Overzicht blogberichten

Elzasser wijn: van het simpelste tot de vineuze hemel
By in ,

Elzasser wijn: van het simpelste tot de vineuze hemel

Het is een
hele tijd geleden dat we een proeverij hadden van de Elzasser wijnen. Wat
zonde, dacht ik, bij de proeverij van Claartje Grielis. Het gebied is zó de
moeite waard. Ik heb een zwak voor proeverijen die zijn samengesteld na bezoek
aan de regio zelf. Claartje haalde de wijnen een luttele week eerder in La
Douce France. En waar ik óók een zwak voor heb: van de allersimpelste basiswijn
tot hemels vocht. Met enkele heerlijk curieuze druiven. Helemaal top! 

 

Crémants van
Emile Boeckel uit Mittelbergheim

Starten met
twee bubbels, een feestje. De tweede herken ik als chardonnay en realiseer
mezelf: dat kan niet in de Elzas. Jawel dus, Boeckel heeft een perceel met
chardonnay en maakt daarvan een serieuze crémant. Met iets meer bitter en iets
zwaarder dan de frivole crémant van pinot blanc. De 2013 pinot blanc heeft een
rinse geur, appeltjes, brioche, een heel frisse smaak met finesse en elegantie.
Fraai glas. 

In de eerste
serie staan drie witte wijnen. Pff, het is nog niet zo gemakkelijk de druiven
te determineren. Na onthullen blijken op tafel te staan: chasselas, sylvaner en
pinot blanc. 

Chasselas
2013 Cave de Turckheim

Coöperatiewijn.
Van de sympathiekste soort, wat mij betreft. Licht peer in de geur, een beetje
spritzig, een volle neus, best wel expressief in vergelijking met de andere
twee wijnen. Ja, de wijn is simpel. Maar wat geeft dat? Dit is een pure wijn,
een plezierwijn. Geef er een stukje Flammenkuchen bij en het geluk komt iets
dichterbij. 

In de tweede
serie moet ik alweer eindeloos nadenken over de druiven… kom op, dat kan toch
niet zo moeilijk zijn! Jawel dus, want Claartje laat ons drie wijnen proeven
van de curieuze Klevener de Heiligenstein. In een Elzasser restaurant zag ik
die wijn ooit op de kaart en bestelde die bij de zuurkool. De sommelier was
vriendelijk, maar resoluut: ik moest een andere wijn uitkiezen. De Klevener de
Heiligenstein kenmerkt zich door een zoetje. En dat kon niet bij de zuukool!

Klevener de
Heiligenstein 2013 Cuvée Particuliere, Jean et Hubert Heywang

Biologische
wijn. Op het etiket staat dat de wijn van deze druif een specialiteit is van de
gemeente sinds… 1742. Goeiendag! We drinken dus ook historie. Eric ruikt
jasmijn, Just amandel en marsepein. Ik moet denken aan muscat, door een
expressief fruitige toon in de geur, die zich ook kenmerkt door een stinkertje,
een zweetluchtje, abrikoos. Gerard ruikt wat honing. De smaak is helemaal in
balans. Fraaie wijn. 

In de derde
serie krijgen we twee flessen, hele zware flessen. Vaak een teken dat de
wijnboer dit een ‘betere’ wijn oordeelt, of er in ieder geval veel geld voor
vraagt. We proeven twee Grand Crus. 

Riesling 2012
Grand Cru Schoenenbourg, Dopff Riquewihr

Rob benoemt
vuursteen in de geur, en mineralen. De wijn sterft wat in de schoonheid van de
geur, zegt hij, niet zo onder de indruk van de smaak. Ik ruik brandnetels,
mineralen, een stinkertje, dit is duidelijk een serieus glas. Expressieve geur.
Stevig. Mooie bitters. 

Pinot Gris
2011 Grand Cru Schoenenbourg Dopff Riquewihr

Eric ruikt
honing, Rob mint, Kees anijs. Ik ruik vooral mineralen. Een zoete aanzet, de
wijn mist in vergelijking met de riesling voor mij wat spanning. 

De
uitdrinkers vormen een sterrenparade. Zo lekker eenvoudig als de indrinker, zo
complex en bijzonder zijn de uitdrinkers. 

Gewurztraminer 2008 Vendange Tardive, Cave de
Turckheim

Van
geselecteerde druiven, laat geoogst. HansL is kritisch: hij ruikt/proeft iets
verbrands, te zwaar botytris, zegt hij. Berry benoemt honing en mint. In deze
wijn herken ik de spanning, die ik mise in de vorige wijn. Mooi kruidige geur,
uitstekende balans. Ik ben onder de indruk. 

Gewurztraminer 2008 Selection de Grain Nobles, Dopff
Riquewihr

Onze Lieve
Heer moet meewerken om deze wijn te maken, nou ja, de weergoden dan toch ten
minste. De wijn kan alleen gemaakt worden in excellente jaren waarin de druiven
worden aangetast door de edele rotting. Een wijn met het eeuwige leven. HansL
is érg lovend over deze wijn : amandel, grapefruit toon, abrikoos en
marsepein. Mandarijntjes op sap. Mijn aantekeningen: abrikoos! Heel veel
concentraat, mooie balans, prachtige zoet/zure tonen, rondeur en Rijk met een
hoofdletter. 

Klevener de
Heiligenstein 2009 Selection de Glace

Wijn gemaakt
van druiven die zijn aangetast door vorst. Wat in Duitsland eiswein heet. Hier
komen we wat mij betreft in de vineuze hemel. Berry vindt dat ook: hoestdrankje
neus, honing, krentjes en een prachtige balans, zegt hij. Mijn aantekeningen:
mango, fudge, caramel, héél veel rondeur en zo’n smaak waar niets aan op te
merken is. Perfectie.

Werkavond: hard werken, dus eerst indruk telt!
By in ,

Werkavond: hard werken, dus eerst indruk telt!

Achttien
wijnen staan op tafel bij de werkavond. Er klinkt wat gemopper. Want ja, we
willen góed proeven. Ach, denk ik, als het niet kan zoals het moet, moet het
maar zoals het kan. Dus besluit ik mijn éérste indruk te laten tellen. De wijn
is lekker of niet, correct of niet, spannend of niet. Daar gaan we dan. 

 

Twee bubbels
naast elkaar als indrinker. I love it! 
Dat moeten we vaker doen. Want hoe vaak proef je nou sekt, cava,
prosecco of champagne naast elkaar? Mijn eerste indruk zegt dat het tweede glas
me meer aanspreekt: heel hoge zuurgraad, gist en brioche in de geur, een hele
strakke wijn, non-dosage schrijf ik in mijn aantekenboekje. En zie: het klopt!
De prettig frisse bubbel die ik voor cava aanzag, blijkt een sekt van de
winzervereinigung Freyburg-Unstrut, een mooie coöperatiewijn van
weissburgunder. Zou je me iedere zondagmorgen bij een roereitje blij mee maken.
De tweede bubbel blijkt Laurent Perrier Ultra Brut champagne te zijn met zero
dosage. Een echte liefhebbers champagne, die je eigenlijk meteen wilt
combineren met verfijnde amuses van een topchef. Of thuis met oesters, dat mag
ook. Een fijn begin van de proeverij. 

Bij de eerste
twee witte glazen vind ik de Godello 2014 uit Galicië Spanje mooier dan de
chardonnay uit Nieuw Zeeland. De witte Spaanse wijn biedt geen ‘thrill’
experience, maar is aangenaam door een goede balans, fijne zuren en een
appeltjesneus. 

In de serie
daarna een Ellerer Calmont Auslese 1988, een riesling die menig proever kan
bekoren door een mooie zoet/zuur balans, veel tropisch fruit en grapefruit.
Daarnaast een karaktervolle wijn, ik ruik oxydatieve tonen, turks fruit,
amandelen en een hoge zuurgraad in combinatie met piepklein zoetje.
Gastronomische wijn, schrijf ik in mijn aantekenboekje. Het blijkt Cour
Cheverny 2009 van Philippe Tessier, van de curieuze Romorantin druif. Een echte
liefhebberswijn. 

De eerste
rode wijn is een moeilijke, een stinkerd. Het blijkt Heerstaayen Chaam 2005
Cabernet, waarbij de leden de conclusie trekken dat deze Nederlandse wijnmaker
betere witte wijnen maakt. De Lagrein is ook een wat onbekendere druif, uit Alto
Adige proeven we Hofstätters Steinraffler 2012, een strakke wijn met nog wat
tannine en véél smaakimpressies (braam, cassis, drop, mandarijn). De
Clarendelle 2008 proef ik voor het eerst, ik ben er al enige tijd heel benieuwd
naar. Pessac Leognan van Clarence Dillon, dus het heeft een ‘air’ over zich,
een associatie met Haut Brion, dé topwijn uit dit gebied. Een restaurateur
vertelde me dat het ene jaar prachtig kan zijn en het andere tegenvallend. Ik
hoor iedereen vol lof over deze wijn, Rob is opmerkelijk lovend over deze
Bordeaux: rijp fruit, leer, een hedonistische wijn. Cobie benoemt de wijn als
erg lekker. Mijn aantekeningen zijn: licht bloemetjes in de geur, goede zuren,
gronderig, maar ook een tikje enkelvoudig. 

Brunello di
Montalcino 2008 Principesco is verduveld mooi: herfstbos in de geur, prettig
gronderig en volstrekt op dronk. Ook impressies van chocolade, tabak en rozen.
Waarom is die wijn al zo ver geëvolueerd? Château Haut Gleon 2006 Corbieres
Cuvée Muda heeft een warme aanzet en goede zuren. Mooie commentaren: kersen en
balans (Martin), lelies, complex (Cobie), zwoel en zoethout (Kees). Ik heb toch
ook een kleine azijnsteek impressie in de geur. De Toscaanse Il Colorino di
Casanova 2007 is gemaakt van de colorino druif. De geur is wat ongewoon, ik
hoor buxustonen, een tijgerhok, brandnetels. Fruit en kruiden in de wat
enkelvoudige smaak. 

Net als ik
begin te denken dat met dat ‘snelle’ proeven ik toch al gauw iets op iedere
wijn heb aan te merken – bij dóórproeven en nadenken drukken de positieve
impressies kritiek wat weg – staat ineens de mooiste wijn van de proeverij voor
mijn neus: Gevrey Chambertin 2009 Domaine de la Vougeraie. Wow! Een rijke en
voorname geur, cederhout, de wijn is à Point, volstrekt op dronk. Prachtig.
Toos kan het beste benoemen wat we allemaal proeven: mocca, laurier, drop, een
bittertje en heel mondvullend. 

Spannend is
de volgende wijn zeker: een moeilijke wijn, met een vage impressie van groene
tannines en wat chemisch/zwavel. Maar dan een prachtige smaak met veel rondeur.
Toos benoemt drop en zoethout, Henk zoete kersen en iets jodiumachtigs in de
geur. Het blijkt Château Musar 2008 uit de Bekaa Valei in Libanon, die zich nu
héél anders presenteert dan de 2007 een week eerder. 

De Pinot Noir
2011 van Loimer zie ik aan voor een Rhone-wijn, een wijn waar ik alleen
positieve smaakimpressies en gevoelens bij krijg: rozen en dadels in de geur,
kruidkoek, hap sap erg lekker, een hoge slikfactor. 

Een 100% Petit
Verdot proeven we vrijwel nooit. Nu wel. Masseria Trajone Petit Verdot 2010 uit
Lazio. Een diepdonkere kleur. Rood zomerfruit, kersen en bessen, chocolade,
pruimen en bramen, veel rondeur in een toch wel straffe smaak.Château
La Tour Carnet 2007 heeft maar 3% petit verdot, naast 40% Cabernet Sauvignon,
50% Merlot, 7% Cabernet Franc.Jaargang
2007 is goed op dronk, heeft veel te bieden (mineralen, leer, cederhout,
laurier, cassis, tabak) en laat me door een ontoegeeflijke toets toch ook denken
aan Madiran/Cahors. Een ‘dik’ gemaakte Haut Medoc. De Casa Silva 5th Quinta
Generation 2011 heeft véél karakter en is met morrellenkersimpressies en zoet
fruit, kruidigheid en wat autobanden/rubber impressie een hele fraaie Chileense
wijn. 

Complimenten
aan Nello die zich een Maestro toont in de juiste wijnen naast elkaar zetten.

Cabernet sauvignon uit de hele wereld, is het land te herkennen?
By in ,

Cabernet sauvignon uit de hele wereld, is het land te herkennen?

Haut Bages Liberal maakt indruk in onze proeverij

Toos
presenteert ‘cabernet sauvignon uit de hele wereld’. We proeven blind en
krijgen de ‘eenvoudige’ taak de geografische herkomst van de wijnen te duiden. Bij
aanvang krijgen we enige achtergrondinformatie. Cabernet wordt wereldwijd
geplant. De druif blijft altijd zichzelf: de cassissmaak is kenmerkend. Het is
een kleine, sterke druif met dikke schil. De druif houdt van warmte en heeft
mooie zuren. Toos verklapt dat wijn van druiven uit een ‘koud’ klimaat naar
paprika kan smaken; en als de wijn van druiven komt uit een ‘warm’ klimaat wordt
deze jammig. De wijnen die we proeven zijn vooral monocepages. Soms is een
ondersteunende druif toegevoegd. Zo geeft bijvoorbeeld merlot wat extra
stevigheid en structuur aan de wijn. Voorzien van deze informatie (en nog meer
op papier) gaan we volle goede moed van start.

Indrinker: Codorníu
Clasico, Cava,

Rob onderkent
frisse zuren en groene appel. Claartje vindt de mousse overdadig, terwijl ik de
mousse fijn vindt. Kees vult aan dat ie mooi droog is met lekkere zuren. Is het
een crèmant de Bourgogne? Toos laat ons niet langer in het ongewisse en onthult
de Codorníu.

Hierna
krijgen we de eerste serie van drie cabernet sauvignons blind voorgezet. Alle
drie zijn dik en donkerrood. We gaan ruiken en proeven.

1a  Kaiken
Ultra, Cabernet Sauvignon 2011, Mendoza, Argentinië

In de neus
neem ik pruimen waar en iets stoffigs. Claartje ruikt kersen, bramen, bouillon
en ook iets bedompts. Ze proeft chocolade, jam, leer, fruit en zure tannines.
Komt de wijn uit een warm gebied? Spanje?

1b Cederberg,
Cabernet Sauvignon 2010, Zuid-Afrika

Berry proeft,
net als ik, iets groens, vegetaals. De wijn heeft een zachte ronde aanzet.
Claartje proeft ook chocolade. Nello vraagt hardop wie hier ook rubber proeft.
Volgens hem moet dit Zuid-Afrika zijn; ook gezien de mooie zuren.

1c  Laus, Tinto
Reserva, 2005, Somontano, Spanje

De kleur
neigt naar bruin. Berry herkent chocolade, leer, kersen. De wijn vindt hij fris
sappig en hij suggereert Italië. Claartje proeft stroeve tannines. Paul
overruled: het moet Spanje zijn, gezien het vele hout. Hij blijkt gelijk te
hebben.

2a  Tenuta
Regaleali, Cabernet Sauvignon, 2011, Sicilië, Italië

Gerard neemt
rood fruit, kruidig, zuren, laurier en ceder waar. Paul herkent besjes,
braampjes zoet en milde zuren. Rob vindt de wijn lichtvoetig en krachtig
tegelijk. Twan proeft ook nog zuivel en zelfs yoghurt. Het kan niet op. De
meesten vinden dit een lekkere wijn en Toos zelf een prachtige.

2b Corryton Park, Cabernet Sauvignon, 2009, Barossa,
Australië

Een zoete
neus, volgens Gerard. En daarna kruidig, stevige bitters, milde zuren en groene
paprika. Twan proeft paarse Fruitella en Berry katjesdrop. Rob denkt Nieuwe
wereld; Paul Australië. Toos vindt deze wijn vooral jammig.

2c  Thummerer Valogalds, Cabernet Sauvignon,
2006, Eger, Hongarije

Rob ruikt
herfstbos, zoetje en wat minder fruit. Paul bemerkt mint, koffie en
potloodslijpsel. Twan en ik herkennen groene asperges en volgens Gerard
paprika. De herkomst hebben we allemaal mis.

3a Chateau
Musar, 2007, Cabernet Sauvignon, Gaston Hochar, Bekaa Vallei, Libanon

Ik ruik een
zoete jam en bijna PX. Terwijl ik in mijn mond rum-rozijnen‘ proef gebaart
Nello met zijn handen dat hij een explosie heeft in zijn mond. Later omschrijft
hij dat als tanninerijk en complex. Enerzijds vermoedt hij een rijpere
Bordeaux, maar daarvoor is deze niet koud genoeg. Berry proeft ceder, fruit,
zuren en tannine. Cobie benoemt: Libanees, oud (gemaderiseerd),
verfafbijtmiddel, azijn, rozijntjes, sherry, de wijn zou 1,5 jr geleden beter zijn
geweest. Ze vindt het een bijzondere stijl. Terwijl ze geen locatie noemt, was
haar eerste proefwoord treffend.

3b Château Haut-Bages Libéral, 2008, 5e cru, Pauillac,
Frankrijk

Berry zegt
eikenhout, zachte aanzet, fruit en mooie zuren. Cobie noemt groene paprika,
drop en vindt het een heel mooie wijn. Ze krijgt veel bijval. Nello benoemt
tabak, leer, elegantie en evenwicht. Meerderen noemen Bordeaux en Frankrijk.

3c  Inglenook
“1882” Rubicon Estates, Cabernet Sauvignon, 2012, Napa Valley, USA

Ik ruik licht
gebrande, zoute caramel en chocolade. En proef engelse fudge. De wijn plakt aan
de tanden. Berry zegt dik, cassis, appeltaart, modern en toch wel lekker.
Volgens Cobie ruikt de wijn naar Zwitsal, munt, eucalyptus en nog meer.
Claartje vindt de wijn eleganter dan Chileense wijn. Nello positioneert de wijn
in Californië.

Uitdrinker: Prince
Tamás, Tokaji Aszú 5 Puttonyos, 2006

Gedroogde
abrikoos en ook sinaasappel. Nello schiet raak: Tokaji. 

Claartje vond
de eerste serie het meest karakteristiek. Toos vond laatste serie het meest
herkenbaar.Haar ‘hartendiefjes’ zijn Château Haut-Bages Libéral,
2008, Pauillac én Tenuta Regaleali, 2011, Sicilië.Toos, dank voor de mooie proeverij.
Voor mij is het extreem leerzaam één druif door te proeven. Als anderen dan ook
nog het herkomstgebied weten te benoemen, realiseer ik me dat ik nog veel kan
leren. Daar klamp ik me aan vast en verheug ik me op.

Verslag en
proefnotities Eric Hoepelman

Chianti Classico overtuigt
By in ,

Chianti Classico overtuigt

Het blauwe gebied is het kerngebied van Chianti Classico

Als een wijn
succes heeft, groeit vaak het wijngebied waar de wijn vandaan komt. Dat is met
Chianti ook zo gegaan. Er is een klein centraal deel waar de Classico DOCG
vandaan komt; uit dat gedeelte brengt Rob van Ginneken een selectie van wijnen
op tafel die overtuigt. Overtuigt van klasse. Overtuigend plezier. Ook binnen
het Classico gebied zijn er opmerkelijke verschillen. Die hebben te maken met
de druivensamenstelling (naast sangiovese worden 20% andere druivensoorten
toegepast), de manier van wijnmaken en hóe de wijngaarden liggen (oa
verschillende hoogtes). 

Podere
Capaccia 2012

Charmante
wijn met veel romige kersen in de geur, laurier, drop, wat peper. Expressief en
lekker rond, goede balans, hoge zuren. 

Riecine 2012

Lekker
complexe wijn met goede zuren en souplesse. Deze wijn is zo boeiend omdat je er
steeds nieuwe smaakelementen in ontdekt: leer, bosvruchten, moerbei, kersen,
kreupelhout, rozen, melkchocolade. Fantastische prijs/kwaliteit verhouding. 

Vignamaggio
Gherardino 2011

Aangename en
rijke wijn, de merlot geeft de wijn rondeur. In de geur kersen maar ook
mineralen, mint. Fluwelige smaak met lichte bitters. 

Castello di
Volpaia ‘Coltassala’ 2010

Verdorie, dit
is nog een straffe wijn, mogelijk door het rijke jaar. Kersen en lijm, lijm,
lijm, zegt Berry. Evenwichtige smaak met peperige kruidigheid. 

Poggerino
Bugialla 2012

Een
vanillebak, zegt Rob. Toch ook florale tonen, framboos, rozenimpressie,
expressieve geur met chocolade en noten. Goede balans. 

Rodano Vigna
Viacosta 2010

Een van de
mooiste wijnen van deze proeverij. Je bent liefhebber of je haat het, maar
overduidelijk is in de geur een enorme stallucht. Oók leer, mocca en koffie,
zwart zomerfruit. Excellente balans in deze wijn. 

Castello
Fonterutoli 2010 Gran Selezione

Met deze
nieuwe kwalificatie Gran Selezione willen Chianti wijnbouwers de consument een
extra handvat bieden hoe ze de beste kwaliteit kunnen kiezen. Dit is de
kostbaarste wijn uit de proeverij en die stelt bepaald niet teleur: kruiden,
laurier en kersen, overduidelijk mint. Verrukkelijke wijn, oordeelt Henk. Eric
determineert munt, dadel, fudge, caramel, leer en cederhout. Toos noemt de wijn
heel mooi en benoemt kersen, cacao en chocolade. 

San Felice Poggio Rosso 2010

True to type Chianti.Eric benoemt zoethout, herfstbos, champignons, tannine en
een bittertje. Een vrachtwagen rode kersen, schrijf ik in mijn aantekeningen.
Mooie bitters in deze wijn, héél mooie afdronk. Rijk, dik, concentraat, leer.
Uiterst boeiende wijn. 

Proeverij met
een hoog niveau.

Wijn, spijs én bier
By in ,

Wijn, spijs én bier

Je kunt naar een geweldig jazzmusicus gaan, of een klassiek
concert bijwonen. Je kunt Rembrandt bewonderen, of Marlene Dumas adoreren. Het
is leuk om daarover in dialoog te gaan, de ander te laten proeven/ervaren wat
jouw geluk is, maar het hoeft natuurlijk niet. Zo zijn er bierliefhebbers en
wijnliefhebbers. En ook genieters die het van het moment laten afhangen, de
entourage, het humeur wát ze willen drinken. Martin Berkelmans heeft het zichzelf
niet gemakkelijk gemaakt met een wijn- én bier-spijsproeverij.

We proefden een oester met komkommerspaghetti en crême van
karnemelk, zalm op een aardappelkoekje met mierikswortelcrême, een
boekweitsalade met gele en rode biet, krokante zwezerik met oesterzwammen en
zwarte knoflooksaus, Remekerkaas met een filosigaar met zoete aardappel en
dadel. Genieten dus. Het nieuwe Pollevie was de plaats van handeling. Aan de
Hofvijver is een restaurant ontstaan waar méér aandacht kan uitgaan naar wat op
het bord ligt, een wat meer serene omgeving. 

Was de wijn te prefereren boven
het bier? Meestal wel. We proefden Bubb Cremant d’Alsace, een lekkere Albariño
Martin Codax 2014 met fijne balans, een sappige-frivole Bardolino Classico 2014
van Zeni, een karaktervolle rode wijn met AOC Beaume-de-Venise Tradition 2013
van Domaine Cassan en een Madeira Barbeito 10 years old, waarbij de gedachte postvat:
váker Madeira drinken.

De gekozen bieren waren respectievelijk: St. Feuillien Grand
Cru, Geuze Boon 2012, Kriek Lambic 2014 
en Vurige Non. Bij de Kriek Lambic meende ik dat die een betere
combinatie vormde met het gerecht dan de wijn, verder steeds andersom. De
zwezerik met oesterzwammen en zwarte knoflooksaus stal de show, een verfijnd en
érg lekker gerecht.

Prachtig het jaar beginnen met Pomerol
By in ,

Prachtig het jaar beginnen met Pomerol

Het was een genoeglijke nieuwjaarsreceptie afgelopen dinsdag met
fraaie wijnen waarvan – als ik mijn oor goed te luister heb gelegd – de
Portugese Porta da Calada 2013 uit Alentejo en Château Le Bon Pasteur
1999 Pomerol op de meeste instemming kunnen rekenen. Paul had een
fantastisch charcuterie en kaasbuffet gemaakt.

De
raad-het-jaar-magnum werd het best geproefd door Toos, Noël, Berry en
Martin die sangiovese en Chianti Classico herkenden. Maar Cobie werd
winnaar met het determineren van 2011. Proficiat.

Is Jonkers (1931 – 2016) joviale levensgenieter
By in ,

Is Jonkers (1931 – 2016) joviale levensgenieter

Na het proeven van fantastische
wijnen van domaine Weinbach in de Elzas bedankte Is Jonkers de  gedistingeerde eigenaresse Colette Faller. Hij
bood haar een geschenkpakket Schrobbelèr aan. En demonstreerde de handschoenen
zonder vingertoppen. Madame Faller keek vol verwondering naar het drankje uit
een kruik, dat je kennelijk met handschoenen aan moest drinken… een
onvergetelijke gezichtsexpressie. Is maakte van dát moment gebruik om handzoenen
te geven. Hilariteit ten top. 

Er zijn talloze mooie
herinneringen aan Isidorus Jonkers en Korry. De wijnreizen natuurlijk. De
etentjes waarbij Is het likeurmuseum beschikbaar stelde. Af en toe een muzikale
bijdrage, een goochel act. Bij het twintigjarig bestaan hield Is tijdens een
royaal besprenkeld diner een bevlogen speech in zelfbedacht Frans en Italiaans.
Wie zijn olijke gezicht zag – altijd een beetje kind gebleven – werd zélf
vrolijk. 

Is heeft iedereen gefopt met zijn
distillaten door een en hetzelfde drankje te laten proeven in verschillende
kleuren. De proevers gaven verschillende omschrijvingen. Zó kon hij humorvol
bewijzen dat je niet alleen proeft met de tong, maar óók met de ogen en tussen
de oren.  

Is Jonkers is één van de leden van
het eerste uur van de Brabantse Wijnsociëteit, vanaf 1980. Hij is ruim
twee decennia lang een kleurrijk en loyaal lid geweest. Wij blijven aan hem
denken als joviale levensgenieter, altijd vrolijk en altijd bereid om vrienden
te helpen. Rust zacht.

Het verschil tussen goede en grote wijnen
By in ,

Het verschil tussen goede en grote wijnen

Goede wijn
behoefte geen krans. Zo luidt het gezegde. Een goede wijn verschaft veel
plezier, maar etst zich doorgaans niet in het brein. Een grote wijn daarentegen
is onvergetelijk. Veel proevers kunnen zich wel herinneren welke grote wijn bij
hen het wijnvirus heeft aangewakkerd. In deze proeverij staan wijnen op tafel
die de potentie hebben om zo’n grote wijn te zijn; voor veel proevers heeft een
Grand Cru Classé zo’n rol gespeeld in hun liefhebberij. De proeverij van Henk
Vermeer is klassiek van opzet: witte Bourgogne en rode Bordeaux. Met enkele
grote wijnen. 

 

De witte
Montagny 2009 1er Cru van Caves de Buxy is een lekkere chardonnay, fruit
getypeerd, prettig om te drinken. 

Meursault
Poruzot 2009 domaine Jobard Morey

Een wereld
van verschil met de Montagny. Deze chardonnay is mineralig en heeft een
duidelijk stinkertje. Kees noemt de wijn stuivend, met hazelnoot en boenwas.
Nello determineert vannile, hout en boter. De wijn heeft een goede nervositeit,
zegt hij. Ik vind de wijn een goede balans hebben, geconcentreerde smaak met
amandelbitters. Heel rijk, een grote wijn. 

We proeven
lekker gerijpte Bordeaux, de eerste twee series steeds een linker- en
rechteroever-wijn. Cos Labory 2007 Saint Estéphe en Prieuré Lichine 2007
Margaux
, zijn twee Grand Crus zoals die in 1855 zijn geklasseerd. Deze wijnen
krijgen heel positieve commentaren: veel finesse, verfijning, elegantie.
Allemaal woorden die horen bij klassewijnen. Ernaast staan een Grand Cru Saint
Emilion, Château la Commanderie en een Pomerol, La Croix Saint Georges

Château
Duhart Milon Rotschild 2008 Pauillac

Hartendief
van Henk. Schitterende wijn die vrij complex is: aardse geuren, kersen, tabak,
veel verfijning. Een perfecte balans met goede bitters. Voor nu duidelijk een
eetwijn, rijk en fluwelig. 

Château Yon Figeac 1999 Saint Emilion Grand Cru

Nog een wijn
uit de twintigste eeuw, het jaar dat Feyenoord kampioen werd, het
televisieprogramma Big Brother een nieuwe dimensie gaf aan reality tv, Marinus
Veltman en Gerard ’t Hooft de Nobelprijs voor Natuurkunde in ontvangst namen.
De Saint Emilion is nu à Point, helemaal uitgerijpt. Rozen in de geur,
mineralen ook. Een geweldige geur die indruk maakt, terwijl de smaak een wat
storend bittertje heeft. Een kniesoor die zich daardoor uit het veld laat slaan
bij het genieten van deze wijn. 

Château
Pichon Longueville-Baron 2006 Pauillac

Een zwartrode
kleur, vleestonen in de geur en een fris-kruidige smaak, zegt Claartje. Veel
concentraat, zegt Toos, krachtige neus met drop, paddestoelen, bos. Mijn
aantekeningen: vanille en een anijsimpressie in de geur, expressiever dan
Comtesse, melkchocolade.Perfecte balans. 

Château Pichon Longueville-Comtesse 2006 Pauillac

Hartendief van Henk.Vegetaal, tabak, drop en tannine, zegt Claartje. Rijp
fruit, chocolade in een zwoele neus, aldus Toos, een sappig glas. Mijn aantekeningen:
laurier en gekookte pruimen in de geur, cacao ook, nog veel potentieel in deze
wijn met een goede balans, alles klopt. Veel verfijning, een grote wijn. 

Schitterende
proeverij.

Prachtige proeverij Herken de Duitser
By in ,

Prachtige proeverij Herken de Duitser

Een simpel idee is lang niet altijd simpel uit te voeren. Berry Marinussen laat ons de Duitse wijn herkennen, in zes series van twee wijnen, met steeds één Duitse wijn. Goed idee. Berry selecteerde dertig mogelijke flessen, proeft ze door, en beleeft zo toch zeker twee mooie maanden, om voor ons één mooie proeverij samen te stellen. Mission accomplished. We proeven prachtige wijnen. Echt niet vlot te herkennen. Ook al omdat er enkele curieuze druiven op tafel staan, curieus in Duitsland zoals zweigelt, syrah en grüner veltliner.

Reichsrat van Buhl, Riesling 2013 Brut, Pfalz

Wie wijnmaker is bij het befaamde champagnehuis Bollinger heeft een toppositie. Mathieu Kaufmann is de éérste chef de cave die zelf vertrokken is – alle andere zijn er gepensioneerd. Kaufmann is nu de wijnmaker van deze sekt, die door enkele proevers prompt voor een champagne werd aangezien. De wijn is dan ook supermooi met tonen van appels, peren, kweepeer, leisteen, brioche. Een geur waar je aan blijft ruíken. Goede balans en mooie zuren. Méér een eetwijn dan een aperitiefbubbel.

Grüner Veltliner 2014 trocken, Weingut Künstler Rheingau

De mooiste wijn uit de eerste serie staat naast het befaamde Weingut Knoll uit Oostenrijk. Die is prachtig, maar magiër Künstler is net iets verfijnder. Viooltjes in de geur, goede zuren en hoge bitters, dit is een fraai glas. Hans beargumenteert dat deze wijn te expressief is voor een Duitse wijn. Claartje ruikt buxus, Willem Jan lychees, ananasfruit en mandarijnenbitters in de smaak.

Château d’Antugnac 2013 Terres Amoureuses Haute Vallee

In de tweede serie is niets mis met de chardonnay 2014 van Bernard Koch uit de Pfalz.
Jasmijn, vuursteen, mineralen, vettig en mooie zuren. Maar… chardonnay uit Limoux kan geweldig zijn, zoals deze d’Antugnac. Er is veel aan te ontdekken en te genieten. Ik val helemaal voor de prachtige balans die zich openbaart na een
geur met brioche, roomboter en perzik. Bij terugruiken lijkt het alsof het fruit zich steeds nadrukkelijker manifesteert, wow! Vanille in de smaak, prettige zuren. De wijn krijgt louter positieve commentaren: peer en hout (Henk), elegant (Claartje), vanille, hazelnoot, perzik en mooie amandelbitters (Kees).

Schwarz 2011 Zweigelt Neusiedlersee

De curieuze Duitse Zweigelt kan niet in de schaduw staan van zijn Oostenrijkse vriendje. Eric benoemt paars, besjes en vanille, zoethout en vooral ook een dikkere constitutie. Gerard ruikt rode bes en frambozen, Noël aardbei en veel fruit, modern gemaakte wijn. Mijn aantekeningen: kersen, vanille en kruidnagel, soepel concentraat, het lijkt alsof we deze wijn te jong proeven, veel aardbei in geur en smaak, stevig glas. Ik vind dit een hele mooie wijn voor bij een wildgerecht, reebiefstuk of hazenrug.

Spätburgunder 2011 Bernard Huber, Cuvee R Grosses Gewachs

De Paapse cuvee van Bryczeks’ Morey Saint Denis is in alles net wat minder dan deze Duitse pinot noir, die indruk maakt. Een klein zoetje in de geur, die zich langzaam als een pauwenstaart steeds meer opent. De pinot noir kenmerkt zich door hoge zuren, er zijn ook mineralen proefbaar in de afdronk. Een echte klassieker, oordeelt Rob.

Ziereisen 2009 Jaspis Syrah, Baden

Berry heeft lef. Een Duitse syrah naast een Franse Cote Rotie zetten (Delas 2010  Seigneur de Maugiron). Maar hier toont zich
zijn kennis… dit hartendiefje van Berry zet de Franse wijn in de schaduw. De Cote Rotie 2010 is fraai: een rijke neus met morellenkersen, veel inhoud, een echte wildwijn. Willem Jan geeft er de voorkeur aan, hij benoemt rozen, cerise, amandelschaafsel en zoete kersen. Zelf vind ik de Baden wijn een stuk verfijnder, prachtige geur met zoethout, balans, een wijn die álles heeft, zuren, bitters, mineralen, wat chocolade.

Tot slot proeven we twee zoete wijnen.

Gewürztraminer 2005 Hugel, Vendange Tardives

Kees ruikt mango, Hans benoemt een groenzweem in het goudgeel, grapefruit, botytris, amandelspijs en amandelpit, mandarijnenbitters in de smaak, abrikozen. Mijn aantekeningen: grapefruit, botytris, prachtige balans heeft deze levendige wijn met een geweldige zoet/zuur balans.

Clemens Busch Riesling Spätlese 2008 Marienburg 1er Lage

Deze wijn heeft zo’n hoge zuurgraad dat ik aan een eiswein moet denken. Hartendief van Berry, de mooiste spätlese die ik ooit heb gedronken, zegt hij. En die deelt hij met ons! Hans benoemt rozijn, groene thee, boenwas, petrol, rob benoemt ananas. Ik vind de neus wat gesloten, heel levendige wijn.  

Memorabele proeverij met gewaagde keuzes die allemaal zijn gebaseerd op grondige kennis van Berry.