Overzicht blogberichten

Werkavond: Rosé is net zo verschillend als de zomerdagen
By in

Werkavond: Rosé is net zo verschillend als de zomerdagen

Rafraîchissement, Precieus, Robuust, Ravissant, rosé is net zo verschillend als de zomerdagen.

We spreken van een zomerse dag als de temperatuur boven 25 graden is. Daar voldoet de dag van onze proeverij aan. Woon je op de Waddeneilanden dan maak je er gemiddeld maar een stuk of zeven mee. In de Bilt waar de metingen plaatsvinden, maak je er gemiddeld 26 mee. Als kan dat flink oplopen. In het extreem goede wijnjaar 1947 telde de Bilt er maar liefst 64! Regionaal is het record een serie van 29 in Noord-Brabant en Limburg tussen 12 juli en 9 augustus 2018. Ook al mopperen we erop, een dag met bewolking, soms een dag met enkele buien, het is héérlijk gevarieerd. Net zo gevarieerd als rosé wijn, de wijn die we bij uitstek associëren met de zomer. De kleur van de rosé varieert van bijna water, licht geel tot oranjebruin en nauwelijks als rosé herkenbaar. We proeven variatie die past bij de zomer. Het hóeft geen zomerse of zelfs tropische dag te zijn om rosé te drinken.

Rafraîchissement

Domaine de Marotte Cuvée Summum vin de France
Een mousserende wijn uit de Rhône, beslist niet de beste, maar wél heel sympathiek. Omdat Nederlandse wijnbouwers de wijn maakten, Daan en Elvire van Dijkman. Van ongewone druiven: 55% mourvèdre en 45% cinsault. Mooi aperitief, heel verfrissend.

Muratie Lady Alice Stellenbosch Rosé 2016
Hééél licht, ik schreef meteen op Blanc de Noirs. Gemaakt van Pinot Noir. Peer in de neus, goed concentraat, mooie zuren en lange afdronk. Vrolijk en fris, zegt Noël.

Weingut Drautz-Able 2019 Rosé
Opmerkelijke druivencombinatie: Lemberger en Schwarzriesling. Donker zalmrose. Sappig en verfrissend. Fudge proeft Eric. Rondeur. Levensgevaarlijk, staat in mijn aantekeningen. Drinkt zorgeloos als limonade.

Precieus

Deltetto Rosé
Gemaakt van Nebbiolo en Pinot Nero, afkomstig uit de Roero streek. 36 maanden sur lattes kreeg deze mousserende wijn, klein stinkertje, sappig en eetlustopwekkend. Verfijnd glas.


Whispering Angle 2019, Château d’Esclans, Côte de Provence
Deze wijn heeft veel karakter, kan ook enkele jaren rijpen, maar heeft jong een soepele aanzet en fraaie bitters. De hap slik reflex pakt me meteen: wijn om door te slikken en niet te spuwen. Eetwijn.


Auxey Duresses 2017 Dupont Fahn Cuvée Rosé
Oud goud kleurig, ziet naast de zalmachtige rosé nauwelijks als rosé uit. Reuk van een boerenerf, een lekker stinkertje, mineraliteit. Met een verfijnde smaak. Gastronomische wijn.

Robuust

Domaine de la Tour du Bon 2020 Bandol
Deze krachtige en verfijnde wijn is een blend van grenache, cinsault, mourvédre en clairette. Een rosé die kan een op een heel zonnige dag met bijvoorbeeld een plateau fruits de mer, met gegrillde vis. Maar evengoed op een bewolkte dag bij een gegrilld kippetje. Bij indisch eten. Aangename, mooie zuren, zegt Cees. Goede zuren, goed concentraat, mooie mineralen.


Ravissant

Viña Tondonia 2010 Rioja Rosé López de Heredia
Betoverend, zo mag je deze icoonwijn wel noemen. Bruinrode kleur. Expressieve geur met veel laagjes: overrijpe peer, moccaboontjes, oud hout. Sherry en cognac, zegt Claartje. Stinkertje. Hoge bitters met een prachtige expressie. Eigenlijk pas net op de markt gebracht. Acquired taste en een feestje om te proeven.

Verslag: Peter v/d Besselaar

What price Bordeaux?
By in

What price Bordeaux?

De scepticus stelt Bordeaux en geld op één lijn. Geen wonder. Want hier komen flessen vandaag waar menigeen alleen van droomt. Je kunt nu voor een fles Bordeaux 2020 intekenen voor tien euro. Château Cheval Blanc uit Saint Emilion kost 54 keer zoveel. Nu betalen, dan komen de wijnen in 2022 bij je in de kelder. Een kistje ervan kost 6.528 euro. Dan weet je dat je een unieke wijn in de kelder hebt. Als je een hogere prijs kunt vragen, kan je ook meer investeren. Bijvoorbeeld in zorgvuldig wijngaardbeheer. In selectietafels bij de oogst. Er is wél een correlatie tussen de prijs en de kwaliteit, Die kwaliteitsambitie kan de wijnboer in Entre Deux Mers óók hebben. Uiteraard. Maar die kan het niet betalen, want daar gaat een fles voor gemiddeld iets meer dan vier euro en een dubbeltje af château.

Rob van Ginneken vraagt aan de proevers om de prijzen van de wijnen aan te geven. Dat verleent een extra dimensie als de proevers hun proefnotitie geven. Zit er altijd nog wel een common ground in de notities, die krijgen een heel andere lading als een proever een wijn op 8 euro schat en een ander op 37 euro, Gelukkig proeven we échte kwaliteit collectief wel goed. Zo werd bij Grand Puy Lacoste gezegd: deze wijn koop je niet onder de dertig euro.

Château Champ des Treilles 2016 Bordeaux
De wijn met de beste prijs kwaliteit verhouding, zonder meer. Biedt enorm veel voor 12 euro. Komt uit het ondergewaardeerde Entre Deux Mers gebied. Dit is de cuvee Petit Champs, die is opgevoed zonder houtrijping. ¾ transparant in kleur. Veel rood fruit en veel vulling, duidelijk nog tannines en te jong. Wijnmaker is Corinne Comme, wiens man werkzaam is op Pontet Canet. Hij adviseert haar bij het wijnmaken. Er is ook een witte cuvee en een houtgerijpte versie. Echt een trouvaille om naar te zoeken en jaarlijks een flesje te proeven uit de kelder.

Les Pensées de La Tour Carnet 2014 Haut Medoc
Mooiste wijn uit het middensegment van prijzen. Twintig euro. Heeft al een bruin randje. Deze wijn van Bernard Magrez combineert moeiteloos rood fruit en cederhout. Ruikt naar nieuw hout. Grand Seigneur aspiraties. Een wijn die gerust nog even kan blijven liggen in de kelder. Bij mij kwam de onvermijdelijke hap sap slik reflex, zonde om zo’n wijn te spuwen.
De drie wijnen die ik het hoogst waardeerde zijn de volgende.

Les Griffons de Pichon Baron 2012 Pauillac
Ondoorzichtig zwart. Inktig. Ik proef dat het een Hoge Meneer is, maar ik vond de wijn ook nog heel dicht, gericht op de toekomst. Valerie prijst de lange afdronk, ruikt framboos en eucalyptus. Berrie benoemt ceder, finesse, de fluwelige aanzet en chocolade. Vijftig euro.

Château du Tertre 2015 Margaux
Ondoorzichtige kleur en een aantrekkelijke en onweerstaanbare combinatie van rijk zomerfruit en het ceder van nieuw hout. Mooi elegant, veel finesse en weer die hap sap reflex vanwege het mooie concentraat. Valerie benoemt rood zomerfruitjam, cassis en zoethout. Eenenvijftig euro.

Château Grand Puy Lacoste 2015 Pauillac
Gek genoeg vond ik deze wijn wat a-typisch voor Bordeaux. Dat komt door de enorm zwoele geur, met pruimen en dure sigarenkistjes. Maarten signaleert kruidnagel, Cees eucalyptus. Finesse en elegantie, wat een rijkdom! Hiervan is geen slokje in de spuwbak gekomen, vanwege de onvermijdelijke hap sap slikreflex. Schitterende wijn. zesentachtig euro.

Een prachtige proeverij om mee te beginnen na onze maandenlange gedwongen retraite. De proeverij is gebaseerd op het boek What price Bordeaux, auteur Benjamin Lewin MW.

Proeven én praten
By in

Proeven én praten

Wijn proeven en drinken doen we wel. Maar het blind determineren én erover praten, dat missen we in deze coronatijd. En dus schreef ik enkele impressies op tijdens onze zoomproeverij op 13 april. “Je hebt ingetrokken wangetjes, zie ik” (bij wijn met tannine). “Twee flessen nuttigen, dan heerlijk rozig denken: het zal allemaal wel.” “Na 20 uur mag je niet meer schenken als horeca… maar wij hebben zélf geschonken.” “Een dame in bikini op het voorplecht van een boot” (associatie die de rosé oproept). We proefde zes wijnen en dat was prima voor digitaal proeven. Drie wijnen die er voor mij uitsprongen.

Weingut Weinreich 2019 weissburgunder chardonnay
Biowijn uit Rheinhessen. De combinatie pinot blanc en chardonnay levert een prettige wijn op met wat viooltjes in de geur, fijne aandronk, mooie zuren, amandelen, lekkere bitters. En gele appels, zelfs een klein honingtoontje. Een culinaire wijn.

Weingut Milch 2020 Rosé
Rhienhessen rosé van maar liefst vier druivensoorten, spätburgunder, fruhburgunder, cabernet sauvignon en pinot noir. Licht framboos, rondeur met een aangename sappigheid.

Weingut Bernart 2016 spätburgunder – S –
De druiven voor deze wijn groeien in de Elzas. Vijf jaar oud nu en práchtig. Vanille, rondeur, stevige wijn met veel kracht. Open haard wijn, staat in mijn aantekeningen.

Laten we hopen dat we medio mei/juni weer eens live kunnen gaan proeven.
Peter van den Besselaar


Rob wint Piëmonte quiz
By in

Rob wint Piëmonte quiz

In Barbaresco worden 4,7 miljoen flessen wijn gemaakt.
Hoeveel worden er in Barolo gemaakt? Het goede antwoord is 14 miljoen.
Maarten slaat vooral aan op de toelichting bij het goede antwoord: “Daar is een formule voor, drie keer zo veel…”
“Ja, da’s een goede… daar is een formule voor… dat kan je steeds wel aangeven!”

Vaak is de toelichting van de antwoorden nóg leuker dan de zoomquiz zelf. De vraag waar Moscato d’Asti NIET bij past, roept ook veel discussie op. De antwoorden waar je uit kan kiezen zijn: oesters, salami, chili con carne en rood fruit. Het correcte antwoord is chili con carne. De moeder van álle Crus in Barolo is Cannubi. Daarvan leren we dan weer dat het de kus van God wordt genoemd.

Fijne quiz, terechte winnaar.

 

Noel wint wijn kennis quiz
By in

Noel wint wijn kennis quiz

Ober… aan wie geef je de wijnkaart?

Zelf doet hij er luchtigjes over… en spreekt over nutteloze kennis. Noël Geisen is de winnaar van de zoom wijnquiz op 8 december. Prachtig in elkaar gezet door Rob van Ginneken. Die zich niet verleiden om ook maar enige indicatie te geven van de richting van een antwoord. Ober… aan wie geef je de wijnkaart? Is het een moderne ober of een die Amy Groskamp ten Have’s etiquette regels volgt, was de vraag. Geen antwoord. Het goede antwoord is dat de ober even vraagt wie de wijnkaart wil. Wat is de vierde druivensoort op de hele wereld? Welke Bordeaux dronk Samuel Pepys in de 17e eeuw? Fijn om elkaar weer even gezien te hebben en over wijn te spreken.

Annemiek Vermeijlen winnaar Nieuw Zeeland quiz
By in

Annemiek Vermeijlen winnaar Nieuw Zeeland quiz

  • Wat zijn de belangrijkste drie druivensoorten in Hawke’s Bay?
  • Welke druif stond in 1990 het meest aangeplant in Nieuw Zeeland?
Kom er maar eens om, wijnpassionado’s die het antwoord op deze Nieuwe Wereld vragen paraat hebben. Valerie Bollen maakt de zoom-quiz van deze week. Annemiek Vermeijlen is winnaar van de Nieuw Zeeland quiz. Zij heeft als prijs Het dagboek van een gezonde wijndrinker van Harold Hamersma gewonnen.
Gefeliciteerd!!
Avontuurlijk en op niveau, Oostenrijk
By in

Avontuurlijk en op niveau, Oostenrijk

Proeverij van Kees van de Wiel.

Ook oostenrijk heeft wijnkoninginnen

We proeven Oostenrijkse wijnen onder leiding van Kees van de Wiel. Een proeverij met verrassende wijnen voor alledag. Want die chardonnay of sauvignon blanc of riesling… er is niks mis mee, maar op de doordeweekse dag een frühroter veltliner, rotgipfler, blaufränkisch of zweigelt… dat is een stuk avontuurlijker.

Kees laat ons ook flessen proeven voor het weekend. De wat duurdere flessen, als we met nog meer aandacht kunnen proeven. Wat mij betreft mogen we bij volgende Oostenrijkse proeverijen de diepte in, door één gebied centraal te stellen. Oostenrijk verdient dat.

Diwald 2017 Frühroter Veltliner Niederösterreich/Wagram


Uiterst curieuze druif, een kruising van silvaner en roter veltliner. Nog geen twee procent van de wijngaarden is aangeplant met deze druif. Biologische wijn. Ik schreef alleen maar positieve proefnotities: peer in de geur, sappig met een klein bittertje, amandel in de smaak. Doet het goed bij lekkerbekjes, salades, kip. Eric vond het opvallend dat de wijn hem aan bier deed denken (vooral de geur), Gerard benoemt citrus en wit fruit, zijn conclusie: een elegante wijn.

Johanneshof 2017 Rotgipfler Thermenregion


Curieus druifje, een kruising tussen de traminer en roter veltliner. Groeit alleen in Thermenregion, ongeveer een uur onder Wenen. Een mooie witte wijn, elegant en sappig. Mineralen, duidelijk vuursteen. Krachtig. Aanbevolen bij vis en groentegerechten.

Umathum 2017 Traminer Neusiedlersee

Umathum kelder Neusiedlersee

Gemaakt van gelber traminer en roter traminer. Tropisch fruit, heel geparfumeerd, zegt Claartje. Valerie benoemt perzik en peer, lichte honingtoets. Zoete neus, zegt Gerard. De geur springt uit het glas, duidelijk muscaat impressie, boenwas. Licht prikkelende aandronk, sappig. Opmerkelijk frivool glas, aangeraden bij wat luxe gerechten zoals ganzenlever, coquille, zwezerik en langoustines. Past -ook goed bij indische rijsttafel. Hartendief van Kees. We proefden van deze biowijnboer ook de rode Zweigelt en St. Laurent maar die spraken mij minder aan.

Johanneshof Reinisch Alter Rebstocken 2016 Thermenregion
Drie druiven zitten in deze blend: blaufränkisch, st laurent, zweigelt. Een serieus glas met de fijne geur van kersenbonbon chocolade, strenge aanzet, goed concentraat, wel tannines maar ook milde zuren.

Johanneshof 2013 St. Laurent

Biowijnboer Umathum

Nou, bij de st laurent van Umathum dacht ik bij mezelf: waarom zou ik wijn van deze druif kopen? Dit is een fles die iedere herfst of winterzondag absoluut kleur geeft. Framboos en pijptabak, ruik ik. Morelkersen ook. Hap sap, jawel de slok is ingeslikt voordat ik een spuugreflex krijg, lekker dit! Goede zuren, verfijnd nieuw hout in geur en smaak, die vanille geeft een heel rijke smaakimpressie. Erg goed spul.

Landauer 2017 Urbarial

18 maanden houtrijping voor deze wijn van drie druiven die elkaar zelden in een blend treffen: merlot, zweigelt en pinot noir. Die ongewone mix ziet er ondoorzichtig uit. Lichte stallucht, cacao, kreupelhout, oef, wat is dit verfijnd! Mocca en chocolade in de smaak.

Verslag: Peter van den Besselaar

Wijnen van autochtone druiven uit de Marken (maidenproeverij)
By in

Wijnen van autochtone druiven uit de Marken (maidenproeverij)

Proeverij van Liselotte Brouwers

We proeven in de maidenproeverij van Liselotte Brouwers enkele van de autochtone druiven uit de Marken in Italië. Het land met honderden druivenrassen. Zoals de Falerio, Passerina, Lacrima, Verdicchio. Liselotte kiest ervoor om de in haar ogen interessantste druivenrassen centraal te zetten. Zoals wijn van de Pecorino druif, die ze in lokale cafeetjes dronk met Pim. Een goede keuze, want die wijnen bieden nét wat extra’s. Nou is het ook moeilijk. De wijnboer die met hart en ziel een wijn maakt van de Passerina verdient steun. Alleen… het is onvoldoende onderscheidend in de huidige wijnmarkt.

2019 De Angelis Pecorino
Vol geel met een goudzweem. Kleine neus. Honingimpressie in de aandronk, in de mond een zoetlaagje over pregnante zuren. Leuke wijn waarin onder meer oranjebloesem, citrus, perzik en amandel worden gedetermineerd.

2019 De Angelis Pecorino Cuvee Quiete
Interessante witte wijn. Vol geel oud goud. Citrus en mandarijn zeste in de geur, opvallend prikkelende aandronk, bittertje. Ik krijg een lichte kriek associatie.

Retro oogst in Marken

2019 Ciú Ciú Lacrima
Deze druif wordt wel de gamay van Midden Italië genoemd, zei Liselotte. De kleur vertoont overeenkomsten met de wijnen uit de Beaujolais: heel paars. Voor mij is dit een stoofpotjeswijn. Zwoele neus, veel pruimen. Zoetje in de aanzet, bitters in de smaak, kruidig. De wijn lijkt nog niet helemaal in balans. Milde tannines met wat stroefheid, die bij het eten ongetwijfeld verzachten. Dit is een echt leuke wijn.
De rode wijnen van de Marken zijn onder meer Rosso Piceno en Rosso Conero.

2019 De Angelis Rosso Piceno
Hartendief van Liselotte. Deze wijn heeft een DOCG met als aanduiding Offida. Gemaakt van sangiovese en montepulciano. Paarse kleur. Rubber-associatie in de neus. Een heel serieus glas met veel karakter, in de smaak een prominent bittertje. Mag nog jaren in de kelder.

2016 De Angelis Rosso Piceno
Hartendief van Liselotte. Het oudere broertje, met houtrijping. Deze wijn biedt meer direct plezier dan de vorige, met toffee en vanille, ook weer dat kleine rubbertje. Verleidelijk. Met fruit in de geur. Gemaakt om te plezieren. Wel wat venijnige bitters inde afdronk, dus een blokje kaas erbij kan geen kwaad. Willem Jan determineert iets ziltigs en vleesbouillon met wat irritant drogende afdronk. Claartje noemt zwartfruit, amareno kersen en steranijs. Voor direct plezier is dit een prima wijn, de eerste zou ik liever in de kelder leggen.

2017 Garofoli Rosso Conero, Pian Carda
Gemaakt van 100% montepulciano. Diepe kleur, nauwelijks doorzichtig. Kleine neus, sappige, stevige smaak met bittertje. Nog te jong.

2015 Garofoli Rosso Conero, Grosso Agontano
Gemaakt van 100% montepulciano. Vrijwel ondoorzichtige kleur, stoffige neus met rubberassociatie. Volle aandronk, veel bitters en tannines, maar wél hap sap. Veel potentieel, duidelijk een fijne wijn om weg te leggen in de kelder. Alle proevers die aan het woord komen zijn positief, lees maar: anijs en peper, zoete aanzet (Annemiek), kersen, vijgen, umami, flinke wijn met leertonen (Eric), bramen, kruiden, mooie body en goede afdronk (HansH).

Je gunt de Marken enkele jonge wijnmakers die eigenzinnig alle energie op kwaliteit zetten en het niveau van alle wijnen omhoog kunnen tillen. De wijnen zijn nu uitermate leuk om te proeven, vooral de wijnen van ongewone druiven. Het onderscheidend vermogen is vooralsnog beperkt. Superfijn dat Liselotte ons dit overzicht biedt, mooie maidenproeverij!

Verslag: Peter van den Besselaar

 



De geproefde wijnen

Prosecco, tranquilo, millesimato & Cartizze (maidenproeverij)
By in

Prosecco, tranquilo, millesimato & Cartizze (maidenproeverij)

Proeverij van Ron Visser

Prosecco, flesje in de koeler op een terras in het Gooi? Onbekend maakt onbemind. Althans, de prosecco’s die ik tot nu toe dronk, nodigden zelden uit tot meer. Maar daar komt met deze maidenproeverij van Ron Visser absoluut verandering in. Een proeverij van prosecco’s, een tranquilo, millesimato’s en een Cartizze. Van de eenvoudige prosecco tot de top. Gemaakt van de specifieke druif Glera (als je die zo eet is ie niet te hachelen volgens Willem Jan) uit de regio Veneto. Een groot gebied, zeker sinds dat flink moest worden uitgebreid om met de herkomstbenaming ook het dorpje Prosecco daarbinnen te laten vallen. Een zeeklimaat met warmte overdag en zeewind in de avond en nacht. Het terroir heeft bodems met vooral mergel, kalksteen en klei. En steeds vaker maken goede producenten daarvan kenmerkende en onderscheidende wijnen.

Ivan Agostinetto, Colle del Fondo – Vino frizzante
We beginnen met een indrinker, een vino frizzante. Klein beetje troebel, fijne mousse. Ik ruik appel en citrus in de neus, maar Saskia heeft een flashback van haar studententijd met schraal bier. Martijn ruikt dat bier ook. Willem Jan proeft subtiele mousse in de mond peer en appel, met flinke bitters (grapefruitschil) in de afdronk. Ik vind de wijn, in tegenstelling tot de meeste anderen, wel sappig en plezierig.

Ivan Agostinetto, Colle del Fondo – Vino bianco
Stille wijn (‘tranquilo’), rustiger en minder expressief dan de vino frizzante. Ronde aanzet, waar Willem Jan tonen van citrus & vanille proeft, Peter naast de frisse zuren ook amandel en hazelnoot. Een aantal proevers wordt na de eerste wijn van deze ‘tranquilo’ toch weer wat blijer. Terwijl ik die eerste toch ook echt heel plezierig vond ….

La Farra, Prosecco Superiore DOCG – Millesimato Extra Dry 2019
Na deze inleidende beschietingen gaan we in een hogere versnelling: een mooie ‘millesimato’, gemaakt met druiven uit één oogstjaar. Laat je niet misleiden door de aanduiding ‘extra dry’. Dat is de op een na zoetste classificatie met restsuikers van 12-18 gram/liter. Volgens Martijn “super-zoet”. Annemiek vindt de wijn ingetogen met een klein zoetje met tonen van appel, citrus, grapefruit en een klein beetje gist. Sterke mousse. Cees proeft flinke zuren een klein zoetje (maar niet storend) en een lange afdronk. Mooie wijn!

Ivan Agostinetto, Saccol di Valdobbiadene – ‘Colle del Brut’
Een frisse neus met peer, meloen en appel. In de aanzet goudreinet en gele appels, een fris glas met een vrolijke mousse. Noël vindt dit echt een wijn om lekker buiten te drinken. En laat dat nou precies de bedoeling van Agostinetto zijn met deze vino spumante!
Gemaakt volgens de Charmat-methode (ook wel Martinotti-methode genoemd) met gisting op tank.

Merotto, Prosecco Superioire DOCG – ‘Bareta’ Brut
Noël haalt meer citrus uit de neus van deze wijn. Frisser en meer zuren in de aanzet dan de ‘Colle del Brut’, strenger ook. Liselotte is heel duidelijk in de geur van deze Bareta Brut: onmiskenbaar karnemelk! Peter vindt de bubbels in de mond grover dan in het glas. Ik proef in deze drogere prosecco toch ook wat bloemigheid en minerale tonen.

Ivan Agostinetto, Saccol di Valdobbiadene – ‘Colle d’Oro’ Millesimato Extra Dry
Stevige mousse in het glas bij deze vino spumante. Zachte en elegante prosecco met een klein zoetje en prettige zuren. Rode grapefruit en gele appel, met een langere afdronk.
‘Aangenaam glas, met bloemetjes, citrus en passievrucht’. Peter is duidelijk enthousiast en is niet de enige! Ook Eric heeft het over een zachte afdronk met appel en amandeltjes.

Merotto, Prosecco Superiore DOCG – Brut Integral millesimato 2019 (magnum)
Extra brut met maar 2,7 gram restsuiker en dat proef je. Elegante mousse in het glas en een ingetogen neus. Pas na een tijdje komen de gisttonen. Peter herkent marsepein en appeltjes in de neus. Mooie bitters in de smaak. ‘Je zou ‘m zo voor een champagne kunnen houden’.
Annemiek haalt er in de neus eerst appel en rozen uit, later komt een ‘stinkertje’. Ik proef appel en hazelnoot. Deze prosecco heeft na de 2e gisting nog 120 dagen op de droesem gelegen om extra complexiteit aan de wijn mee te geven. Een favoriet van Ron: gebalanceerd en verrassend!

cartizze territorio

Merotto, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG Dry
Niet droog dus, 26 gram restsuiker! Elegante mousse in de mond, gele appeltjes, peer en witte perzik. Dit is in kwaliteit de top van de prosecco-pyramide: van de heuvels van Santo Stefano in Cartizze, een top-terroir vlakbij Valdobbiadene. ‘Zacht en rijk van smaak, zo wil ik een prosecco wel graag drinken!’. Eric laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

En met een achtergrond van 30 jaar in restaurants en catering, tovert Ron voor iedereen een mooi schaaltje met vismousse, gegrilde groenten, charcuterie en kazen op de proeftafels. Ja Ron is de man van de wijn & spijs. Sinds hij zich recentelijk bij ons heeft aangesloten, komen er bij diverse geproefde wijnen spontaan bijbehorende spijs-ideeën naar boven. Geweldig!

Merotto, Rosso Dogato – Cabernet Sauvignon 2016
Als een na laatste wijn nog één glaasje rood uit dit gebied. Een zwoele wijn met zwarte kers en bosfruit, fijne tannines (30 maanden houtlagering) en een klein bittertje. Martijn is duidelijk: alle kenmerken van een Cabernet Sauvignon, cassis en andere bessen. Lekker bij de charcuterie! Een van de favorieten van Ron, deze wijn.

Grappa Ciao Bei
En als uitdrinker een “digestief-cocktail” van grappa (van de Glera druif) met de eerder al gedronken Brut Imperial van Merotto. You love it or you hate it: “niet mijn ding” is de duidelijke reactie van Annemiek en Claartje, voegt niets toe aan een lekkere prosecco volgens Martijn. Noël en Willem Jan zijn er wel van gecharmeerd …..

Een mooie proeverij die mijn ogen voor prosecco in ieder geval geopend heeft, bedankt!

Proefnotities en verslag Maarten Drop