Ales Kristancic, maker van Movia |
Altijd al
willen weten hoe wijnen 1800 jaar geleden proefden? Dan was aanwezigheid bij
déze proeverij gewenst. Martin Berkelmans raakte (met Monique) in de ban van
oranje wijnen. Wijn die worden gemaakt
aan de grens van Italië en Slovenië, in Slovenië. Wijn waar de schilletjes
meegisten, soms kort, soms heel lang. Tot maandenlang. En die soms rijpen in
hout, maar ook in amfora’s. Zoals in de oudheid. Die amfora wijnen zijn sowieso
een trend in de wijnwereld. “Je moet je referentiekader een beetje aanpassen”,
zei Martin. “Om de wijnen te waarderen…” Ik spits dan mijn oren, ga wat rechter
zitten en ontspan de tong. Dit gaat een heel interessante proeverij worden.
Geen allemansvrienden, geen middle of the road wijnen, geen barbaren om met de
Italiaanse filosoof Alessandro Baricco te spreken. Karaktervol, niet alledaags.
En dus interessant.
MOVIA 2014
Rebula
Geelgoud, niet
helemaal helder. Prachtige rijke geur, peer, ananas, tropisch fruit. Strakke zuren,
scheermesje-scherp maar met inhoud. Amandel in afdronk. Complexiteit heeft deze
liefelijke en vrolijke wijn.
Čotar 2003 Kras
Malvasija Slovenië
Hartendief van
Martin. Troebele kleur, Paul ruikt vijgen, perziken, abrikozen, caramel. Ik
ruik wat mango. De wijn is niet heel breed, hoge bitters, heel vitaal en lenig.
Tauzher 2010 Malvasija
Hartendief van
Martin. Vanille, Turks Fruit. Goede zuren met een piepklein lekker zoetje.
Mocca en toffee. Diederick prijst de frisse neus. Mooie balans ook.
Quarticello
2016 Le Mole Malvasija
Veel te jonge
wijn met heel veel potentieel. Mahonie kleur. Duidelijk muscaat en rozen aroma.
Stevig concentraat. Bitters en veel tannine. Heel interessante wijn.
GRAVNER 2009
Rebula
Heel helder. Mahoniekleur.
Amber. De geur van een zwoele zomeravond. Acacia honing. Heel geconcentreerde
wijn. Veel karakter, vrij hoog in alcohol, absoluut een eetwijn.
In een serie
rode wijnen staat ter afsluiting een wijn van tien jaar oud die prachtig is
uitgerijpt: Roxanich 2008 Istrijanac, bruinzwarte kleur met tuilé rand. Het is
geen gemakkelijke wijn, zegt Paul. Just benoemt rozen, peperkoek, drop, salmiak,
amarenekers en framboos. Sappige wijn, kruidig, herfstbos en paddestoelen.
Verfijnd.
Roxanich heeft een prachtig hotel midden in de wijngaarden (foto).
Prachtige
proeverij.