Waar de klassieke combinatie Bourgogne wit en Bordeaux rood is voor de gentleman, geeft gentleman Just Krijn een eigen interpretatie: Engels wit en Palma de Mallorca rood. De uitleg. Het heeft te maken met zijn reisgedrag. Wij profiteren mee en proeven zorgvuldig verzamelde wijnen, die we anders vrijwel nooit proeven.
De noordelijk gelegen landen krijgen steeds meer wijngaarden. Dat heeft vast te maken met de klimaatopwarming. Engeland heeft meer dan 450 wijnbouwbedrijven en die produceren samen meer dan 3 miljoen flessen. De wijngaarden zijn verdeeld over het hele land, maar met name zuidelijke streken als Kent, Sussex en Hampshire zijn geschikt. Chardonnay en pinot noir zijn populair; Bacchus, Pinot Meunier en Ortega staan ook veel aangeplant. De kalkrijke bodems van Sussex en Kent lijken veel op die van de champagnestreek.
Witte wijnen Engeland
We proeven drie wijnen van het grootste domein in Engeland, Chapel Down. Dit domein is eigenaar van enkele van de mooiste wijngaarden in Kent; ze kopen druiven van partners in Kent, Sussex en Essex.
Chapel Down brut
Gemaakt van 45% chardonnay, 41% pinot noir, 11% pinot meunier en 3% pinot blanc. De chardonnay is duidelijk herkenbaar, lekker fris, goede zuren, heel aangenaam. Met tonen van citrus, gist, appel, grapefruit en limoen.
2020 Chapel Down Bacchus
De baccchus druif komt uit de Pfalz en is een kruising van silvaner, riesling en müller thurgau.
Verschillende proevers noemen sauvignon blanc, onder andere door de buxus associatie (Fritjof), het tropisch fruit (Claartje). De geur heeft echt het meest van de müler thurgau: over expressief, een soort parfum van geranium. Lichter zuren, eenvoudige wijn.
2021 Chapel Down Flint
Deze wijn is een flinke stap omhoog, wat mij betreft. Een slimme blend van zes druiven:
49% chardonnay, 27% bacchus, 13% siegerrebe, 5% reichensteiner, 5% shonburger, 1% pinot blanc. Licht citrus, doet vaag aan Muscadet denken vanwege een ziltige toon en hoge zuurgraad, blijft lang nahangen.
2021 Balfour Hush Heath Estate Chardonnay
Fritjof noemt de wijn wat gesloten, hij benoemt mineraliteit, citrus en groene appel. Claartje benoemt ook appel en een vetje in de geur. Voor mij mist de wijn wat structuur en charme. Hoge zuurgraad en nogal enkelvoudig.
Rode wijnen van Palma de Mallorca
2022 Ca’n Verdura Supernova Mantonegro Negre
Gemaakt van de mantonegro druif die alleen in Mallorca groeit, ruim 300 hectares, zegt Jancis Robinson in haar standaardwerk Wine Grapes. Just geeft veel achtergrondinformatie: 60 jaar oude stokken, geplant op leem-kalkhoudende bodems. 13 maanden in Franse eikenhouten vaten 500 L en in foeders van 2000 liter. De druiven worden met de hand geoogst in 15kg kratten. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten en in kegelvormige kuipen met temperatuurcontrole onder de 25°C, met een maceratieperiode van tussen de 20 en 40 dagen. Voordat de wijn gebotteld wordt, wordt hij licht geklaard en gefilterd. Mijn aantekeningen: fijne geur met licht framboos, elegante gebalanceerde lunchwijn met korte afdronk. Liselotte benoemt sinaasappelschil en proeft peper en kruiden.
2020 Negre Bota – 7103 petit celler
In deze wijn is 70% mantonegro aangevuld met 30% merlot 12 maanden gerijpt in vaten van 500 liter. De opa van de wijnmaker plantte de mantonegro druivenstokken 50 jaar geleden.
De bodem van de wingerd bevat kalk. Geuriger dan de vorige wijn, stenig in de neus en ook een chemische toets voor mij. Trekt nog in de mond, tannines, ik mis verder wat fruit.
2021 4 kilos
Hartendief van Just. Gemaakt van de callet druif. Francesc Grimalt en Sergio Caballero, eigenaren van het wijnbouwbedrijf, geloven in deze druif. Just geeft weer veel informatie: de druivenstokken zijn 20 tot 50 jaar oud, met de hand geplukt, de helft van de druiven worden gefermenteerd op roestvrijstaal en de andere helft in 2.500 liter fusten. Twaalf maanden rijping in 600-liter Frans Allier eikenfusten. Mijn aantekeningen: lekkere wijn, elegante geur met marsepein, sappig, lichte zuren, stevige tannines, rond mondgevoel. Valerie prijst het spel tussen kruiden en chocoladetonen. Goede balans.
2016 Gran Son Puig
Gemaakt van merlot en tempranillo, 22 maanden houtrijping in Amerikaans en Frans eiken. Heel karaktervolle wijn, waarin veel kruiden worden geproefd. Mooie morellenkersen neus. Goed sap, aangenaam, duidelijk nog wat tannine, veel karakter.
Jaar uitdrinker
Château Climens 2006 Barsac 1er Cru Classé
Traktatie ! De allerlaatste wijn die we in 2024 proeven in sociëteitsverband is een 18 jaar oude Premier Cru Classé. Een volstrekt levendige wijn met abrikoos en marsepein in de geur, rondeur en elegantie. Prachtige balans. Botytris en sinaasappelschil, zegt Valerie, met honingtonen.
Boeiende proeverij.
Peter van den Besselaar