Met een fijn glas Crémant de Bourgogne van Domaine de Thibert staan onze smaakpapillen meteen in de geniet stand. Veel mensen hebben de handen uit de mouwen gestoken voor de barbecue, met eigen bijdragen die variëren van soep tot salade, van verfijnde knoflooksaus tot pasta caprese, van rosasted potatosalade tot tulband. Dat geeft een verbonden gevoel. De Terre Siciliano 2015 Tenuta Rapitalà 2015 is gemaakt van de druiven grillo en catteratto, een wijn met een prettig fris karakter. Wine Spectator noemt deze wijn Top Value: “Melon, guava and grapefruit zest
flavors mesh with acacia and spice.”De geoefende tongen genoten van Ronald Thevenin’s Gevrey Chambertin 2010, heerlijk verfijnd licht rood van de pinot noir druif. De tongen werden het meest in beroering gebracht door Sartiano 2015, een Umbrische blend van sangiovese en merlot, donders lekker. De gekarafeerde wijn brengt het rode fruit mooi naar voren en dat combineert mooi met kruidigheid. Een fraaie Noval Tawny van tien jaar oud combineerde goed met stilton en notenbrood. Bij het petit grand dessert van tulband, tarte tatin en tiramisu komt nog een verrassing op tafel. De Jules Taylor sauvignon blanc late harvest 2014 uit Marlborough is verrassend rijk en heeft duidelijk botytristonen naast abrikoos en honing. Verleidelijke wijn!
Het had de dagen vóór de barbecue zoveel geregend dat het water op was. Maison du Vin met de gastvrijheid van Diederick en Annelie was een perfecte locatie op de koudste 16 september ooit gemeten. Niet dat de bbq masters daar last van hadden buiten. Laat mannen een vuurtje stoken en de avond kan voor hen niet meer stuk, toch? Er werd kundig gedelibereeerd over de verschillen tussen bbq met briketten en houtskool, verschillen tussen weber en green egg, hóe rood entrecoôte mag zijn, of je die aan één stuk gebruikt, of met plakken afgesneden. Ondertussen genoten de leden en partners in de bistro van pasta caprese, roasted potatosalad, tomaten/sla, indische tomatensalade, frans brood en boerenboter, lekkere visbakjes met garnalen, kabeljauw en zalm, plakken zalm van de bbq, en vier soorten vlees: het geliefde speklapje, de classic hamburger, de entrecôte in verschillende varianten en uuuuuurenlang gestoofd varkensvlees. Met de soep als voorgerecht, stilton met port en petit grand dessert maakten we toch snel een menu van zo’n zes tot acht gangen. Diederick en Annelie super bedankt! De dank werd uitgedrukt in een fraaie magnum witte Bourgogne.