In de jaren
negentig werden de Rieslings in de Elzas zoeter. Dat leek slim van de grootste
witte wijnregio. Meer variëteit. Maar voor de consument is het toch lastig, je
weet bij een Riesling uit de Elzas meestal niet wát je gaat proeven. Trimbach
bleef de droge wijnen trouw. “De laatste tien jaar kiezen veel wijnbouwers die
vielen voor meer zoet – een vals soort rijkdom – toch voor een drogere stijl”,
zegt Jean Trimbach. We proeven Elzasser Riesling. Annemiek bezocht het gebied, de wijnbouwers. We
krijgen een selectie op tafel. Aangekondigd zijn de rieslings, maar we proeven
meer en breder. Ook komen interessante weetjes naar voren. Zoals het feit dat
maar liefst een kwart van de 150 miljoen flessen uit de Elzas bestaat uit
Cremant. Dat zijn dus 37,5 miljoen flessen per jaar. We proeven de Cremant
d’Alsace van Jean Marie Haag uit Soultzmat. Extreem veel bubbels, prettige
fruitgeuren, licht citrus, wat banaan, prettige smaak, goede balans, Noël roemt
de veel fijne mousse, zachte aanzet, blijft zwoel, niet helemaal droog, zuurtje
eronder, limoen en meloen.
We proeven –
zonder dat te weten – vier witte wijnen van Riesling. Dat blijkt pas na het
uitpakken van de flessen. We weten het even niet bij het proeven. Iedereen is
bedachtzaam. Iemand mist appeltjes. Een ander zuren. Een ander vindt dat er
veel kruidigheid te proeven is. Zelf dacht ik aan pinot gris.
Riesling PFAFF
2016 Cave de vignerons Pfaffenheim
Lichtgeel,
zwoel meloen sappig goede zuren, bittertje in afdronk, ook best veel zuren.
Berry benoemt citrus, frisheid en noemt de wijn te jong om nu te drinken.
Riesling
Steingold 2015 Cave de vignerons Pfaffenheim
Mineralig,
licht kruidig, goede balans, minder zuren, rondeur. Berry benoemt een zoetje in
de aanzet, voller dan de vorige wijn. Niet gek, want deze wijn komt van Grand
Cru wijngaarden.
Riesling Grand Cru Eichberg 2016 Odile Weber
Geurig, kruidig,
expressief, breder, pauwenstaart neus, piepklein zoetje, goede balans,
charmerend, lang nahangend, heel harmonieus. Ik vind dit een indrukwekkende
wijn van een wijnbouwer die biologisch werkt. De opbrengsten zijn laag (30 tot
50 Hl/ha voor Grands-Crus): dit garandeert een goede kwaliteit in alle
weersomstandigheden. Het sap vergist zonder toevoeging van gist, SO2 of
vitaminen. Geen chaptalisatie. De wijnen fermenteren op hun eigen ritme met de
inheemse gisten van de wijnstok, en verkrijgen daardoor een meer gevarieerde
aromatische expressie. De wijnen fermenteren van nature langzamer bij lagere
temperaturen, wat de uiteindelijke kwaliteit van de wijn ten goede komt
Riesling 2009
Goldert Grand Cru Cave de vignerons Pfaffenheim
Expressief,
peer, scheermes scherp met ook zekere verfijning, mooi glas, mooie zuren, ook
wat caramel, eetwijn, bittertje. Berry vindt dit veruit de interessantse en
spannendste wijn, kruidig, mooi filmend, goede balans, zachte aanzet.
Elzasser zuurkool |
Riesling wordt
in toenemende mate gebruikt in blends, zoals dat vroeger ook het geval was. We
proeven een goed in balans zijnde BLACK TIE 2017 met appeltjes en limoen.
HAAG IMAGINE ALL THE WINE Riesling Pinot Blanc Pinot
Gris 2016
Van twee Pinot
Noirs krijgt de 17 maanden op houten vaten gerijpte cuvee 1621 de handen op
elkaar.
Cuvee 1621 Pinot Noir 2015 Jean Claude Koehler
Aardbei en
framboos, frivole neus, veel tannines in de smaak, bitters, neus is fijner dan
de smaak. Eric benoemt het zoetje en kers, beetje hout, lang van smaak.
Angelique ruikt pijptabak.
Van drie
Gewürztraminers maakt de volgende op mij de meeste indruk.
Gewürztraminer
2016 Grand Cru Pfersigberg, Odile Weber
Geëvolueerde
kleur, perzik, mango, zachte zalvende aandronk, heel harmonieuze wijn, zoetje
in de smaak. Toos zet tropisch fruit te ruiken, een zwoele aanzet.
Fijne proeverij
met uitmuntende documentatie.