Overzicht blogberichten

Blindproeverij om land, streek en druif vast te stellen: kunnen we determineren of is het raden naar….?
By in ,

Blindproeverij om land, streek en druif vast te stellen: kunnen we determineren of is het raden naar….?

Les Damodes in Nuits Saint Georges

Claartje
Grielis laat ons blindproeven. En wel heel erg blind: in twee van de vier
series (van drie wijnnen ieder) wordt alleen aangegeven dat de wijnen ieder uit
een ander land komen. Nou, vooruit:  ook
dat één wijn van twee, en de twee andere van één druivensoort zijn gemaakt. Dat
helpt … 😉 In de andere twee series weten we tenminste nog dat alle drie de
wijnen uit één en hetzelfde land komen; de rest mogen we er zelf bij raden.

 

In de eerste
serie staat duidelijk herkenbaar een Sauvignon Blanc, zó stuivend dat de wijn
wel uit Nieuw-Zeeland moet komen. Dat doet-ie dan ook, de wijn van Peter
Yealands. De eerste wijn leek mij typisch Duits, qua neus, prikkeltje, moderne
en sappig fris, en dat klopte bijna: het is de Colonjes Knapse Witte 2014 uit
Groesbeek. Knap gemaakte wijn. Helemaal eens trouwens met René van Heusden in
zijn laatste column in PersWijn deze week: Nederlandse wijn moet je níet anders
proeven, die moet je gewoon langs dezelfde meetlat leggen als Franse, Spaanse
etc. Deze van Colonjes kan dan gewoon méé. 
De derde wijn was een Chenin Blanc van Cederberg 2014 (ZA); ik vond ‘m
moeilijk te plaatsen door de mix van frisse en wat rijpere tonen, iets
biscuit-erigs; weer een bewijs dat ZA mooi en interessant wit maakt.

Eén land,
drie streken. De tweede wijn kom mij wel bekoren. Klassieke, ambitieuze neus,
toef hout en kruiden, behoorlijke tanninestructuur nog. Mijn wilde gok was
Priorat, maar het bleek een Graves 2010 Chateau Maillard. Over de derde wijn
was discussie. De documentatie spreekt over spreekwoordelijke leer- en
stalgeuren als typisch St. Joseph, maar volgens mij en een aantal andere
proevers was deze wijn niet helemaal zuiver, te snel geouderd.

In de derde
serie (“Drie Landen”) eerst een pinot noir van Brogsitter, de Ad Aram 2012, met
nogal wat restzoet, wat een aantal proevers aan de Nieuwe Wereld deed denken.
Een mooie tweede wijn, met kersenbonbons, wat alcoholisch wellicht, maar toch
indrukwekkend. Het blijkt een Portugese wijn: de Torais 2007 van Herdade de
Torais. De derde wijn, wat gesloten, suggestie van vleesjus in de neus, met een
soepele aanzet en rijpe tannines, komt van de andere kant van de grens: het is
een Toro 2008 (Bodegas Fariña, Gran Collegiata Campus).

Tja, en dan
die laatste serie. “Een Land, drie streken”. Wat hebben we nog niet gehad, qua
land waar je wel drie streken zou moeten kennen? Italië. Zo heeft een proever,
bekent hij,deze serie benaderd. Ik denk (en weet) dat hij niet de enige
was…  Nou, dan is de eerste wijn een
Nebbiolo, de tweede een Chianti Classico, en de derde zal dan wel uit Zuid-Italië
komen. Veel proefnotities met ‘zuren’ maar niet van de Proefkampioen, die
twijfelt mede daardoor aan Italië. Terecht: de Barolo blijkt een Nuits Saint
Georges Les Damodes 1er Cru 2011 van Domaine de la Vougeraie (Les Damodes, nu
ik ’t tik besef ik dat ik die een tijdje geleden proefde bij Fourcroy, en ja
daar vond ik m ook al lekker),de Chianti transformeert ineens in een Margaux
(Desmirailles 2010; rijpe bessen en iets bloemige neus, hout, vol, eerder lage
zuren, nog wat drogende tannine) en dat “Zuid” hadden we in ieder geval goed: het
blijkt een Rhônewijn uit 2007, de Vin de Monsieur le Baron de Montfaucon.
“Lekker” staat er in mijn aantekeningen, en warm, kruidig fruit, zwoel, vol, intens,
en toch fris en in balans.

Ik heb niets
opgeschreven over de uitdrinker: Alvear Pedro Ximénez de Añada 2011 Montilla
Moriles DOC.  Deze wijn kreeg 100 punten
van Robert Parker, en ik heb me bij het proeven volledig gefocust op of de wijn
die alle honderd waard is. Erg lekker, en typisch dikke, geconcentreerde PX.
Jazeker, 100 punten is wel erg veel. 


blindproeven is aan mij persoonlijk niet besteed; lesjes in bescheidenheid
biedt het leven al meer dan voldoende, maar we hebben wel weer een paar mooie
wijnen geproefd; dank daarvoor Claartje! 

Verslag en
proefnotities Rob van Ginneken

Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou er van – hou er niet van
By in ,

Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou er van – hou er niet van

Je kunt
secuur uitzoeken welke wijn-spijs combinatie passend is. Je kunt ook gewoon
lekker gaan uitproberen. Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet
van. Zoals het spelletje met bloemen waar je de blaadjes afhaalt. Twan
Vermeulen is van het uitproberen. Met zijn zonnige inborst zet hij het bord
voor je neer en beveelt aan: geniet ervan! Zo gezegd, zo gedaan. 

Samen met
kookmaatje Maarten tovert ons “proefmonster” Twan het volgende op tafel: in
sinaasappel gegaarde zeebaars met amandelmousse, mango en paling | risotto met
pistachenoten, groene asperges en fluweelpootjes (golden enoki) | lamsrack met
oosterse kruidenjus, pompoenpuree en knolselderij met sugarsnaps |  gepocheerde kweepeer met frambozengelei en
sabayon met mascarpone. 

We proeven
achtereenvolgens een Portium cava brut, bij een amuse van garnaal, Pogiobello
2014 van ribolla gialla bij zeebaars, Grechetto 2014 di Fillipo bij risotto,
Monterè 2013 Corvina van Tinazzi bij lam en Anna Alonso Moscatel del Douro bij
de kweepeer. 

Wat zo leuk
is aan dit menu is dat je ziet dat we heus niet altijd die eeuwige chardonnay
hoeven te schenken, of de sauvignon blanc, riesling. Ribolla Gialla, Grechetto,
Corvina, het zijn uiterst originele keuzes. Ondertussen delibereren we gerust
dat het een lieve lust is, als we vinden dat een combinatie niet echt botert. Bij
het heerlijke dessert is de Moscatel eerder een strijdmaatje dan complementair.
Zó gedronken is de wijn prima, in combinatie met het gerecht worden gerecht of
wijn niet mooier. Moscato d’asti wordt gesuggereerd. De origineelse suggestie
is een rode wijn bij het dessert. Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou
er niet van. Het blijft een kwestie van smaak. 

Di Fillipo
Grechetto colli martani 2014

Witte wijn
van een autochtone druif uit Umbrië. Ik heb een zwak voor grechetto, sinds ik
die in Umbrië voor het eerst dronk. Een fijne wijn met perzik in de geur en hap
sap concentraat, je verlangt naar een volgend glas. Martijn ruikt hooi en
bloemen. De risotto had een zoetje in de smaak (afgeblust met vermouth)
waardoor de wijn nét iets minder tot zijn recht kwam.

Tinazzi Cà dè
Rocchi Monterè 2013 Ripasso Valpolicella

Wijn gemaakt
van de corvina druif, wijn die blij maakt. Met kersen in de geur, licht
pruimen, goede balans, nog wat taninne. Pittig glas, dat prima combineert met
de lamsrack. 

Op het gebied van wijn en spijs ben ik een
beetje een bangerik en raadpleeg vaak vier, vijf boeken om tot goede
combinaties te komen. Maar ik heb geleerd dat de mooiste combinaties vaak op de
tweede dag te proeven zijn, als ik wat in de fles bleef proef met wat ik
toevallig op die dag eet. Er is veel te zeggen voor het ongecompliceerd
benaderen van wijn en spijs, gewoon lekker proeven, zoals Twan.

Ontdekkingstocht door Noord West Spanje
By in ,

Ontdekkingstocht door Noord West Spanje

Descurbre
España, is het thema van de proeverij van Just Krijn. De wijnen komen uit Noord
West Spanje, vooral uit de streken die boven Portugal liggen: Galicië en Asturia.
Just heeft verschillende wijnbedrijven zelf bezocht, vaak kleinere bedrijven
die nog niet exporteren naar ons land. Ik zie na de proeverij véél sterren bij
mijn aantekeningen staan, een goed teken. En altijd leuk: we proeven weer heel
curieuze druiven. 

Streek
Cangas, Abarin druif

De Albarin
blanco druif mag niet worden verward met de Albariño. Albarin blanco is een
curieus druifje dat op minder dan 50 hectare staat aangeplant in vooral
Asturias. De druif rijpt vroeg en is goed bestand tegen meeldauw, schrijft
Jancis Robinson. De druif geeft florale wijnen met wat kruidigheid en een vrij
hoge zuurgraad. 

Bodega Chacón Buelta

Bodega Chacón
Buelta 2014 Nibias albarín blanco

Een
etiketloze fles, meegekregen van de wijnbouwer. Een heel fijn eerste glas, deze Nibias… want
ja, metéén goede zin. Super expressieve buxus en citrus geur, een feest in het
glas, frisse zuren en mooie bitters. De wijnbouwer heeft geen website. Dit is
een trouvaille waar een slimme wijnnhandelaar zijn reputatie glans kan
geven.  

Monasterio de
Corias 2013 Viña Grandiella
gemaakt van albarín blanco vind ik in alles net
even wat minder, omdat de geur ingetogen is en dat feestelijk stuivende
ontbeert. Amandelen in de geur, soepel en mooie balans. Willem Jan krijgt de
prijs voor de mooiste omschrijving van de proeverij: als calvados zonder de
alcohol. 

Bodega Vidas
2013 albarín blanco

Het verhaal
van deze bodega is prachtig. Jonge mensen, werkloos, zoals zoveel Spaanse
jongeren helaas, die besluiten dan een eigen wijnbedrijf te beginnen. Een van
de eigenaren is een scheikundige, altijd handig in een wijnbedrijf, om de
geheimen van het terroir en mineraliteit te doorgronden. Wie dit glas proeft,
gúnt de wijnbouwer meteen het allerbeste, dat zijn bedrijf een groot succes mag worden. Amandel en hazelnoot in de geur,
limoen in de smaak en het fris van de zee, zegt Paul poëtisch. Mijn
aantekeningen zijn prozaïsch maar bevestigen de kwaliteit: geur met citrus en
boter, prettige balans, een wijn met karakter. 

Streek
Ribeiro

Triay 2014
Monterrei godello

Munt, groene
kruid en mandarijn (Eric), steen/mineraal, witte perzik, subtiele bloesem en
rijke smaak (Claartje). Mooie wijn! Bloemrijk, rozen en viooltjes, hap sap, je
hebt zo’n zin in een volgende slok, uitstekende balans en veel charme. 

Witte crianza

We proeven
drie witte crianza wijnen, allemaal met houtrijping. De 100 Montañas 2013 van
albarin blanco van Bodega Vidas
heeft een gesloten geur, waar wat amandel in
doorkomt, het is geen allemansvriend, dit glas, maar alleraardigst: soepele
wijn, goede balans met een zoet-bittere afdronk. Dan proeven we wel een
albariño: Mar de frades 2011, Rias Baixas. Deze crianza heeft citrus en een
botertje in de geur. Lekker fruit, appel (Henk). Ik ruik een zeebriesje, zout.
Frisse zuren, hap sap, aangename balans.

De Guitian godello fermentado en
barrica 2012
maakt indruk als complexe wijn. Geweldig lekker, hier zit alles
in, appel, vanille en hout (Henk), drop en anijs (Claartje). Ik ben in het
begin een beetje uit het veld geslagen door de wijn, want ik ruik natte walnoot
en oud frituurvet. Oef, wat gaat dat worden? Maar dan komt ook een aardse toon,
bloemen en viooltjes. En veel rondeur, volheid, perzik. Een onorthodoxe en
fraaie wijn. 

In de serie
authentiek rood staat de wijn die voor mij dé wijn van de proeverij is. 

100 Montañas
Bodegas Vidas 2013 gemaakt van carrasquin

De kans dat
we vaker carrasquin gaan proeven is zo goed als nihil. Jancis Robinson heeft de
druif (uiteraard) in haar standaardwerk staan. Maar de druif (die verwant is
met Albarin Negro) komt in de officiële statistieken niet voor. Er zijn slechts enkele tientallen hectares mee beplant, zeer lokaal. De wijn heeft
een lage zuurgraad en wordt vooral voor rosé gebruikt, schrijft Robinson. Nou,
dan zijn de wijnmakers van Vidas ware tovenaars, want wat is dit een lekker
glas wijn! Cerise, kersen en lavendeltonen, zoethout een zacht bittertje
(Willem Jan), kersen, prima smaak en balans, een doortimmerde wijn (Rob). Een
explosie van morellenkersen ruik ik. Mineralen, complexiteit. Veel vanille en
hout in de smaak, heel krachtige wijn waar het brein vrijwel automatisch een
wildgerecht bij denkt. Fijn brein!

Heerlijke
proeverij.

Autochtone Italiaanse druiven voor witte wijn
By in ,

Autochtone Italiaanse druiven voor witte wijn

Schitterende coöperatie Nals Margreid

Iedereen
heeft wel zijn geluksmomenten: het moment dat je een sigaar opsteekt, het
glaasje Calvados na een diner, lekker dat uurtje hardlopen na het werk, het
beluisteren van Californië Dreaming van Mamas and the Papas, en ja… ik heb dat
bij het proeven van gekke druifjes. De proeverij Italiaans wit van Hans
Lodewijkx is er een om mijn hart op te halen. Veertien flessen van vermentino,
pigato,erbaluce, garganega, biancolella, pecorino, verdicchio en ja ook enkele
meer bekende zoals de moscato en de pinot bianco. 

 

Anselmi
Capitel Croce 2013 Veneto

Gemaakt van
garganega. Speelse wijn (Noël), kruidig en vettig (Toos), ananas, honing en
sinaasappel (Willem Jan), aangenaam volle afdronk (Gerard). Mijn aantekeningen:
buxus, goede inhoud, goede zuren. 

Claudio
Mariotto Derthona 2011

Gemaakt van
de Timorasso, uit Piemonte. Kruidig, mint en… medicijnkastje (Berry), banaan en
perzik (Kees). Mijn aantekeningen: opvallende wijn, kruidig en laurier,
kardemom, veel power, bitters en enorm lang nahangend. Een gastronomische wijn. 

Garofoli
Podium 2012 Castello di Jesi

Gemaakt van
verdecchio, tre bicchierri Gambero Rosso. Héél mooie wijn, viooltjes in een
verfijnde neus, veel inhoud, sappig, mooie mineralen. 

Tenuta
Spinelli 2014 Pecorino Artemisia Offida

Gemaakt van
de pecorino druif en ook tre bicchieri Gambero Rosso, dus de hoogste
beoordeling van de Italiaanse wijngids. Mooi complex, goede balans, heerlijk
(Cobie), botertje, bloemig, perzik (Toos). Mijn aantekeningen: amandel in de
geur, excellente balans, heel veel citrus, goede harmonie, mooie bitters.
Hartendief van Hans. Mooie wijn uit Marche. 

Het zicht vanuit Nals Margreid op de omgeving

Nals Margreid
Sirmian Pinot Bianco 2014

Hartendief van Hans. Een wijn uit
het Noordelijke Trentino. Dit vind ik de mooiste en meest verrassende wijn uit
de proeverij, de wijn is gemaakt door een coöperatie. Heel frisse zuren, in de
geur wat brioche, gist en viooltjes. Hap sap, je verlangt naar de volgende
slok, perfecte balans en lang nahangend. 

Recioto di
Soave 2013 Agostino Vicentini

Grapefruit
(Paul), sinaasappeltonen, honing en rijpe ananas (Willem Jan), caramel en moca
(Kees), een brede smaak en niet alleen maar een dikke wijn, toast, beukennoten
(Just). Mijn aantekeningen: Turks fruit, roomboterimpressie en honing,
uitstekende balans. 

Fijne
ontdekkingsproeverij.

Wijnen van syrah, krachtig, peperig, aantrekkelijk
By in ,

Wijnen van syrah, krachtig, peperig, aantrekkelijk

Op domaine Pichon worden hooggelegen wijngaarden met paard bewerkt.

Na zijn
Penfolds proeverij brengt Gerard van Avendonk nu een proeverij met als thema
syrah of shiraz? Syrah is een druivensoort die goed gedijt met veel zon. De
druif geeft zijn beste  wijnen in een
warm en droog klimaat, zoals Australië. Daarom is een vergelijking tussen syrah
en shiraz interessant. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, Gerard
blijkt als de flessen zijn uitgepakt drie syrah op tafel te hebben gezet naast
zeven shiraz. Zijn voorkeur is duidelijk, zoveel is zeker. 

 

In de eerste
serie staat een Australische en een Zuid Afrikaanse wijn. In de tweede serie
twee Franse en een Zuid Afrikaanse wijn. De Franse wijn is bijna twee keer zo
duur als de stevige Fram Swartland 2014. 

Pichon familie

Domaine
Christophe Pichon Saint Joseph 2009

Een heel mooi
glas met een zekere verfijning. Cobie ruikt venkel, anijs, drop. Noël ruikt stal
en chocolade. Hij noemt de wijn een beetje vlakjes. Mijn aantekeningen: soepel
en goede zuren, peper in de geur. Later ook melkchocolade. 

De Côte Rotie
2013
van hetzelfde domein kreeg 18 maanden houtrijping. De wijn is nog veel te
jong. Noël noemt de neus klein, ruikt viooltjes, ervaart tandplak en noemt de
wijn een tikje stoffig. 

In de derde
serie een Italiaanse syrah en Australische shiraz. 

Planeta 2010
Maroccoli

Hartendief
van Gerard. Deze Siciliaanse wijn komt van wijngaarden met 5.000 wijnstokken
per hectare, iedere wijnstok geeft twee kilo druiven. Nello is heel positief:
peper, tabak en herfstbos, goed sap met fijne zuren. Claartje benoemt bouillon
en peper, chocolade en een jammige smaak. Martijn noemt de bitters wat
overheersend. Mijn aantekeningen: peper, kreupelhout, licht pruim, anijs en
drop, iets alcoholisch, wat mint en goede balans. Mooie wijn van de Maroccoli
wijngaard. 

Wolf Blass
2012 Gold Label Barossa Valley

Vijftien
maanden gerijpte wijn, die naar mijn gevoel nog zeker een jaar of vijf mag
liggen. Piepdonkerzwarte wijn, inktig, een diepe kersengeur, zwoele aanzet en
dan ontzettend veel kracht en body. Mooi nieuw hout. Martijn prijst de
zuurgraad en benoemt kersen, leer, tabak en kaneel. Toos ruikt mocca en
chocolade. Nello bramenconfiture. 

Een goed idee
van Gerard om tussendoor een glas champagne te schenken om de mond te
verfrissen.  

In de laatste
serie staan drie prachtige Penfolds shiraz. 

Penfolds
Bin128 Coonawarra shiraz
proeven we uit 2008 en 2009. Berry noemt de 2008
kruidig met meer frisheid en hap sap aantrekkelijkheid, je verlangt snel naar
een volgende slok. Ik heb de indruk dat de wijn op het moment wat gesloten is,
zwoel met een bitter en een mooie balans. 2009 vind ik een fractie mooier:
rijk, zwoel met wat rozen in de geur, sjepdrop en pepermunt. Een echte eetwijn.
Berry benoemt fruitella in de geur, floraal, drop, gestoofd fruit. 

Penfolds St.
Henri 2008

Een wonder
van blenden. Shiraz in deze wijn is afkomstig uit maar liefst zes gebieden:
Barossa Valley, Eden Valley, Mc Laren Vale, Clare Valley, Adelaide Hils en
Longhorn Creek. En dan zit er ook nog cabernet sauvignon in uit drie streken:
Barossa Valley, Coonawarra Valley en Border Town. Alle druiven zijn apart
gevinifieerd. Vijftien maanden houtlagering. De mooiste wijn van de avond, zegt
Berry resoluut. Bijna zwart met in de geur speculaas, chocolade, zwarte bessen.
Ik val helemaal voor de geweldige geur: geparfumeerd, bramen, nieuw hout,
tabak, heel rijk en voornaam. Meteen de hap sap slikreflex. Een prachtig glas!

Rode Marsannay trekt steeds meer aandacht
By in ,

Rode Marsannay trekt steeds meer aandacht

De beste wijngaarden liggen deels in Chenôve

Marsannay is de
Noordelijkste AOC uit de Côtes de Nuits. De wijn is afkomstig uit  de gemeenten Marsannay-la-Côte, Couchey en
Chenôve. Éenvierde van de wijngaarden levert witte en roséwijn, de rest een
rode wijn die steeds meer aandacht en waardering krijgt. The Wine Advocate
schreef vorig jaar een heel lovend proefverslag van Domaine Fournier. Decanter
heeft volgende maand een reportage over Marsannay. Er zijn géén Premier Cru
wijngaarden, de wijngaarden Longerois en Clos du Roy komen wellicht in de
toekomst in aanmerking om te promoveren naar deze status. Peter van den
Besselaar biedt met zijn proeverij zicht op de rode Marsannay. Met champagne
als indrinker en Sauternes als uitdrinker is dit een klassieke proeverij. 

Leclère-Pointillart
Champagne Premier Cru Prestige

Gemaakt
van 33% Pinot Noir, 33% Pinot Meunier, 33% Chardonnay, 5 jaar geouderd. Heel
zuivere champagne, wat brioche, licht viooltjes, peer en meloen. Elegante smaak
en goede vulling.

We
proeven vier domeinen. Marsannay 2012 Veilles Vignes, Domaine Bernard Bouvier heeft
een mooie pinot noir geur waarin Toos en Henk kersen vaststellen, veel fruit. Marsannay
2011 Vieilles Vignes Closerie des Alisiers
is gemaakt door Stéphane Brocard,
een zoon van de gerenommeerde wijnmaker Jean Marc Brocard uit Chablis. Een true
to type Bourgogne, het meest toegankelijk zegt Toos én lekker, aldus Paul.

Domein
Fournier

Pa
Jean Fournier maakte wijnen die véél jaren flesrijping nodig hadden om enige
charme te gaan tonen. We proefden de topwijngaard Clos du Roy uit 2000 en 1998.
2000 is een jaar met flesverschillen, we hebben geen optimale wijn op tafel.

Clos du Roy

Marsannay
1998 “Clos du Roy”, Domaine Jean Fournier

Deze
wijn brengt nog wat stroefheid op de tanden, zeventien jaar oud! Prima
drinkbaar zegt Noël, die bitters en tabak determineert. De oude wijn heeft een
belegen geur, van herfstbos, wat dadels zegt Eric, nog stevig, nog fruit,
boerse wijn.

Zoon
Laurent Fournier is zijn wijnen duidelijk meer op de finesse gaan maken. Hij
kwam in 2001 in het bedrijf en vanaf 2003 is hij zijn vader als wijnmaker
opgevolgd. De wijnen zijn biologisch gecertificeerd.

Marsannay
2011 “Clos du Roy”, Domaine Jean Fournier

Een
pleaser, zegt Paul, een gulle en boerse wijn. Nello benoemt leer, tabak, fijne
zuren en zoete tannines. Berry ruikt wat speculaas, rozen, vanille en kersen.
De kracht en complexiteit maken deze wijn de topper van de proeverij.

Marsannay
2011 “Trois Terres” Vieilles Vignes, Domaine Fournier

We
proeven deze wijn van drie wijngaarden van kalk- mergel en zandsteengrond, met
wijnstokken die zijn aangeplant in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw. De
gemiddelde opbrengst is slechts 30 hl./ha. Véél te jong nog, maar duidelijk een
wijn met veel finesse en verfijning. Nog gesloten, zegt Nello, die dikke
tandplak vaststelt. Veel elegantie, zegt Paul.

Marsannay
2011 ‘Clos des Portes’ Monopole Jean Michel Guillon & Fils

Dit
is een andere stijl wijn. De  vergistingstijden van Guillon zijn langer en
koeler dan normaal (4-6 weken ipv 2-3 weken) en bijna al zijn wijnen gaan op
100% nieuw hout. De favoriet van de wijnliefhebbers die een stevig glas
waarderen. Fluwelige wijn, zegt Paul. Nello benoemt kersenconfiture, moerbei en
stallucht. Rob is liefhebber van de wijn die hij complex, rijp en zoet noemt.
Volgens Allen Meadows (Burghound.com) behoort Jean Michel Guillon tot de top 5
beste wijnmakers van Gevrey-Chambertin.

Domaine
de l’Alliance 2009 Sauternes

Dit
domein bestaat pas sinds 2005, dit is dus de vierde oogst. Een wijn waar ik
lyrisch over ben, zegt Toos, die lychees proeft. Een voluptueuze wijn met mooi
fruit slechts 13 hl/ha opbrengst. Het domein ligt in Fargues, de moeite waard
om naar te zoeken!

Bestuderen van bijzondere Bourgognes
By in ,

Bestuderen van bijzondere Bourgognes

Of het nu een
liefelijke lentedag is waarop je de vogels voor het eerst weer hoort kwetteren,
een zilte zomerdag met een lunch aan zee, een woeste winterdag met
sneeuwstormen, Bourgogne drinken is altijd passend. Maar toch… Bourgogne past
het beste bij heerlijke herfstdagen met slagregens, grijs en somber weer,
waarbij je mopperend thuiskomt vanwege onverwachte files of door
blaadjes-op-de-rails vertraagde treinen. Liefst maak je een houtkachel of open
haard aan, anders herlees je dicht bij de verwarming een Tom Poes en Ollie B.
Bommel bundel, die altijd eindigt in een eenvoudige doch voedzame maaltijd in
het kasteel. Kleur de herfst met Bourgogne!

 

Noël Geisen
kent de weg in Bourgogne, kent de verschillen in de jaren en zet van
vriendelijke coöperatiewijn tot aristocratische grootheid geregeld op tafel.
Een selectie van zijn interessante en leerzame proeverij, waarin we bijzondere
bourgognes bestuderen.

Mâcon Azé
Cuvee Acacia 2011Cave d’Aze

Wie alleen
naar de kleur kijkt, vergist zich vlot een jaar of vijf tot tien bij het
inschatten van de leeftijd. Deze oud goudkleurige wijn van 100% chardonnay krijgt
de kleur door rijping op acaciahout. Eikenhout is natuurlijk het meest gebruikt
voor wijnvaten, maar er wordt ook kersenhout gebruikt in Veneto voor ripasso
wijnen, kastanjevaten voor port en dus acacia vaten voor deze Bourgogne. Zoete
wijnen van petit manseng, muscadelle en mauzac werden altijd al op acacia vaten
opgevoed. Acacia vaten geven minder houttoasting dan eiken vaten, maar wel
structuur en body, terwijl het fruitkarakter meer nadrukkelijk naar voren komt.
De meningen over de wijn lopen uiteen. Toos zegt dat de wijn weinig geur heeft,
Kees benoemt hazelnoot en bloemen. Nello complimenteert de wijn met goede
nervositeit en vitaliteit. Ik vind de wijn reuze geschikt als culinaire wijn,
bij de maaltijd: peer en amandel in de geur, een zweem van honing en een lichte
oxydatieve toets. De wijn heeft veel bitters in de smaak en is karaktervol.
Heel interessant glas.  

Mâcon-Vilages
2011 Lieux-dit Clos de Mont-Rachet, Vignerons de Buxy

Een
chardonnay van een andere coöperatie, die veel herkenbaarder is dan de Macon
Azé. True to type. Paul benoemt narcis, meloen, mineralen en boterigheid.
Claartje ruikt bouillon en een botertje, de wijn is nog straf en heeft een
lange afdronk. Mijn aantekeningen: stinkertje in de geur, da’s best prettig.
Een strakke wijn, bepaald geen allemansvriend, in de geur citrus en mineralen,
de wijn is mooier en mooier naarmate de wijn langer in het glas staat. De wijn
komt van een kalkhoudende wijngaard met klei en kalksteen van 6 hectares in het
centrum van Savigny sur Grosne, de monniken van de abdij van Cluny maakten hier
vroeger al wijn. 

Givry Premier
Cru Les Grand Pretants 2009 Michel Sarrazin

Hartendief
van Noël. Het is té gemakkelijk om een link te leggen naar de naam: een wijn
die grote pret brengt. Flauw grapje. Maar de commentaren bij deze wijn zijn
veelzeggend. Nello zegt: de wijn is lactaal en lekker. Toos klasseert de wijn
als elegant en verfijnd. Ik heb de pech dat 
ik deze wijn proef na de Morey Saint Denis, die als tweede stond
opgesteld, daar heeft de wijn wat last van. Dit is een stevige wijn met inhoud blijkt
uit mijn aantekeningen, met in de geur aardbei, tabak en kruidnagel. 

Morey Saint
Denis Cuvee Pape Jean Paul II 2009 Chistophe Bryczek

Deze wijn
brancht Henk in bij onze werkavond en de wijn kreeg toen gemengde reacties,
sommigen vonden de wijn tegen oxydatie aanzitten. De wijn is gemaakt van een
wijngaard met oude stokken uit 1920. Paul noemt de wijn zááálig vanwege de
zoete tannines. Ik ben ook liefhebber van deze cuvee, die stevig in de alcohol
zit, maar verder louter positeve gevoelens en associaties oproept: mocca,
caramel, rondeur in de mond, goede zuren en fijne balans, hangt lang na.
Prachtige wijn. 

Er gaat
weinig in de wijnwereld boven een mooi uitgerijpte Bourgogne. We proefden twee
13 jaar oude wijnen van wijnbouwers en twee 16 jaar oude wijnen van
wijnhandelaren-opvoeders. Kijk, daarvoor is het nou fijn lid van een
wijnsociëteit te zijn, want zulke wijnen móeten uit een liefhebberskelder komen
om ze met regelmaat te kunnen proeven. 

Chorey-les-Beaune
2002 Domaine de Terregelesses

Typische Noël
wijn, goed gevonden in een bescheiden AC en schitterend geouderd. Tabak,
aardbei, mooie zuren en fris (!) zegt Kees. Kersen, laurier, rokerig,
amandelen, zegt Eric. Zoethout vindt Berry. Eaux de vie in de geur, heel brede
neus die als een pauwestaart uitwaaiert, heel mooi, elegante wijn. 

Côtes de
Nuits Villages ‘Les Perrières’ 2002, Domaine Desertaux-Ferrand

Zo mogelijk
nog mooier, prachtige balans. Een geur met van alles: herfstbos, paddestoelen,
toffee, een stinkertje, thee, rozen, leer, kersen, drop. Een stevige wijn met
mooie zuren. 

Savigny-les-Beaune
‘Le Village’ 1999, Henri de Villamont

Ja, daar is
de putjeslucht, zegt Paul, die hij miste – voor hem een karakteristek voor
gerijpte Bourgogne. Maar hi ruikt ook gebrand hout, aardbei en chocolade. En
oxydatief-positief. Mooie uitdrukking. Mijn aantekeningen: kardemom, herfstbos,
kruidig en prachtige balans. Mineralig. Moet nu wel gedronken worden. 

Volnay 1999
Domaine Camille Giroud

Hartendief
van Noël. Wijn om diep van onder de indruk te zijn: pauwestaart brede geur met
cederhout, laurier, tabak en rozen, zelfs wat turf, enorm breed. De wijn smaakt
elegant, verfijnd en met veel finesse. Toppertje. 

Heerlijke
proeverij.

Dwars door Noord-Spanje van Priorat naar Toro
By in ,

Dwars door Noord-Spanje van Priorat naar Toro

Na een
Freixenet Felicia (levendig, prettig, aangenaam) en een Menade Rueda
(expressief, sappig) proeven een witte Portal del Montsant, waar de meningen
over uiteen lopen. Zoals met meer wijnen in deze Vuelta door Noord-Spanje met
een uitdrinker uit het Zuiden. Martijn de Groot brengt een prachtselectie op
tafel. Karakteristieke wijnen. Met een topper van de befaamde oenoloog Esther
de Nin. 

 

Portal del
Montsant 2010, Santbru Blanc

Hartendief
van Martijn. Gemaakt van 60 tot 80 jaar oude Garnacha Blanca. Eenderde van de
druiven rijpt op Frans eiken gedurende vijf maanden, tweederde rijpt op beton.
Een prachtige wijn, vind ik, in de geur herken ik amandel, caramel en koffie.
Stevige bitters in deze witte wijn, waardoor het een echte éétwijn is. Voor
Berry teveel bitters. Maar die moeten toch ook van de druiven komen, want
zovéél hout heeft de wijn niet gehad. Just benoemt veel hout in de geur en wat
honing. Willem Jan ruikt vanille, caramel, dropachtige aroma’s en ananas. Nello
noemt de wijn mollig en ruikt vuursteen en mineraliteit. 

Dido 2013 Montsant

Paarse kleur,
kersen in de geur, frivool en vrolijk. De wijn moet het van zijn geur hebben,
de smaak is heel licht met forse zuren. Het klinkt gek, maar de wijn drinkt als
limonade. Zo is veel wijn ooit bedoeld, om dagelijks met plezier te drinken. Het
is een fraai glas voor een lunch, zelfs als je daarna nog moet werken. Nou is wijn
bij de lunch in ons broodje-kaas-glas-melk land geen gewoonte, en veel proevers
waarderen deze wijn maar matig. De technische gegevens zijn evengoed wel
spannend: 60% van de wijn rijpte 16 maanden in kleine amfora’s en houten vaten,
daar merk je weinig van, 40% in betonnen tanks. 70% garnache, 15% syrah en 15%
cabernet sauvignon en merlot. 

Priorat wijngaard

We proeven
drie Priorat wijnen. 

T(ina) 41
2013

Gemaakt van
carinena, garnacha, syrah, cabernet sauvignon en merlot, 12 maanden gerijpt op
Frans eiken. Jaap benoemt een stallucht, nat bos, de geur van een slagerij,
vanille en chocolade maar ook een wat onrijpe aanzet. Toos vindt dat de
krachtpatser te veel tannines heeft, de wijn botst met mijn smaak, zegt Nello.
Mijn aantekeningen: een wat ontoegeeflijke en lastige wijn, met rode bes in de
geur die naarmate de wijn langer in het glas vertoeft steeds mooier ruikt,
toffee ook, smaak met een hoge zuurgraad. 

Embruix de
Vall Llach 2010

Gemaakt van
jonge wijnstokken en 16 maanden gerijpt op Frans eiken. Vlezige tannines zegt
Jaap, weinig fruit, wel koffie en mocca, nat hout en tikje alcoholisch. Drop en
eucalyptus, aldus Toos. Te dik, en wat gemaakte wijn, zegt Nello, te veel van
alles. De kleur oogt al wat geouderd, veel body, maar ook heel veel alcohol. 

Oenoloog Esther de Nin

Nit de Nin
2011

Hartendief
van Martijn. Grenache en carignan, veertien maanden gerijpt in Frans eiken.
Gemaakt van 90 jaar oude stokken. Kostbare fles. En een leuke naam met die
alliteratie, die helpt om bekendheid en reputatie te verkrijgen. De wijn heeft
een flinke reputatie onder wijnliefhebbers. Gemaakt door oenoloog Esther de
Nin. Toch noemt Toos de wijn in onbalans, te veel alcohol; Nello benoemt
herfstbos en tabak. Jaap benoemt geroosterd en gekruid vlees, bessen, bramen en
een hele kruidenkast. Hij geeft aan deze wijn de voorkeur van de Priorat
wijnen. Dat ben ik helemaal met hem eens: paarse rand en een dennenbos in de
geur, een wat opmerkelijke geur, ik vind de wijn ruiken naar houtmolm en
balsem. Later ook chocolade. Eetwijn, nu nog te jong en te straf. Belofte voor
de toekomst. Spannend om deze wijn – als die tussen de 7 en 10 jaar oud is – eens
terug te proeven tussen klassieke wijnen. Duidelijk een aanrader om in de
liefhebberskelder te leggen. 

We proeven
twee Toro wijnen. 

Romanico 2013
Toro

Zwart-rode
kleur, peper, viool, rondeur en véél smaak. Eric ruikt eucalyptus, groene thee
en mest, Berry kersen, Rob veel fruit. 

Victorino
2007 Toro

Eric benoemt
cassis, vanille, leer; Rob benoemt stal, dit is een complexer en serieuzer
glas. Berry vindt de wijn prachtig: romig, kersen, eikenhout en sappige zuren.
De wijn heeft een zwart rode kleur. Gemaakt van tempranillo van 45 jaar oude
stokken met een heel laag rendement van 15 hl/ha. 15 maanden houtrijping. De
geur is nog wat gesloten, inktig, mocca en caramel. Véél body, een
krachtpatser. 

We sluiten af
met een fantastische dessertwijn. 

MR 2010,
Malaga Telmo Rodriguez

Gemaakt van
100% moscatel. Een modern gemaakte Malaga. Eric benoemt de goudgele kleur, yoghurt, gebrande ananas,
mandarijn, munt, hazelnoot. Uit deze opsomming blijkt al dat er veel aan deze
wijn te ontdekken valt. Mijn aantekeningen: kweepeer, ananas en lychees. Goede
balans!

Fijne
proeverij.  

Koppig en onweerstaanbaar: Sagrantino uit Umbrië
By in ,

Koppig en onweerstaanbaar: Sagrantino uit Umbrië

De Sagrantino
druif is één van de autochtone en buitengewoon originele druiven in Italië. Buiten enkele
plukjes in Australië en Californië staan ruim 360 hectares aangeplant in
Umbrië. De wijn die ervan gemaakt wordt is donkergekleurd en rijk aan tannines
en alcohol. De druif geeft koppige wijn. Wijn die moet rijpen om aantrekkelijk
te worden. Soms zeker tien jaar. Het is dus een echte liefhebberswijn. Goed
uitgerijpt is Sagrantino onweerstaanbaar. Eric Hoepelman brengt wijnen uit
Umbrië op tafel met een klein uitstapje naar het aangrenzende Montalcino. Hij
toont zich ook een ware romanticus, die in een Italiaans restaurant pas
vertrekt als hij de onderhandeling over een 1981 Sagrantino in zijn voordeel
heeft beslist. 

 

San Giovanni
della Sala 2012 Antinori

Van de drie
op tafel staande Orvieto wijnen is deze wonderschoon. Hartendief van Eric. Citrus en passievrucht in
de geur, geparfumeerd-bloemig, expressief en mooi. In vergelijking met de
andere wijnen een liefelijke aanzet, een piepklein zoetje gevolgd door véél
inhoud, met bitters in de afdronk (vrij karakteristiek voor Orvieto). Gemaakt van 50% Grechetto, 25%Procanico, 25% Pinot Bianco en Viognier.Complete
wijn met veel finesse.

Spoleto
Ducale 1998

Een chique
geur, zegt Rob. Niet zo massief qua kleur, herfstig in de smaak met nog
duidelijk aanwezige tannines. Henk benoemt groen en mossig. Twaalf maanden gelagerd op hout. De geur kan mij
enorm bekoren, bij de smaak heb ik het gevoel (!) dat we de wijn te jong
drinken. Licht medicinale toon in de smaak. De geur heeft héél veel: mineralen,
oud hout, wat pruim, sojasaus, herfstbos en truffel. 

Antonelli
2005 Sagrantino de Montefalco

Hartendief van Eric. Noël ruikt
kiezel en viooltjes. Rob benoemt een licht medicinale toon. Henk prijst het
goede evenwicht en veel rood fruit.Vierentwintig maanden gelagerd op hout. Voor mij is dit een grote belofte voor de
toekomst: een pastoorswijn die lang mag liggen. De wijn is wat ontoegeeflijk
qua smaak, terwijl de geur mooi complex is: krentjes, dadels en wat mint. 

Adanti 2008
Arquata Sagrantino de Montefalco

De wijn geeft
zich niet zo gemakkelijk, zegt Rob, die daarmee meteen een typering geeft van
wat jongere Sagrantino. Sappige wijn met bittertje, voegt hij toe.  Achtentwintig maanden gelagerd op hout. De
diepdonkere kleur wordt gevolgd door een geur met bloemige tonen, stal en mest.
Pas met de nodige lucht komt er ook fruit los, framboos! Mooie aanzet,
krachtpatser met een klein hartje. 

Terre de
Trinci 2008 Sagrantino de Montefalco

Donkere
kleur. Rob ruikt rozebottel, Henk ruikt leer, vanille en kersen. Ik ruik licht
vijgen en oud hout, kardemom en kruidnagel. Klassieke wijn, oordeelt Rob met
zure tannines en een bittertje. Iets meer dan twaalf maanden gelagerd op hout. De wijn is voor mij nog te jong, maar heeft nu
al een uitstekende balans en veel kracht. Prachtwijn. 

De kroonkurk
gaat van de curieuze 1981 Sangrantino en die blijkt warempel zo beroerd nog
niet. Het lijkt een zoete wijn te zijn geweest, want ja… dat bestaat ook:
Sagrantino die zoet is gevinifieerd. 

Adanti 2007
Arquata Sagrantino de Montefalco Passito

Koffie en
stroop, zegt Kees, dit zit dicht tegen port aan. De wijn is compleet en
haromieus: prachtig zoetje en véél rondeur, aangenaam. 

De conclusie
is evident: reserveer een hoekje van de wijnkelder en leg daar wat flessen
Sagrantino di Montefalco weg. Vergeet ze tien tot vijftien jaar en beleef daarna een
wondertje. Ondertussen proeven en genieten mag, dat spreekt.

Loire revisited
By in ,

Loire revisited

Wingerd met rijp in de ochtend

Er zijn
tientallen redenen om een mooie bubbel te openen. Omdat je Lief jarig is. Omdat
het vrijdag is. De zondagse brunch. Je komt veilig thuis in een storm. Je maakt
in een recordtempo het cryptogram. Omdat je elkaar 50, 100, 250 maanden kent.
Omdat je een meevaller hebt van de belastingen. Omdat je je een ongeluk schrikt
van een belastingaanslag. Omdat kinderen thuis komen na een vakantie.
Calvinisten die we zijn, moet er een bijzondere reden zijn om Champagne te
openen. Vaker bubbels drinken, dat moet je leren. En dan doen we met cremants,
cava, prosecco. De Crémant de Loire van Cave des Producteurs de Montlouis is
een opperbeste keuze. Deze Cremant is in 2014 uitgeroepen tot de allerbeste Crémant
van Frankrijk. Mooie uitmonstering. Bescheiden prijs. Kwaliteit verzekerd: fruitige
neus (citrus, appel, peer), tikje gist, prettige bitters en mooie balans. 

De Phil’en
Bulle, Philippe Tessiers’ bubbels van Romorantin
is écht anders. Niet ieders
smaak: stinkt en heeft weinig smaak, zegt Martijn. Een aparte wijn, zegt
Gerard, appelmoes neus, milde bitters en rins. Ik hou van die aparte
liefhebberswijnen. Wel wat gedroogde pruimen in thee, draai er mooie
biologische spekreepjes omheen, even rondom grillen, bij deze bubbel en je bent
in de hemel. Wel duidelijk een acquired taste. 

In de
volgende series drinken we wijnen gemaakt van dezelfde druiven: sauvignon
blanc, pinot noir en cabernet.

La Chapinière
2013 Touraine Sauvignon Terra Vitis

Dit is een
prototype van sauvignon blanc. Kattepis, zegt Coby resoluut. Een geweldig mooie
neus met wat mint, zegt Kees. Ik ruik brandnetels en ben a la minute blij met
de sappige smaak, goede zuren. Een stuivend bouquet, aldus Claartje. Citrus,
wat groenig bouquet met veel tropisch fruit. Een wijn die niet gauw verveelt
van Florence Veilex en Eric Yung.

La Tour Saint
Martin 2013 Menetou-Salon Domaine Minchin

Nog jonge
wijn van pinot noir. Paarse kleur en kers in de geur, stevige smaak met wat
leer, zegt Eric. Zachte aanzet, bittertje. Een mooie balans heeft deze lichte
wijn, een type dat we niet zo gemakkelijk waarderen, maar o wat een fijne
lunchwijn.

Ampelidae
2010 P.N. 1328

Prachtige
geur met zoete kers en rooibos zegt Berry. Een heel prettige neus met wat oud
hout, mineralen en wel veel zuren. Mijn aantekeningen: veel hout in de geur,
mineralen, goede harmonie in de smaak, uitstekende balans. Eric mist wat diepte
in de smaak.

Ampelidae
2011 Le K.

Frederic
Brochet hreeft zijn domein genoemd naar ‘alle druiven van de wereld’. Hij werd
geïnspireerd door het wijnmaken in Australië tijdens zijn studie. Deze cabernet
wijn heeft een diepdonkere kleur. HansH merkt op dat de wijn mooier is met méér
lucht. Ik ruik wat paprika, Nello vooral wierrook. In de smaak kers en
chocolade. Willen Jan ruikt naast de kersen ook bramen en munt. Een verrassende
smaak met wat salmiak, zoethout, drop, zoethout komt terug in de mond. In de
geur eaux de vie-alcohol. 

Tot slot
hebben we drie witte wijn geproefd bij de kaas, waarvan één van chenin en twee
van de curieuze romorantin.

Le Rocher des
Violettes, Touche-Mitaine 2013 Montlouis sur Loire,  Domaine Xavier Weisskopf

Een wijn van
chenin blanc, zéér true to type: ik ruik heel veel hooi en mineralen. Er zit
ook wat citrus en amandel in de geur. De smaak heeft een hoge zuurgraad.

Cour-Cheverny
2005 Les Nautines, Philippe Tessier

Oud gouden
kleur. De wijn heeft wat lucht nodig en dan komt er een geur los met brioche
(Jaap) en heel veel honing. Amandelen. Een voluptueuze smaak. Knap zo’n tien
jaar geouderde wijn, voor mij dé wijn van de proeverij.