Noel in de wijngaard bij Pouilly La Roche de Solutré |
Een liefhebber legt bewaarwijnen in de kelder om ze te
drinken. Niet om te investeren. Om ze lief te hebben. Niet om ze op een veiling
te brengen. Om met elkaar te praten over de verschillen tussen wijnboeren,
wijnjaren of wijnaard A die ligt naast wijngaard B. De liefhebber spreekt de
wijnboeren over dromen en zorgen, over ziektes in de wingerd, over het proces
van wijnmaken. Het is dus een feestje als liefhebber Noël Geisen ons laat
meegenieten. De indrinker is een Cremant de Bourgogne, de uitdrinker een
overrijp geoogste zoete chardonnay. Daartussen proeven we zes witte wijnen en
vier rode wijnen. Allemaal uit de Côte Chalonnaise, het wijn gebied direct ten
zuiden van de Côte d’Or, en uit de Maconnais. Aantrekkelijke wijnen qua
prijs/kwaliteit, lichter en eleganter dan de wijnen uit het Noorden.
Cremant de Bourgogne BRUT Cave de Bissey
Wijn van coöperatie van 50% pinot noir en 50% gamay, dus een Blanc de Noirs. Licht
gist, gestoofde appeltjes, veel frisse zuren en ook weer appeltjes in de
afdronk. Aangenaam.
De Pouilly Fuissé 2015 uit Chaintré is fris met duidelijke
chardonnay karakteristiek, fruit, peer in de smaak, zilte afdronk, heeft charme
en is frivoler dan de Pouilly Fuisse 2014 van L’Atrium die wat mineraal heeft, iets
voller van smaak en voor mijn gevoel iets minder charme en iets hoger in
alcohol bij meer body, de eerste wijn is een lekker aperitief, de tweede wijn meer
een eetwijn.
Cave de Buxy is weer zo’n goede coöperatie met een Montagny
1er Cru Les Chaniots 2014 die een mooie geur heeft met karakteristiek chardonnay, viooltjes, in de smaak, vief en
met flinke zuren, goed nahangend. De 2014 Macon Villages van Jean Pierre Michel
Terroir de Quintaine is voor mijn gevoel wat lichter qua structuur en ook wat
vlakker. Maar smaken verschillen want HansH noemt de wijn volwassener en Willem
Jan benoemt honing, caramel en snoepachtig zoetheid in mond en smaak.
Bij de gerijpte witte wijnen stal Domaine Berthenet, Mongtagny 1er Cru Les Saint
Morilles 2010 mijn hart. Houtgedomineerd, mest en een beginnend
stinkertje in de geur met ook wat passiefruit die zich doorzet in de smaak met goede
zuren.
Domaine Laurent Mouton Givry 1er Cru La Grande Berge 2014 vond ik de mooiste
rode wijn: paars, veel bitters, nog veel te jong maar met veel potentie, mogelijk
een eetwijn. De andere proevers zijn ook positief boerse geur, wat cederhout,
echt rood fruit framboos en aardbei. Al
zijn er ook kritische proevers, zoals HansL die de wijn stenig en streng noemt,
hij benoemt kruidige drop en oordeelt dat de wijn wat weg valt in het
middengedeelte.
Givry 1er Cru Cransot 2010 van Domaine Francois Lumpp steekt de wijnen van
naamgenoot Vincent in de zak. Aanvankelijk bescheiden geur met aardbei, hoog in
zuurgraad. Na enige tijd in het glas veel mooier in de geur en zachter in de
smaak met wat caramel tonen. Diederick benoemt mineraliteit, goede balans, mooi
fruit zuren en body.
De Cave d’Azé Vin de la Saint Martin 2009 is geoogst van druiven die de 11e van
november zijn geplukt. Abrikozen, goede balans, bijzonder.