Overzicht blogberichten

Hongarije Op Herhaling
By in ,

Hongarije Op Herhaling

Toos Dusee noemt haar proeverij Op Herhaling. Altijd een
goed idee, een herhalingsproeverij. Want: herkennen we wijnen? Waarderen we de
wijnen hetzelfde als vorige keer? Zien we ontwikkeling in wijndomeinen? Van
jaar tot jaar kunnen wijnen behoorlijk verschillen, door klimatologische
omstandigheden, door ingrepen van de wijnmaker, door adviezen van oenologen, ja
zelfs herinner ik me een kwalitatief uitstekende Medoc wijn die van jaar tot
jaar uitstekend presteerde, maar waar ineens een jaargang compleet uit de toon
viel… het jaar dat de wijnboer scheidde van zijn vrouw. Er zijn veel
omstandigheden die een rol spelen.We proeven Hongarije.  

Witte wijnen

SZEPSY Fürmint 2012 Tokaji

Licht bloemige wijn, geuren van wit fruit en lychees
(zegt Paul), amandel. Stevige smaak, blijft lang nahangen. 

SZEPSY Hárslevelü 2010 Tokaji

Hartendief van Toos. Een heel prettig glas met licht
bloemige geur, waar ik ook een piepklein zoetje in ruik. Berry ruikt wat hooi,
Nello ruikt mango. Ik ruik ook meloen. Elegante wijn met goede zuren, spritzig,
bittertje. 

In de witte serie vallen de wijnen van St. Andrea een
tikje tegen. De Napbor 2012 en Örökké 2011 missen spanning en het hoge
alcoholpercentage zit het genieten wat in de weg. Toch is dat opmerkelijk, we
bezochten St. Andrea vijf jaar geleden en waren onder de indruk van de
kwaliteit. Daarna proefden we de wijnen onder meer in 2010 en 2012 op sociëteitsavonden.
De blends vallen deze proefavond tegen, terwijl de autochtone monocepages het
goed doen. De witte SZEPSY wijnen komen beter tot hun recht.

Rode wijnen

Heimann 2009 Fransiscus Cuvée, Szekszárd

Deze wijn van cabernet franc en sagrantino kan mij wel
bekoren, maar krijgt niet bij iedereen de handen op elkaar. Gebruinde rand bij
een donkere kleur, Fruitige geur en wat peperkoek in de neus, die me later ook
wat moeilijk voorkomt. De wijn trekt wat in de mond, geen allemansvriend, toch
ook rondeur, het is gewoon een karaktervolle wijn. Kees benoemt laurier,
pruimen en inkt. Bij een mooie hachee of wildschotel is dit een aantrekkelijke
fles. 

Heimann 2011 Barbár Cuvee, Szekszárd

Deze cuvee van cabernet franc, kekfrankos, merlot en
tannat spreekt meer proevers aan. Zwartrode kleur. Elegante neus met zoethout,
koekkruiden en rode kersen, zwoel kruidig. Just ruikt zoethout, kersen, kruiden
en drop. De smaak is elegant, wellicht een tikje eendimensionaal. Paul roemt de
goede zuren. 

St. Andrea Merengö 2009 Egri Bikaver Superior, Eger

Hartendief van Toos. Je mag mij hiervoor wakker maken.
Voorname geur met tonen van chocolade, mokka, kruiden, laurier. Trekkende smaak
maar wat een geweldig mooie balans. Prachtig rood glas met ook rood fruit in de
smaak. Just is ook onder de indruk, van onder meer de goede balans, hij ruikt
tabak, paddestoelen en proeft in de smaak iets van ijzer. Kees roemt de
concentratie in de wijn en benoemt tabak en bramen. Prachtig mooi stierenbloed!
Gemaakt van 32% cabernet franc, 27% merlot, 25% kékfrankos, 9% cabernet
sauvignon en 5% syrah. Vijf edele druiven waar György Lörincz een fantastisch
glas heeft gemaakt. Leuk dat Toos deze inzet, twee dagen nadat de wijn ook werd
geschonken op de Grand Prix Saint Hubert. Deze wijn was de winnaar van het
Proefschrift Wijnconcours 2011.

Dessertwijn

Béres 2006 Tokaji 5 Puttonyos Aszú, Tokaj-Hegyalja

De edelzoete wijn die onder dezelfde condities wordt
gemaakt als de edelzoete wijnen uit Bordeaux en de Loire. De zomer was iets
koeler dan gemiddeld in 2006, maar de nazomer was juist weer warmer dan
gemiddeld, ideale omstandigheden voor het optreden van de edele rotting. In de
geur komt die duidelijk naar voren, ook abrikoos, wat citrus. Schitterend
evenwichtige smaak met amandeltonen, heel fraaie zuren en een verfijnd
bittertje. Gemaakt van furmint en hárslevelü.

WINNAAR Grand Prix Saint Hubert
By in ,

WINNAAR Grand Prix Saint Hubert

De jubileum editie van de Grand Prix Saint Hubert die werd
gehouden in restaurant de Echoput in Hoog Soeren, het gastronomische paradijs van
de smaakgoeroe Peter Klosse, is gewonnen door het team van de Brabantse
Wijnsociëtiet
bestaande uit Peter van den Besselaar, Berry Marinussen en Nello
Pischedda. 

De Grand Prix is de oudste en meest prestigieuze blindproefwedstrijd
van de Benelux. Jan van Lissum memoreerde voor de prijsuitreiking bekende namen
uit de Nederlandse wijnwereld die de prijs hebben gewonnen. Ook roemde hij
speciaal de sommeliers van restaurants die het lef hebben om aan de wedstrijd
deel te nemen. 

Er staan tien wijnen op tafel, daarbij zijn veertien landen
gegeven en de proevers maken steeds een keuze uit vijf landen, om vervolgens
ook nog herkomstgebied, druif, jaargang en producent te vermelden.

De wijnen die dit jaar blind werden geproefd waren:

1 Libanon – Carignan,
Cabernet Sauvignon, Cinsault,

2 NO Frankrijk – Pinot
Noir

3 N ItaliëNebbiolo

4 ArgentiniëMalbec

5 Hongarije Kekfrancos,
Blauburger, Merlot

6 Spanje – Bobal

7 OostenrijkZweigelt

8 ZW FrankrijkMerlot

9 ZO Frankrijk – Syrah

10 M-ItaliëMontepulciano

Jurylid Fred Nijhuis memoreerde voor aanvang dat alle wijnen
typisch zijn voor de streek, vaak zijn het monocepages, maar als er in de
streek juist mixen zijn van druiven, dan staan die op tafel. Zelf noemt de
organisatie de Grand Prix Saint-Hubert, de oudste, meest prestigieuze
blindproefwedstrijd van de Benelux een ultieme uitdaging voor iedere
wijnliefhebber. De complete uitslag van de wedstrijd kun je HIER lezen. Ook Noël Geisen, Wouter van Huijstee en David Koenen
namen deel aan de wedstrijd. Het winnende team scoorde op alle wijnen, soms
alleen met herkomst of druif, maar ook flink wat wijnen met beiden. De prijs bestaat uit een wisselbeker en gouden dukaten voor de proevers. Het is
moeilijk aan te geven hóe prettig het gevoel is om deze wedstrijd te winnen,
een opgave die onmogelijk lijkt. Deze winst onderstreept dat de Brabantse Wijnsociëteit een uitstekende plaats is om méér te leren over wijnproeven, of zoals de slogan luidt: beter wijnproeven is meer genieten.  

Ultiem leerzame proeverij: let's get ready to rumble!
By in ,

Ultiem leerzame proeverij: let's get ready to rumble!

  De opdracht aan leden aan de Brabantse Wijnsociëteit bij het samenstellen van een
proeverij is niet: stel een mooie proeverij samen… maar: stel een leerzame
proeverij samen
. Vaak gaat dat toch samen. De proeverij van Berry Marinussen is
ultiem leerzaam. Hij herhaalde een thema dat hij eerder bracht: Let’s get ready
to rumble! In de vorige proeverij zette hij bijvoorbeeld Nieuwe Wereld Shiraz
naast een Hermitage. Deze proeverij start met twee mooie witte wijnen. Na het
onthullen van de flessen, blijkt dat Berry in de wedstrijdproeverij de witte
Bourgogne en Bordeaux voor elkaar aanzag. Nu fopt hij ons door Bourgogne en
Bordeaux naast elkaar te zetten. Géén van de proevers herkent de blind
geserveerde wijnen. Je voelt je dan toch een beetje in je hemd staan na het
onthullen van de flessen. Verdorie. Het maakt bescheiden. En het doet denken
aan de bekende uitspraak van de Britse wijnkenner Harry Waugh (1904-2001), die
op de aan hem gestelde vraag: “Have you ever mistaken a Bordeaux for a
Burgundy?”
met onmiskenbare Britse understatement-humor als antwoord gaf: “No, not
since lunch.”

Bourgogne
versus Bordeaux

Auxey
Duresses 2010 Domaine Jean Philippe Fichet

Niet
mijn type wijn, schrijf ik op. En dat komt door de stinkende geur, ik ruik
zwavel, die pas na enige tijd in het glas doet denken aan mineralen. Een
moeilijk glas wijn met een hoge zuurgraad. Ook na het onthullen kan ik maar
moeilijk chardonnay karakteristieken herkennen. 

Clos
Floridene 2010 Graves, Denis Dubourdieu

Dit
proefden we precies een week geleden óók… Geen van de proevers die dat opmerkt.
Hmmm… draagt ook weer bij aan bescheidenheid als het gaat om proefkwaliteiten
aan jezelf toe te kennen. Waar de witte Bourgogne mij voor vraagtekens stelt,
komt hier een *-ster bij de wijn. De kleur is iets bleker dan de Bourgogne, de
neus in het glas ruikt meteen mooi fruit. Peer, meloen en Paul ruikt perzik.
Rondeur in de smaak, iets filmender dan de Bourgogne. Goede zuren, een verfijnd
bittertje en fraaie hazelnoten in de afdronk. Heerlijk glas wijn van
voornamelijk semillon. 

We
proeven daarna een Oostenrijkse Zweigelt naast een Cru de Beaujolais Gamay. En dan komt een serie die goed is voor het vertrouwen, Piëmonte versus Ahr. Veel proevers herkennen de Italiaanse en Duitse wijn.

Piëmonte
versus Ahr

Barbaresco
2009, Roberto Fossatie

Barbaresco
is gemaakt van nebbiolo. Goed herkenbaar aan de lichtbruine kleur, Italiaanse
dakpannen noem ik die kleur. Het is een mooie wijn met duidelijk viooltjes,
rozen en turf in de neus. Kees ruikt sigaren en hooi. Nello noemt tabak en
mint. Noël ruikt wat velpon. Alle proevers kijken gelukzalig. Ik heb altijd
moeite met Piëmonte wijnen die een wat straffe smaak hebben, ik vind ze nooit
echt lekker, en dat is dat ook weer een manier om te determineren. Ook al
kijken andere proevers meewarig als ik die mening uit. 

Spätburgunder
2010, Meyer-Näkel, Ahr

Dit is
daarentegen een werkelijk prachtig glas. Hier komen meteen twee *-sterren bij
de aantekeningen. Waarom? Ook die lichte en bruine kleur. Een geur met caramel
en toffee. Wijn met een mooie balans. Wat is dit toch een goed wijnhuis. Kees
benoemt kersen en noemt de wijn nog geconcentreerder dan de Barbaresco. Noël
benoemt de wijn als zwoeler. En dat is toch een prestatie voor zo’n Noordelijk
gelegen wijndomein. 

Mendoza
versus Rhône

De
mooiste wijnen van de avond staan in deze serie: Argentinië versus Frankrijk.
Verduveld lastig te onderscheiden, vind ik althans.

Alta
Vista 2007 Malbec, Single Vineyard Temis

Er komen
nogal wat superlatieven op tafel bij het proeven van deze wijn. Het is een ware
feestfles! Bijna zwarte kleur. Diep, diep, diep donker zwartrood staat in mijn
aantekeningen. De geur is rijk, voornaam met schitterende ingekapselde vanille.
Hap sap concentraat, met morelkersen. Mon Cherie chocolade. Erg fraai, bij het
proeven ben ik in mijn nopjes. HansH gebruikt voor zijn doen erg enthousiaste
termen om de wijn te beschrijven: zwart fruit, bramen, uitbundige wijn, goed in
balans met een lekkere balsamicotoets in de smaak. Rob noemt de wijn floraal en
proeft toch ook iets chemisch. Toos noemt de wijn peperig, jammig en prijst het
lekkere zoetje. Mooiste rode wijn van de avond. En logisch: hartendief van
Berry.  

Châteauneuf
du Pape 2010, Delas

Een iets
meer doorzichte kleur, heel open geur, kersen in de neus, de wijn heeft een wat
ontoegeeflijke smaak staat in mijn aantekeningen. Ik zie de wijn aan voor een
jonge Cahors. Ron prijst de rijpere tannines in deze wijn, HansH prijst het
goede evenwicht en benoemt het zoethout en de kruidigheid in de geur. 

Australische
sémillon versus Sauternes

Berry is
als liefhebber van fraaie rieslings géén adept van Sauternes, het is zeer te
prijzen dat hij die wel op tafel brengt. En niet de minste, een premier cru
classé: Château Coutet, een zeer gereputeerde wijn. Daarnaast een ook
gereputeerde Australische botytris-wijn. 

 

Château
Coutet 2003, Sauternes

Oud goud
gele kleur. Ingetogen geur, ook al is deze wijn al elf jaar oud en 2003 een
extreem warm jaar. Een caramel-zoete smaak, met wat amandel in de smaak. Ook
wat mooie bitters. Een mooie wijn die echter volstrekt wordt weggeblazen door
de extreem uitbundige kracht en smaak van de Australische wijn.

Noble
One 2008, botytris sémillon, Australië

Hartendief
van Berry. Ook dit is een absolute feestfles. Toos ruikt rabarber, mooie
zoetzure balans. Het zijn juist de aanwezige zuren die dit tot zo’n expressieve
fijne wijn maken. Rob prijst honing in de geur en de perfectie in de
smaakvoortzetting. Mijn aantekeningen: honingkleurig, perzik in de neus, een
wijn met een ongelofelijk perfecte balans, het is niet alleen nectar op de tong
(veel zoet) maar zuren die de wijn een jeugdig elan, wat gepaste overmoed
geven: frisse, filmende smaak met wat amandel in de mond, geweldige zoet/zuur
verhouding. Topwijn. 

Speciale
vermelding verdienen de twee indrinkers van de proeverij: een zeldzame rosé van
Domaine de Chevalier (Pessac-Léognan) en een knisperende Blanquette de Limoux,
fraaie bubbels van een Nederlandse wijnbouwer op Château Rives Blanques.

Graves en Pessac Léognan wijnen maken indruk
By in ,

Graves en Pessac Léognan wijnen maken indruk

De Garonne

Het Graves gebied ligt ten zuiden van de stad Bordeaux. Het gebied is ongeveer 55 kilometer lang en 10 tot 20 kilometer breed. Er komen schitterende wijnen vandaan, dat is bekend. En toch hebben we bij mijn herinnering er nog nooit een hele proeverij aan gewijd met exclusief de wijnen uit dit gebied. Sebastian Therou stelde die proeverij samen. Beroemde châteaux zoals Haut Brion en Pape Clément liggen tegenwoordig door de opkomende urbanisatie temidden van woonwijken. Meer naar het zuidoosten bevat de bodem zand en klei. Het natuurlijk landschap van Graves bestaat uit bossen en valeien. De naam komt van graveleux, kiezel en grindhoudend betekent de term. Voor de witte wijn zijn drie druivensoorten toegestaan, voor de rode wijn zes druivensoorten. In de proeverij komt goed tot uiting dat de wijnen jong prettig zijn, maar ook langer kunnen rijpen. Dat maakt ze natuurlijk uiterst geschikt voor de liefhebberskelder. Trouwens ook voor de restaurantkaart, een wijn uit dit gebied stelt niet vaak teleur. De wijn die Sebastian op tafel zetten, maken zelfs indruk.

Witte wijnen

Grand Enclos du Château de Cérons 2010, Graves 

Gemaakt van 60% sémillon, 30% sauvignon en 10% sauvignon gris. Eigenaar Giorgio Cavanna is de zoon van de eigenaar van het Toscaanse Castello di Ama. Heerlijke indrinker met mooie mineraliteit, vanile, bloemetjes (viool), goede bitters in de smaak. Kes ruikt mango en papaya, Paul ook stro en meloen. 

Clos Floridene 2010, Graves

Gemaakt van 55% sémillon, 44% sauvignon en 1% muscadele. Denis Dubourdieu is een befaamd oenoloog, dit is zijn eigen domein. Bij het inschenken denk ik nog: wát een stinkerd, maar dat penetrante neusje is al snel een explosief fruitige neus met stuivend passiefruit, meloen en peer. Dat stinkertje komt van vuursteen (nello) en kruid van vuurwerk (berry). Hoge zuurgraad en een lekkere smaak die roomboterbabbelaar combineert met een vrij hoge zuurgraad. 

Château de Fieuzal 2009 Pessac-Léognan

De druivensamenstelling varieert hier per jaar, maar bestaat uit de bekende combinatie van sémillon en sauvignon, aangevuld (niet altijd) met muscadelle. Dit domein heeft maar liefst 72 hectares druivenstokken voor rode wijn en 8 hectares voor witte wijn. Een deel van de proevers stoort zich aan het houtgebruik bij deze wijn, die gezien zijn prijs in de categorie ‘zondagwijnen’ en ‘feestwijnen’ valt. Toch zie ik drie *-sterretjes in mijn aantekenschrift. Een hele rijke neus met hooi en een bloemenboeket, hazelnoot en vanille. Deze wijn vult de hele mond, heeft een uitstekende balans met een harmonieuze combinatie van bitters en zuren. Claartje typeert de wijn met citrus en tropisch fruit in de smaak en een botertje in de neus. 

Rode wijnen

Château Saint Robert 2009 Graves 

Deze wijn van 70% merlot en 30% cabernet sauvignon roept veel discussie op, naast Château Lamouroux 2008 – gemaakt van 50/50 dezelfde druiven. Just typeert de smaak van deze wijn als klassiek meteen geur van leer, tabak en een mix van kruiden. Hij prijst de mooie zuurbalans en proeft toffee en haagse hopjes. Toos noemt de wijn frivool en sappig. In mijn aantekening staat: zit goed in elkaar! Stevige smaak, rondborstig en een geur van amarenekersen, vanille en kardemom. Prachtige prijs/kwaliteit verhouding. 

Château de Seuil 2009 Graves

Gemaakt van 60% sauvignon en 40% merlot. Hartendief van Sebastian. Diepe kleur met een ouderingsrandje. Aanvankelijk denk ik een oxydatie toon te ruiken, maar die verandert als snel in een meer mineraal getypeerde geur. Sappige smaak. Paul benoemt zoethout, leer, tabak en Mon Cherie. Mooi zoete tannines, kersen in het kwadraat. 

Grand Enclos du Château de Cérons 2008 Graves

WineSpectator geeft deze wijn 91 punten. Paul ruikt aardbeienjam, ceder en sigaar. Zéér mondvullende wijn. Noël noemt de wijn lekker gestoofd. Mijn aantekeningen: diepdonkere kleur, verfijnde geur met fruittonen, deze wijn is duidelijk fruitgetypeerd. Prima balans, souplesse met een fluweeltoets. Mooie wijn. 

We sluiten af met een zeer harmonieuze La Tour Blanche 2001 1er Cru Sauternes. Geweldig fijne neus met honing, botytristonen, peer, ananas en perzik. Zoet zonder plakkerig te zijn, fantastische balans. 

Fijne proeverij met uistekende documentatie.

De subtiele nuances in rieslings van Nahe-domein Schäfer-Frölich
By in ,

De subtiele nuances in rieslings van Nahe-domein Schäfer-Frölich

Het wijndomein Schäfer-Frölich behoort tot de top van
de Nahe; de rieslings van dit domein behoren tot de beste van de hele wereld. Hans
Lodewijkx bezoekt het domein en stelt een proeverij voor ons samen met een twaalftal rieslings –
en op zijn Hans’ enkele bonuskeuzes. We proeven van droge wijn naar Grosses Gewächs naar
steeds zoetere en oudere wijnen. We proeven veel wijnen van de wijngaard met
een bevoorrechte ligging: Felseneck in Bockenau, 220 tot 300 meter hoog, door
bossen en bosjes beschut voor koude windvlagen. De middagzon streelt deze
wijngaard door een optimale ligging op het zuiden. De stenige bodem is
gemakkelijk op te warmen, de blauwe leisteen zorgt hier voor wijnen met een
mooie mineraliteit.

Dit noem ik drinkplezier, zegt Hans over de Felseneck
Riesling Kabinett 2012
, een wijn met een stuivende neus en tonen van rabarber,
appel en sinaasappel, Mooie zoet/zuurbalans. Later in de proeverij drinken we
de Kabinett 2008, een volstrekt harmonieuze wijn met een geweldige zoet/zuur
balans. De geur is minder stuivend, of je van deze geouderde wijn houdt is een
kwestie van smaak, zeker is dat het een perfecte gastronomische wijn is.

Er zijn ten minste drie varianten van de droge wijn
van Schäfer-Frölich: schiefergestein, vulkangestein en de Grosses Gewächs. De
verschillen tussen de bodemsoorten zijn te proeven, maar best wel subtiel. Ik
snap de proevers goed die de voorkeur geven aan de zoete wijnen. De droge wijnen zijn stuk voor stuk een
genot om te proeven, het vergelijken is een lastig karwei omdat we de verschillen
moeten zoeken in subtiele nuances. Het proeven is dan écht een intellectuele
bezigheid. Terwijl de zoete wijnen je meteen charmeren en het beste van
zichzelf geven. Vergelijk het maar met het verschil tussen het genieten van
moderne architectuur en de bewondering voor bijvoorbeeld een imposant bouwwerk
als de Eiffeltoren. De subtiele nuances onderscheiden op de tong, dat gaat
misschien nog, maar dan de beschrijving daarvan… het is moeilijk!

Riesling 2011 Vulkangestein

Ingetogen geur waarin peer en appel te ruiken zijn,
een goede balans en een sappige smaak met ook bitters, fraaie citruszuren. Voor
mij net iets mooier dan de schiefergestein, erg fraaie wijn. De moderne
wijnschrijvers vinden dit een mooie wijn om in de komende zes jaar te drinken,
John  Gilman (View from the cellar) geeft
de wijn tot 2035 en verder.  

Halenberg Riesling 2010 Grosses Gewachs

Loupezuivere geur met licht mineralen en een
jasmijngeur. Dit is een wijn met heel veel spel in de smaak en fijne zuren.

Felseneck Riesling 2009 Grosses Gewachs

Hartendief van Hans. Open geur met een sappige smaak,
waarin mineralen en ook wat kattepis associatie, uitstekende balans met de
bitters in de wijn.

Felseneck Riesling 2007

Mooi geconcentreerde wijn met een geelgouden zweem.
Gerijpte neus, echt heel mooi met een duidelijke honingassociatie, volle smaak,
fraaie balans. Erg mooi gerijpte wijn.

Felseneck Riesling 2010 Spatlese Goldkapsel

We proeven deze wijn naast de Spatlese 2006 en deze
2010 is net een fractie spannender, levendiger dan de oudere wijn. Liefelijke
neus en duidelijk passiefruit, lekker! Geconcentreerd met prominente zuren. Een
eetwijn in optima forma. Kan zeker een jaar of twintig oud worden.

Felseneck Riesling 2003 Auslese

Adembenemende wijn. Pracht concentraat in de geur met
abrikoos en honing. Heel erg fraai zoet zonder ook maar een moment klef te
zijn. Botytristonen, vreselijk mooi verweven smaaktonen en een prachtige
afdronk.

Felseneck Riesling 2009 Beerenauslese

Hartendief van Hans. We drinken deze wijn veel te jong
is mijn overtuiging, de neus is relatief gesloten. Eigenlijk vind ik de
Schafer-Frolich wijnen naarmate ze ouder zijn steeds lekkerder, in deze
proeverij waardeer ik de 2003 en de 2007 erg hoog. Natuurlijk heeft ook de
Beerenauslese een uitstekende balans, goede smaak met heel fraaie zuren, ik
ruik wat toffee. Briljant gemaakte wijn. Grootse wijn. Weinwisser geeft deze wijn tot… 2050.

Felseneck 2010 Riesling Eiswein

De apotheose van deze proeverij, deze eiswein krijgt
mijn maximale score. Vaak valt eiswein tegen, het verhaal is zo mooi: druiven
die in december zijn geoogst bij vorst, maar de eiwsein  vertoont zelden zijn ultieme klasse. Wél in
deze wijn. Gek is dat ik de vorige wijn te jong vind met een relatief gesloten
neus, terwijl deze jongere wijn enorm charmeert met een ongelofelijk breed
palet van geurassociaties: abrikoos, stroopwafel, nougat en zelfs rozen! De
smaak is een ultieme samensmelting van bitter, zoet en zuur. Geweldige balans,
nectar. Diepe buiging naar de wijnmaker en een knipoog naar Onze Lieve Heer.

Deze proeverij is tegelijkertijd erg mooi en
confronterend. Mooi vanwege de wijnen en confronterend om dat de subtiele
nuances zo lastig te verwoorden zijn.

Nello wint de wedstrijd
By in ,

Nello wint de wedstrijd

Nello
Pischedda veroverde het clubkampioenschap van de Brabantse Wijnsociëteit. Berry
Marinussen werd tweede, Willem Jan Withagen werd derde. Paul Heemskerk kwam maar twee punten tekort
voor een plaats op het erepodium. De winnaar had dit jaar 182 punten, nummer
twee 132 punten en nummer drie 119 punten. Conclusie: het was écht moeilijk!

We
herkennen wijn vooral als we die geregeld drinken. En wat je sporadisch of
zelden drinkt… dat is echt moeilijk te herkennen. Dus werd er flink gemopperd
op Peter van den Besselaar die de wedstrijdproeverij samenstelde. Kritiek kan
via twee lijnen worden gegeven. Een lijn is dat een wijn niet karakteristiek is
voor het gebied. De andere lijn is dat er te onbekende wijnen op tafel staan.
Omdat de wijn karakteristiek moet zijn, stond er bijvoorbeeld geen chardonnay
uit Limoux in deze proeverij. Maar wel een Meursault. En van de onbekende
streken, zoals Corsica, stond er een héél karakterisitieke wijn, een
vermentino. De bedoeling van de blindproefwedstrijd is dat we gebied, appellatie, druif,
jaar, classificatie en domein opschrijven. Voor alles kunnen punten worden
verdiend. Het was wel een faire wedstrijd, slechts bij één wijn werden de
proevers bij de neus genomen.

Serie
witte wijnen

Bij de
mousserende wijn is dé vraag: is het champagne of niet? Zoniet, dan is het
waarschijnlijk dat  de wijn uit de Loire,
Elzas of Bourgogne komt. Of piepkleine gebiedjes zoals Limoux of Jura. Nou bij
deze wijn werden de proevers bij de neus genomen met een loupezuivere,
uitgebalanceerde Cremant d’Alsace van domaine Fernand Engel, cuvee Trilogie
2007 van pinot noir, chardonnay en pinot gris. Een cremant met drie jaar
rijping, nauwelijks van champagne te onderscheiden  (met ook dezelfde prijs als champagne).

In de
witte serie staan respectievelijk wijnen uit Bordeaux, Corsica, Rhône en
Bourgogne. Château Saransot-Dupre 2009 is gemaakt van semillon en sauvignon:
wat bloemen en jasmijn in de geur, prachtige balans, goede zuren. Domaine Vico
2012 uit Corsica is van 100% vermentino, een wijn met veel mineralen in de
geur, goede zuren en veel spel. Door niemand herkend, we drinken dit gewoon te
weinig. Château de Campuget 2012 Costières de Nimes is een wijn die hoog in
zijn bitters zit, geen allemansvriend, best wel een lastige wijn. Stenig in de
geur, ook wat amandelen. Gemaakt van rousanne, grenache blac en marsanne. Deze
druiven worden ook herkend door sommige proevers.  Meursault Les Pellans 2007 van Michel Clair is
uiteraard 100% chardonnay. Een wijn die bescheiden vanille heeft, vief, veel
zuren en rondeur en een mooie balans. Geen vette Meursault maar een verfijnde.
Er werd matig gescoord bij de witte wijnen, waar 250 punten te verdienen waren.
Rob en Just doen het buiten de latere winnaars goed in de witte serie. Nello
legt de basis voor de winst.

Serie
rode wijnen

In de
rode serie staan wijnen uit Jura, Bourgogen, Sud Ouest, Loire en Bordeaux. De
fouten die hier werden gemaakt zijn bijna allemaal logische, voorspelbare: de
eerste lichte Jura aanzien voor een Bourgogne, de Gaillac met zijn romige neus
aanzien voor een Cru de Beaujolais en de stevige laatste wijn uit Saint Julien
aanzien voor een Cahors. Benoit Mulin’s Arbois 2009 gemaakt van de curieuze
trousseau heeft een frivole geur. De wijn is een feest van elegantie met sappig
rood fruit. Door de lichte kleur van de wijn is de verwarring met een pinot
noir voor de hand liggend. De pinot noir wijn was een vijftien jaar oude
Santenay Clos de Tavannes Premier Cru 1999. Een Oude Dame met een heel belegen
geur: aards en bouillon. Stallucht. Een hersenbreker, deze belegen wijn. Want
direct daarna staat Château Maresque 2011 van de Nederlandse wijnbouwer Lucas
Schutte uit Gaillac. Syrah, duras en braucol zijn de druivensoorten die uitmonden
in een wijn met een geur met bakken rood zomerfruit, een nog straffe smaak met
veel spel. Bepaald geen simpele wijn om te determineren, niemand had deze wijn
goed. Wel herkend werd de mooie Saint Nicolas de Bourgueil van Frederic Mabileau
uit 2005. Deze wijn is nu negen jaar oud, helemaal gemaakt van cabernet franc.
Herkenbare neus door paprika en aards karakter. Met cederhout en rozen. Stevige
sappige smaak, frivool met rondeur en balans. Deze persoonlijkheid uit de Loire
blijft heel goed overeind naast Château Beychevelle 2004, de vierde Grand Cru
Classé uit Saint Julien. Een klassieke wijn met een rijke geur van cederhout,
laurier, mokka en koffie. Veel kracht in de toch nog straffe smaak, 2004 is een
ondergewaardeerd jaar. Die straffe smaak maakt het ook weer aannemelijk om de
wijn voor een Cahors uit Zuid West Frankrijk aan te zien. Paul en Gerard scoren
hoog, terwijl Berry de hoogste score met rood haalt.

Dessertwijnen

Een
lastige serie omdat de wijnen precies dezelfde kleur hebben, maar later blijkt
er toch acht jaar verschil in leeftijd te zijn. Château l’Oree de Bel Air 2003
komt uit het piepkleine Cérons  en is
gemaakt van sémillon en sauvignon, een geur van geconfijt fruit, mandarijn en
koekkruiden. De wijn heeft veel rondeur en een prima balans, maar valt wat weg
in smaak naast de Pacherenc du Vic Bilh 2011 van Producteurs Plaimont, cuvee
Saint Albert (geoogst op 15 november). Een opmerkelijke geur met perzik en…
babi pangang, ruik ik. Nou ja, dat moet gember zijn. Een volzoete aanzet, maar
in de afdronk wat kort. Winnaar Nello en Paul scoren het hoogst in de
dessertwijnen.

Moeten
we niet stoppen met de wedstrijd, verzucht Claartje tijdens het proeven, een
zelfkastijding. Er is ook gesproken over een proeverij uit heel Europa of zelfs
all-over-the-world. De toekomst zal leren hoe Nello de proeverij 2015 gaat
maken – als de wijnen uit heel Europa kunnen komen of beter misschien uit enkele landen
(Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië) … het zal ook dàn moeilijk zijn. Zoveel
is zeker.

Smaakvol Spanje
By in ,

Smaakvol Spanje

Hacienda Monasterio

Claartje
Grielis schotelt ons een Vuelta voor van Spaanse wijnen, kris kras door het
Iberische schiereiland. Zorgvuldig geselecteerd, met leuke verrassingen. Wijnen
van domeinen die Claartje bezocht – daarover vertelde ze eerder al dat de wijn
er goed moet zijn én de architectuur bijzonder.  We proeven ze in deze blindproeverij. Als
indrinker een Cava en als uitdrinker een bijzondere Montilla. Gevolgd door vijf
series uit respectievelijk Rueda, Rias Baixas, Samontano, Ribera del Duero en
Alicante. 

José
Pariente 2013 Dos Victorias, Rueda

De mooiste
Rueda, gemaakt van 100% verdejo. Met een geur die verbazingwekkend veel op
sauvignon blanc lijkt: buxus en brandnetel. Een prettig stinkertje noemt Twan
het. Maar nee, dit is passiefruit, roept Nello verbaasd uit. Hij heeft (zoals
altijd) gelijk. Sappige smaak, mooie zuren en veel spel. 

Sketch 2011 Ribeira Sacra, Bodegas y Vinedos Raul Pèrez

Hartendief
van Claartje. De wijn heeft een goudkleurige zweem, een kleine neus met
vanille, citroen, witte aalbes en meloen. En een opmerkelijk karaktervolle
smaak, stevig en sappig, mooie zuren, finessevol en goede balans. Gemaakt van
de Albariño, 40 jaar oude wijnstokken. Twaalf maanden gerijpt op Frans eiken. Opgevoed
in bijzondere ei-vormige vaten die volgens Raúl Pérez de bestanddelen doen
circuleren op de zwaartekracht. Toch past hij battonage (roeren) toe gedurende
het 12 maanden verblijf in het vat. Zó krijgt de wijn maximale
smaaktstoffen mee. 93 Parker Punten. 

LAUS 700
Alt. 2005 Somontano, Bodega Laus

Donders
mooie wijn, Noël noemt de neus klein maar beschrijft vervolgens als herfstig,
met pruimen en paddestoelen. Kom daar maar eens om. Ik ruik een aardse geur met
mocca en chocolade. Fluwelige aandronk, goed concentraat en lang nahangend. De
wijn is gecomponeerd uit Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Knappe wijn uit
een mooi jaar, nu negen jaar oud, maar met nog potentieel verder te rijpen en
te ontwikkelen. 

Portia Triennia 2010, Ribera del Duero, Bodegas Portia

De
Ribera del Duero serie maakt grote indruk. Deze wijn is een hartendief van
Claartje. Gemaakt van tempranillo, 14 maanden houtrijping. HansL nomt de wijn
zwoel, ruikt aardbei en proeft aardbei. Kruidnagel. Mijn aantekeningen:
donkerkleurig, in de geur een balans van kruiden en fruit, geparfumeerd,
sigarenkistjes. Verdorie, wat een straffe wijn nog, echt een oplegwijn. En
verder walsend in het glas waaiert de geur uit als en pauwestaart, doorproevend
denk ik: wat een lekkere fluwelige toets in de smaak. 

Hacienda
Monasterio 2009 Reserva, Ribera del Duero

De
mooiste wijn uit de proeverij. Gerard: zwarte bessen en framboos, frisse zuren
en strakdroog. HansL vindt de geur levendiger dan de Triennia, zoete aanzet,
kruidnagel en mooie bitters. Mijn aantekeningen: morelkersen, hele open neus,
rijk! Sappige smaak, echt moeilijk om dit weg te spuwen (doe ik dus ook niet),
mooi balans, enige minpuntje is de alcoholgraad van deze wijn die is gemaakt
van 78% Tempranillo, 17% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot. Rijke wijn,
een echte traktatie. 

Estrecho
2009, Alicante, Enriqure Mendoza

Just
ruikt zwarte bes en groene kruiden, peterselie, laurier en zoethout. Goede
zoet/zuur balans. Ik vind dit een verrassende wijn: paarse kleur, gesloten neus
nog mt wat kruidigheid. Een karrevracht rood fruit, veel bitters in de smaak,
nu al in balans, mannelijke wijn, veel kracht en heel beloftevol. 

Tarima
2009 Alicante, Bodegas Volver

Paarse
kleur, een geur als de leerwinkel, sinaasappelmarmelade, hap sap smaak, dit
kost geen enkele moeite om door te slikken. Goed gemaakt: concentraat én
souplesse, mooi zoetje van rijkdom. Just ruikt peperkoek, rode bes en kers,
diksap van druiven, pruimen in de smaak. 

En een
mooie ervaring als uitdrinker: ALVEAR, Pedro Ximenez de Añada 2011, Montilla
Morilles

De opvolgers van Robert
Parker gaven deze wijn de legendarische 100 punten, een perfecte wijn. Volstrekt
mooie balans: je proeft de essentie van de druif, en rozijnen, rozijnen,
rozijnen, zeer intens, zeer fraai. In smaak pruimen in het kwadraat.

Onlangs werd bekend dat de legendarische Robert Parker een life style magazine gaat uitgeven onder de naam 100 Points. Zo maakt de wijncriticus zijn faam nog eens te gelde. 

Frisse en zware jongens
By in ,

Frisse en zware jongens

Just Krijn  zoekt met zijn proeverij bewust de
tegenstellingen op: frisse witte wijn en zware rode jongens. We proeven een
originele prosecco en aparte wijn uit Alicante als uitdrinker. De prosecco van Malibràn
Sottoriva
is indrinker. Een wijn met een aanbeveling van de slow food beweging
in Italië. Op de ouderwetse manier gemaakt met een gisting op de fles. Hierdoor
zit er wat depot in de fles. Ik zou eindeloos aan deze wijn willen blijven
ruiken, want er zitten héél veel fijne geuren in de expressieve neus: tonen van
passiefruit, jasmijn, rinse appelstroop, mineralen, gist en vrij dominant
limoen. Goed begin.

Serie fris:
mousserende wijn

Van de
drie mousserende wijnen springt er een heel duidelijk uit.

Graham
Beck brut, Zuid Afrika

Wat een
fantastisch glas, ik dacht echt voortdurend met Champagne van doen te hebben.
De wijn is gemaakt van Pinot Noir en Chardonnay. Deze druif groeit op
wijngaarden met leisteen en de
Coastal Firgrove Vineyards met bodems van klei voor de Pinot Noir. 30% van het
sap is vergist op eikenhouten vaten van 205 liter. Rijping op de gistsporen
gedurende 18 maanden. Dat levert een wijn op met verfijnde mousse. In de neus
fraaie tonen van mineralen en honing. Komt vriendelijk in  de mond, heel fraai gemaakt, heel zuiver.
Just kwalificeert deze wijn als zijn hartendief.

Rob
herkent in de Simonsig Vonkel 2012 pinot meunier, bijzonder knap. Verfijnd glas
met appel en jasmijn geuren en amandel in de smaak. De Spaanse Cava Gramona
imperial gran reserva 2006
heeft een honingimpressie in de smaak. Kees ruikt
boslucht, noemt de geur wat zwaar.

Serie
fris: Sauvignon Blanc

Bij de
wijnen in deze serie vraag je je met enige vertwijfeling af: zijn dit wijnen
van één druif? Ja, dus. En de meningen lopen enorm uiteen wie welke wijn
waardeert.

Marlborough
Spy Mountain Sauvignon Blanc 2013

Voor mij de meest typerende wijn van deze druif, want:
kruisbes en brandnetel geur, die kruisbes zet zich door in de smaak, goede
zuren, true to type. Onstuimige wijn.

Iona
sauvignon blanc Zuid-Afrika 2011
is ingetogener met een klein zoetje in de
neus. Deze wijn is in alles méér een Meneer, goede balans. Château Lafargue
2007 uit Pessac-Leognan
is goudgeel, voor mij té veel houtgebruik.

Serie
zware jongens

Drie rode wijnen in het glas en
ik ben in verwarring, ik weet het helemaal niet meer. Dat kan liggen aan het
tijdstip van de blindproeverij, na een lange dag werken. Of het feit dat het bij
geouderde wijnen echt moeilijker is om goed onderscheid te maken. Als ik zie
welke wijnen naast elkaar staan (Regnie, Pessac-Leognan, Rioja)  dan is het toch niet zo moeilijk, zou je
denken… Wel dus!

Nu heeft die dekselse Just de bijzondere
fles Beaujolais (Domaine de Colette, Régnié cuvee vieilles vignes, 2002) naar
de geldende maatstaven veel te lang bewaard. Na twaalf jaar zijn de
karakteristieken van de druif gamay niet meer aanwezig. Ik vond de wijn nóg
straf, bepaald geen allemansvriend. Een wijn voor bij de maaltijd.

Château
Lafargue 2000 Pessac-Leognan

Bruine rand,
diepe kleur.
Morelkers en
cederhout in de geur. Goede balans en helemaal op dronk. Gemaakt van Merlot,
Cabernet Sauvignon,  Cabernet Franc en wat Petit Verdot. Deze rode wijn
vind ik stukken mooier dan de witte wijn van hetzelfde domein! Paul waardeert
de wijn als stoer, een stevige jongen. Toos benoemd kersen, mocca en een
bittertje.

Rioja LAN reserva 2005

Hartendief
van Just.  80% Tempranillo,  10% Mazuelo, 10% Garnacha.
Deze met 90 punten Wine Adovacte gewaardeerde wijn
heeft een ‘drinking window’ van 2012 to 2025. Hij krijgt mooie commentaren van
de proevers. Paul: chocolade, vanille, soepele wijn met mooi evenwicht,
verfijnde smaak. Toos: drop, laurier, chocolade, goede balans zuren en bitters.
Mijn aantekeningen: bruine rand, in de neus peperkoekkruiden, tabak en
espresso. Mijn enige minpuntje is dat de smaak op het eind wat opdroogt.

We eindigen met een 27 jaar oude wijn van de
Monastrell druif. Voor de liefhebber.

Salvador
Poveda gran reserva de fondillón 1987 Alicante

Salvador Poveda is in 1918 opgericht door Salavador
Poveda Corbí en is één van de oudste wijnhuizen in de provincie Alicante. Momenteel
onder leiding van zijn kleinkinderen Rafael en Salvador.  De druiven
hebben van zichzelf al een hoog suikergehalte. De wijn is van het type vino
rancio (sherryachtig, geoxydeerd), twintig jaar gerijpt in oude vaten. Amandel
en noten in de neus, volstrekt harmonieuze smaak met goed concentraat en vrij
droog. Fijne afsluiter!

Met marketing meer mensen winnen voor wijn
By in ,

Met marketing meer mensen winnen voor wijn

Twan Vermeulen is het proefmonster. Een vriendelijk
proefmonster die graag anderen laat genieten van zijn kookkunsten. Met een lekker
glas wijn erbij. En als de gasten de combinatie van wijn en spijs waarderen, kunnen
ze een doosje wijn bestellen om thuis te genieten. Twan werkt met The Finest
Grapes wijnen. Dat is een doordacht concept waarbij de druif van de wijn
centraal staat. Dus geen gedoe over wijnjaren. Geen onzekerheid uit welk
wijngebied de wijn komt. Geen naam van een domein of château om te onthouden. Laat
staan dat er informatie over de grondsoorten van de wijngaard op het etiket
staat… De proef op de tong moet de wijn verkopen. Zo’n concept biedt van alles
het tegenovergestelde van de wijnpassionado’s die wij zijn, geïnteresseerd in
de lengte van de cuvaison, de soort hout waar het wijnvat van is gemaakt, welke
kloon van de druif is gebruikt. Het is met slimme marketing meer mensen winnen
voor wijn.

We proeven achtereenvolgens een Cava, Weisser
Burgunder, Colombard Ugni Blanc, Chardonnay niet houtgerijpt, Chardonnay
houtgerijpt, Spätburgunder, Tempranillo, Carmenere, Negroamaro en de
dessertwijn van Semillon Sauvignon.


Cava Brut Reserva 2009

Gemaakt van Macabeu, Chardonnay, Parellada en
Xarello. Opmerkelijke kleur, duidelijk met een zalmkleur. Licht amandel, peer,
citrus. Sappige smaak, prima. Toos noemt de cava strakdroog en lekker fris,
Just benoemt groene appel en ananas in de smaak.

Van de witte wijnen zijn de Weisser Burgunder een goede
dorstlesser en de Colombard Ugni Blanc een prettige saladewijn, vrij enkelvoudig.


Chardonnay 2012 Pays d’Oc

Als de wijn wat langer in het glas zit, wat
bloemetjes en rokerige tonen. Rob noemt de wijn modern gemaakt, Claartje
benoemt de geparfumeerde neus met bloemetjes en appel. De wijn is mollig, maar
ook wat vlak, mist spanning.

Chardonnay 2011
Reserva, Rapel Valley Chili

Nee, deze houtgrijpte wijn is beter. Zeer heldere
kleur, neus met vanilletonen. Ook peer en tonen van nootmuskaat. Sappige smaak,
goede zuren en bitters, fraaie balans, lekker glas. Claartje proeft een
toffeezoetje, ruikt peer en noemt de wijn vettig. Rob is kritisch, hij oordeelt
de wijn niet in balans, hout, zoetje, botertje en korte afdronk.

Bij de rode wijnen is de Spätburgunder aangenaam en
wat vlak, de Negroamaro Primitivo is een liefhebberswijn, vrij hoog in de
alcohol.

Tempranillo 
2010, Cariñera

Gerard ruikt rijp fruit en kruiden, in de smaak
soepele fruitigheid en rijk aan bitters. Maar je hoeft mij er niet voor wakker
te maken, aldus Gerard. Noël noemt de wijn atypisch voor Cariñera en dat is dan
natuurlijk een typische passionado-opmerking. De wijn is lekker met een neus
waarin eucalyptus is te herkennen, en (peper)munt. En de geur van een
leerwinkel. De wijn heeft een bite, is tamelijk kortaf, een soepel en plezierig
glas.


Carmenere 2010, Rapel Valley, Chili

Just ruikt kruiden en stevig hout, proeft wat
dennenkruiden en een zoetje. Hij noemt de wijn nog te hard. De kleur is zeer
donkerpaars, de geur van koffie en morelkersen. Goed concentraat, wat as in de
smaak, vuursteen en een afdronk met zoethout. Dit is een mooie restaurant
wijnarrangementswijn.

Semillon
Sauvignon 2010, Loupiac (Château Loupiac Gaudiet)

Dit snoepje is de mooiste wijn van de proeverij, met
perzik en kruiden in de neus. Honing ook. Mooi zoet, niet plakkerig. Goede
balans.

In elf Chardonnays de wereld rond
By in ,

In elf Chardonnays de wereld rond

Een wereldreiziger noemt Willem Jan Withagen de druif chardonnay. En in zijn uitstekende documentatie bij de proeverij staat dat er185.000 hectare met de druif is beplant. Van 12 hectare in Luxemburg tot bijna 45.000 hectare in Frankrijk. De druif staat ook in tal van andere landen van Oekraine tot Texas, van China tot Israël. Met elf chardonnays de wereld rond is het dus maar de vraag wat we in het glas krijgen bij deze blindproeverij. In de levendige dialoog discussiëren we langs de as van de feiten, maar ook duidelijk langs de as van smaak/lekker. En dan in de 3e
dimensie ook nog eens de afweging van de prijs. We drinken wijnen in een
prijsrange van 7 – 106 euro. Een leerzame proeverij.

Als indrinker proeven we een mooie Blanc de Blancs van Bacarat uit het Zwitserse Valais. Een fijne mousserende wijn.

Boschendal Chardonnay 2013 Zuid Afrika West Kaap

Van de chardonnays zonder houtrijping is dit een zuiver en lekker exemplaar. Twan ruikt rabarber, Kees stuivende neus met mango en papaya. Zelf haal ik vooral mineralen uit de neus, en vuursteen. Lekkere frisse zuren, sappige smaak. Zuivere wijn, goed gemaakt.

Cloudy Bay 2011 Nieuw Zeeland

Deze wijn uit Marlborough neemt mij voor zich in: rijke neus met mooi nieuw hout. Rokerig en aards, zegt Rob, met perfecte balans. De maker noemt de wijn in de omschrijving crême-ig, en dat is een passende  omschrijving. Ook wat mineraal in de neus. De wijn heeft een heel heldere kleur en een elegante smaak, fijnzinnig. Hap sap wijn, lekkere zuurgraad.

Bernardus 2010 Chardonnay Rosella’s
vinyeard Californië

Deze wijn is goed in balans, zegt HansvdH. Hij ruikt noten en caramel. Noël ruikt zoethout en perzik. Hij zegt: het hele kruidenrekje zit in deze wijn! Ik vind deze wijn een fraaiere neus hebben dan de Meursaults die ernaast staan: caramel en toffee, mineralen. Die mineralen zetten zich door in de smaak, heel mooi in balans,lang nahangend.

Puligny Montrachet 2009 Les Combettes 1e Cru Domaine Leflaive

Hartendief van Willem-Jan. De mooiste Franse wijn van de proeverij, voor verschillende proevers waarschijnlijk de mooiste wijn van de hele proeverij. Heldere kleur, mineralen in de wat kleine neus. Mineralen zetten zich door in de smaak, hazelnoot en verfijning, een heel zuiver glas. Prima notities, zelf mis ik wat charme, geen wow-factor. Ook Rob noemt de neus klein, hij prijst de mooie balans, ruikt paddestoelen en noemt de wijn smakelijk. Twan ruikt wat amandelspijs. Just prijst de neus met kruidigheid, vuursteen en hars. Hij proeft mandarijn en tropisch fruit in de smaak. De fermentatie van deze wijn vond plaats in eikenhouten vaten, waarvan eenvijfde nieuw. De wijn verblijft daarna twaalf maanden op eiken vaten en nog zes maanden in tanks voor de wijn gebotteld is.

W dreams 2009 Venezia Giula Friuli

Deze wijn van Jermann vind ik adembenemend. Hartendief ook van Willem Jan. Just benoemt ananas, een botertje en groene kruiden; Twan benoemt mandarijn. HansvdH geeft aan dat de wijn meer body heeft dan de Franse wijn. De kleur van oud goud. De wijn heeft een bouquet dat zich opent als een pauwenstaart, rijk en voornaam. Tropisch fruit en ananas. Een vettige en dikke wijn, lang nahangend. Voor mij de mooiste wijn van de proeverij.