, duidelijk edel en rijk. En dan krijg je de wijn in de mond
met een wow-expressie: perfecte harmonie, goed concentraat en fluwelig. Mooi nahangend
en dan komen tonen los van  pruimen en
tabak. Voor mij is dit een perfect op dronk zijnde wijn, dé wijn van de avond.

Château Guiraud 2003, Premier Cru Classé, Sauternes

Prachtige
neus waaraan je blijft ruiken en steeds iets nieuws ontdekt: turks fruit,
abrikoos en honing, kruiden, botytris. De smaak is breed met een flink hoge
zoetheidsgraad en ingekapselde zuren, veel bitters ook. Snoepje van een wijn.
Geschonken uit een half flesje, ik hou van die halve Sauternes flesjes – ik
associeer ze met een mooie einde van een goede feestmaaltijd.

Dit is een fijn
leerzame wijnavond.

Kelderschatten: tussen Gloria en de terugkeer van de blues
By in ,

Kelderschatten: tussen Gloria en de terugkeer van de blues

Abdij van Sant’ Antimo

Van beminde, via poepje en kinderdagverblijf naar toevluchtsoord.
Een greep uit de synoniemen van ‘schat’ die Peter ons voorschotelde ter opwarming van zijn proeverij Kelderschatten. Maar eerst: wat is een ideale kelder? En wie heeft het perfecte systeem om bij te houden wat er ligt, of juist niet meer ligt? Hoeveel flessen liggen er dan in die kelders? Hoeveel kopen we er per jaar bij (gemiddeld 300, begrijp ik)? Het is de bedoeling dat die flessen langzaamaan aan kwaliteit winnen; tot ze promoveren tot de eredivisie: KELDERSCHAT. In alle rust rijpen de lovebaby’s in het kinderdagverblijf tot sneeuwwitjes. Tot ze worden wakker gekust. En hun hemelse genoegens kunnen prijsgeven.

De Brunello di Montalcino brengt de poes in herinnering

Laten we ons eens verplaatsen in de voorbereidingen van de hoofdpersoon. Zijn kelder heeft hij niet aan huis, dat voorkomt impulsieve daden die op onze avonden als ‘babymoord’ worden gekenschetst. Hij moet weloverwogen te werk gaan. En daar houdt hij van. Iets anders. Hij heeft een schimmige reputatie:  liefhebber van belegen wijnen. Beter: extra belegen. Op z’n Tilburgs: oude meuk. “Dat vindt Peter nog wel lekker”, klinkt het als een fles de kritische leeftijdsgrens heeft bereikt. Daarbij komt een zekere gedistingeerde, klassieke smaak. Maar deze woorden zijn zeker geen synoniemen voor saai. Laten we z’n smaak eclectisch noemen. Dat schept verwachtingen. Zo zien we hem in z’n kelder staan om de finale keus te maken. Die keus moet verrassen, bestaande reputaties niet te veel versterken, er moeten herkenningspunten inzitten (‘typisch linker oever, dat moeten ze herkennen’), plus vooral: lekker! Waaraan kunnen we de keldermeester nog meer herkennen? De flessen-inpakmethode. Bij Peter meestal in krantenpapier, de culturele pagina’s. Ik zie vanavond voorbijkomen:
Michelangelo, Rafaël (in Teylers museum, aanrader), Muse (cd The 2nd Law) en schilder Luc Tuymans (Hare Majesteit).

Is de verpakking beloftevol, de namen van de wijnen blijken ook van grote schoonheid; Celeste; Beau-Sejour; Chasse-Spleen (‘chasing out the blues’); Gloria. Het hemelse geluk lijkt dichtbij.

Montlouis 1988 Demi-sec Yves Chidaine

De witte indrinker van chenin blanc uit de Loire: prachtige gerijpte neus; vuursteen, appelstroop, zuur en zoet perfect in evenwicht. Mooi oud worden kan dus ook!

Wat willen we graag druiven en landen goed raden. En wat gaat het toch fout… De hele serie 2 wordt in Frankrijk geplaatst, want men proeft paprika en dat moet wel Cabernet Franc zijn? Nee, tabak, stoffig, salmiak, eerder Cabernet Sauvignon? Nee, amarene kersen, het is Italië! Toos zet ons met beide benen op de grond: dit is Spanje. Gelijk heeft ze.

Celeste 2007, Crianza, Ribera del Duero, Selection de Torres

Rode bessen, tabak, balans, aards, lange afdronk. Meer gewaardeerd dan de Navarra reserva ernaast. Mooi etiket! De sterrenhemel boven de Duero met Grote & Kleine Beer en Cassiopeia

Het proeven en analyseren wat je proeft blijft een hels karwei. Wat lopen de meningen toch uitéén. “Prachtige zuren, nog 10 jaar laten liggen” – “Wat zou dit nou nog beter moeten worden, dat zuur wordt alleen maar erger”.

Le Serre Nuove dell Ornellaia 2003, Bolgheri

Viooltjes in de neus, In de mond: kersen in het kwadraat. Mooi! Nog een slok.

Monchiero Barolo Montanello 1999 Riserva

Doorzichtig bruin-rood. Marmite in de neus. Veel genoemd: putjeslucht. Veel zuren.Veel discussie over houdbaarheid. Just proeft rozen, Nello beoordeelt op basis van kleur correct: zo bruin, dat moet Nebbiolo zijn.

Château La Reyne 1998 Cuvee l’Excellence, Cahors

Leer, kersen, aards, maar in de mond streng en mist wat speelsheid.
Nog rustig laten liggen!

Natuurlijk, naarmate de series vorderden, worden de verzuchtingen aardser; “wat een neus!” “Oh, hier houd ik van!” “Godsamme, lekker, zeg!”

Château Gloria 2001, Saint-Julien

Weer: putjeslucht. Willem-Jan: Nee hoor, mooiste neus tot nog toe. In de mond mooi uitwaaierend met klassiek smaakpalet; kreupelhout, zwarte bessen toe.Hartendiefje Peter.

Brunello di Montalcino 2001, Tenuta San Filippo Fanti

Jac zegt: van  beide wijnen krijg ik dorst en wil ik nog een slok. Ietsje  branderig door de alcohol.
Ik heb een duidelijke impressie in neus èn mond: pure chocolade. Nog een persoonlijke mijmering. Op het etiket van de Brunello staat een nietig kerkje. Het is de Abdij Sant’ Antimo, gesticht door Karel de Grote in 781.

De kerk is gebouwd in 1118. Een wonder van ingetogen schoonheid. Het licht zwaait door de ramen. Op de drempel rekt een poes zich uit. Augustijner koormuziek kringelt als wierrook omhoog. Ik lees in mijn aantekeningen: puur pure chocolade. Jac proeft thee. Berry denkt aan krenten. Zoete tannines, daar is iedereen het over eens. Zoete herinneringen zeker.

In de laatste serie grijpt Peter subtiel in, nadat de Saint-Emilions in Italië, Nieuwe wereld en weer Italië (esspresso!) geplaatst worden: “Dit is natuurlijk Bordeaux” “Oh, ja??” Dan komt het toch nog goed: “zo zacht, dat is de merlot, dan is het rechteroever”. Zie ons glimmen, de schatjes. Alsof we het helemaal zelf hebben verzonnen.

Château Beau-Séjour Bécot 2004, 1e Cru Classé, Saint-Émilion

Voor velen de mooiste serie. Al lopen de notities zwaar uiteen; bloesem, bosvruchten, steen, vulkaanwijn?, eucalyptus, korte afdronk, lange afdronk, nog wat hard, zacht…
Mijn algemene indruk: voornaam met veel aardse impressies. Hartendiefje Peter.

Château Troplong Mondot 2004, Gr. Cru Classé, Saint-Émilion

Voor mijn gevoel iets levendiger dan de vorige met meer fruit (bramen). Maar zeker in het zelfde register en daarom mooi te vergelijken. Noël
zegt: deze hoort bij mijn all time favorites.

De blues komt even terug in de proeverij. Bij de Chasse-Spleen 2003 uit Moulis nog wel. Daar ruikt men kurk. “Gisteren was er niets aan de hand”, probeert Peter de zaak nog te redden. Paul heeft nergens last van en geeft en passant de verklaring: “Je hebt de kurk er weer andersom opgedaan.
Dat moet je nooit doen”. Schatbewaren is een vak. Schatgraven is spannend.
Schatproeven is een zegen. Gloria in exelsis Deo!

Verslag, proefnotities én foto’s van Hans Lodewijkx

Curieus Catalaans 2: "Knetterlekker" Spaans
By in ,

Curieus Catalaans 2: "Knetterlekker" Spaans

Wijnaffiche

Na
Curieus Catlaans 1 (Franse kant) is het nu Spaans wat de klok slaat in Curieus Catalaans 2. Hier
liggen mooie wijngebieden als Costers del Segre, Montsant, Priorat en Penedès.
Noël Geisen componeerde een proeverij met vier mousserende wijnen, twee witte,
zes rode en een dessertwijn.

René Barbier
Cava Brut Reserva 2010 Penedès

Deze
cava van macabeo (50%), parellada (35%) en 
xarel.io (15%) maakt van de mousserende wijnen de meeste indruk op mij. Paul
ruikt ananas en peer, Gerard noemt de wijn fruitig en elegant. Vergeleken met
de andere wijnen heeft deze een zeer verfijnde mousse, bleekgele kleur en in de
smaak zit wat verfijning en gist. Een Cava met een klassieke structuur, mooi en
lenig.

Artigas
2010, Priorat

Witte
wijn gemaakt van 85% garnacha blanca aangevuld met pedro ximenez. De meningen
verschillen hier een beetje: Toos noemt de wijn branderig, Paul zegt: rijke
wijn. De kleur is bleek, een bescheiden neus met later wat lichte viooltjes. De
wijn kreeg 6 maanden eikenhout rijping, dat resulteert in een sappige wijn met
een verfijnd zuurtje. Zijn grootste kracht ligt in zijn nervositeit.

Abellars 2006,
Cellers Noguerales Finca Mas de l’Abella, Priorat

Voor
mij de mooiste rode wijn van de avond – en dat komt vooral door een alsmaar
zich vernieuwend bouquet waarin je eindeloos blijft ruiken. Enige ontwikkeling
in de kleur, morelkers en vanille  in de
neus, naast kreupelhout en mooi rood gekookt fruit. In de smaak zelfs nog wat
straf, de mond trekt een beetje, goede balans. De neus blijft intrigeren met
tonen van ceder, laurier, mocca en chocolade. Garnacha 50%, carignan 25%,
cabernet sauvignon 15%, syrah 10%.

Montsalvat
2003, Cartoixa de Montsalvat, Priorat

En
dan zet Noël zomaar 2003 op tafel, het jaar waar hij vaak op moppert. Dat pakt
in deze wijn mooi uit: dakpannenbruine kleur. Wijn gemaakt van cariñena 70% en garnacha
30%. Vanille in de neus en lichte roostertonen, amandel en tabak. Lekkere
soepele wijn met rondeur in de mond en een zekere verfijning. Andere proevers
kijken mij wat vervreemd aan: soepele wijn met rondeur? Ja, dat vind ik wel.
Die Priorat wijnen hebben veel  power,
maar ze zijn op zekere manier ook heel beschaafd en toegankelijk. Zeker als ze
wat lucht hebben gehad.

“Les
Eres” Vinyes Velles 2003, Celler Joan Simó, Priorat

Hartendiefje
van Noël. Tuilé kleur. In de neus is veel te ontdekken: licht tabak, ham,
stinkertje, zoethout en mint (Nello) en ham (Paul). De wijn heeft lucht nodig,
maar dan komt een verfijnd karakter goed tot uitdrukking. Soepele rondeur met
veel kracht. Gemaakt van garnacha 55%, cariñena 30%, cabernet sauvignon 15%.
Knetterlekker, aldus Paul.

Fra
Fulco 2001, Celler Alcover i Jofre, Priorat

Gemaakt
van cariñena 75%, garnacha 15% en syrah 10%. Een garagewijn, aldus Noël. Een
emotiewijn voor hem: hartendiefje. Zoethout en nat bos, zegt Nello. Dadels,
koffie en chocolade ruikt Paul. Ik ruik vooral mineraliteit, gronderigheid en
mis zelf wat fruit in de neus. Daar staat wel een verduveld mooie smaak
tegenover: een zekere elegantie, goed nahangend en met spanning.

Proefden
we in de Franse proeverij een Rivesaltes uit 1955, nu proefden we een wijn die
nóg ouder is. De Muller 1954, Tarragona. Kees ruikt amandelen. Jan ruikt  honing, abrikoos en koffie. Mijn
aantekeningen: mocca in de neus, kaneelstok. Vijgen. Pure elegantie is dit
glas, lekkere droge wijn – al staat er dulce op het etiket – om bij te filosoferen, bij te mediteren, te drinken
als inspirerend nachtmutsje voor het slapen gaan.

Het
zijn mooie proeverijen geweest, Curieus Catalaans. Als wijn naast elkaar staat,
dan ga je vergelijken. Zelfs tussen series worden vergelijkingen gemaakt. Maar
als wijnen verspreid zijn over twee proeverijen, dan doe je dat minder. Dat is
mooi. De Franse en Spaanse wijnen hebben ieder hun karakteristieken, die ze de
moeite waard maken. En wie weet bedenkt Noël nog eens een mix-proeverij, om dat
met gespeelde verbazing te kunnen zeggen: “Maar dit kennen we, deze moet je
toch uit elkaar kunnen houden!”.