Er is meer dan één hemel: zoet, zoeter, zoetst

By
2
Er is meer dan één hemel: zoet, zoeter, zoetst

Deze proeverij is zelfs voor ons bijzonder: alleen maar wijnen met restzoet. Wie erbij is, verheugt zich erop. Willem Jan Withagen helemaal, hij is dagenlang bezig geweest met het keuzeproces wélke wijn uit zijn kelder op tafel te zetten. Bij deze wijnen denken we vaak aan hemelse nectar, of het spreekwoordelijke engeltje dat over de tong …. Nou ja, de lezer begrijpt het wel. Willem Jan heeft een prachtige presentatie gemaakt met solide achtergrondinformatie. Zie onder dit verslag. We ‘testen’ de zoetheidsgraden in de proeverij met een heuse oechslemeter. Dit is een instrument waarmee het suikergehalte in vloeistoffen, zoals druivenmost (onvergiste wijn), bierwort of suikerwater voor sorbets, te meten is. In de wijnbouw bepaal je er het potentiële alcoholpercentage mee.

Alle wijnen zijn open geproefd.

     

Collet Champagne demi-sec
Van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Sappige rondeur met brioche, zegt Annemiek en sinaasappelzest, zegt MaartenR. Prettig glas, zegt Toos.

2023 Bopparder Hamm, MM, Feinherb riesling Matthias Müller, Mittelrhein
Levendige witte wijn, een favoriet van Willem Jan, impressie van honing in geur, heel mooie balans tussen zoet en zuur. Grapefruit fruit en een bittertje, determineert Annemiek. MaartenR herkent witte peper.

2019 Ürziger Wurzgarten, Auslese, Merkelbach, Mosel
In oktober 2023 is Rolf overleden en in mei 2024 overleed Alfred. 2019 is de laatste jaargang die de oude broers Alfred en Rolf Merkelbach zelf maakten. Klassieke riesling, waarvan MartijnU opmerkte dat hij er rabarber in ruikt. En vervolgens ruiken we dat allemaal! Leisteen geur, frivole smaak, hap sap (je wilt een volgende slok), zal nog enorm aan kwaliteit winnen met ouderen. Voldoende zuren om de smaak spannend te houden. Heerlijk.

1995 Montlouis moelleux, Yves Chienne
Klassieke chenin blanc uit de plaats aan de overkant van Vouvray. Heeft veel last van de volgende wijn. Hooi en licht honing, prachtige balans, levendig, maar ook de eerste tonen van oxydatie. Doet het prachtig bij spekkoek, weet Willem Jan.

   

2015 Quarts de Chaume, Brochet
Dit is een hemelse wijn, verrassend gekleurd voor een tien jaar oude chenin blanc. De wijn wordt gemaakt bij Ampelidae, waar we tien jaar geleden op wijnreis waren. Deze wijn is gemaakt door Frederic Brochet, die gefascineerd is door chenin blanc. In 2020 heeft hij het domein verkocht. Amberkleurig, ik ruik wat amandelen, pure, voluptueuze rijkdom, prachtig en rijk zoet. RobG noemt de Loire wijn écht lekker, volzoet, mooie abrikoos en caramel. Deze wijn kan nog zeker decennia rijpen. Aangeraden bij een eenvoudig stuk Roquefort of een zachte taart met peer en amandelen. en natuurlijk een lekker stuk foie gras.

2014 Domaine de Chirac, vin de paille, Corrèze, biowijn
Ontdekt door Noël Geisen. Zeldzame rode dessertwijn van cabernet sauvignon en cabernet franc uit Midden Frankrijk. De wijn ruikt naar vlees, zegt Annemiek. Claartje ruikt noten en honing, de structuur van de prachtige wijn is stroopachtig. Echt een wijn om een feestelijk diner mee te beëindigen: rondeur en balans, prachtig zoet zonder plakkerig te zijn.

2021 Pillitteri  Eiswein, Vidal, Canada
Claartje prijst de balans van deze wijn, geelkleurig, bloemetjes in de geur, dragon en koriander. Mijn aantekeningen: abrikoos, sappig, pracht balans.

De laatste wijnen

Er is meer dan één hemel. In 2 Korintiërs 12:2 verwijst Paulus naar iemand die werd “weggerukt tot in de derde hemel”, wat kan duiden op verschillende niveaus van het hiernamaals. In de islam en het jodendom spreekt men van zeven hemelen. In het hindoeïsme en boeddhisme zijn er verschillende niveaus van hemelen, afhankelijk van iemands spirituele vooruitgang. In sommige tradities worden er tot  33 hemelen beschreven. Elke volgende fles verdient een eigen hemel. Laten we dat idee dat er één hemel is uit de wereld helpen.

   

2018 Château Closiot, Les dames de Bonneau, Barak
Er was maar één wijn die bij de jaargang 2022 boven Closiot werd geplaatst: d’Yquem. Onbekend domein met een bekende eigenaar. Jean Marie Guffens, de magiër uit Macon/Bourgogne, kocht dit domein. Hij maakt hier droge wijn als er geen edelzoete wijn te maken is. Deze 2018 is een voorbeeldig glas Barsac. Heerlijk honingzoet, oordeelt MartijnU. Een wat introverte geur, maar abrikoos in de smaak, wat amandel en kokosmakroon. Voldoende zuren ook, merkt Willem Jan op. Grote prestatie.

2017 Ürziger Wurzgarten, Trockenbeerenauslese, Mosel, Karl Erbes
Leisteen geur. Veel tropisch fruit en botytris, zegt Willem Jan. Deze wijn heeft een veel zoetere aanzet dan de Barsac, maar ook enorm veel rondeur en als tegenhanger van het zoet mooie zuren. Welke prefereer je? Dat is een kwestie van smaak.

2016 Pajzos, Tokaji Essenzia
Tokaj Essenzia is een van de zeldzaamste en meest luxueuze wijnen ter wereld. Die drink je maar enkele keren in het leven. Gemaakt van de puurste nectar van overrijpe, door botrytis aangetaste druiven, heeft een extreem hoog suikergehalte en een stroperige textuur. Door zijn lage alcohol (bij deze 2 procent) en intense, honingzoete smaak met complexe aroma’s is het eerder een vloeibare delicatesse dan een gewone wijn. Heel apart, zegt Annemiek. Vloeibare stroop. Maar toch ook met florale aroma’s, aldus RobG. Claartje heeft dé quote van deze proeverij: dit zoet proeft zo zoet niet. Voor mij hemelse nectar.

 

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar