Maarten Roos vertrok naar Frankrijk en kwam min of meer toevallig in Saint Pourçain. Hij bezocht wijnboeren en vanavond laat hij ons kennis maken met de wijnen. Ik ben bevooroordeeld. Want liefhebber van onbekende Loire appellations, liefst ook nog met onbekende druiven. In 1980 was ik voor de zaak in het kermismuseum in Parijs in een oude wijnhal. Bij de lunch werd een verrassend lekkere wijn geschonken: Coteaux du Giennois. Weet ik nog. In het piepkleine obscure wijngebied Jasnières hingen in het lokale café drie plankjes met wondermooie flessen Jasnières van chenin blanc. Weet ik nog. De lunch bij restaurant Les 3 Cépages in en met Reuilly en fenomenale gerechten van Hikari Sato. Weet ik nog. En dan heb je ook Quincy, Cheverny, Cour Cheverny, Coteaux de l’Aubance, Côtes du Forez, Valençay etc. Dit zijn allemaal ideale wijnbar en bistrowijnen. Om liefhebbers te verrassen. Ze zijn zoveel leuker dan de bekendere wijnen. Goed dat Maarten de wijnen op tafel zet. Laten we proeven.
Indrinker
Domaine des Brioles Cuvée BRUT
Sappige mousserende wijn van de onbekende tressallier druif met mooie neus en goede structuur. Gistig, zegt Kees. Appel en citrus, zegt Annemiek.
Serie witte wijnen
Domaine des Brioles 2023 Saint Pourçain
Biodynamische wijn van tressallier druif. Lekkere fraicheur en frisse smaak. Vettig, aldus Kees, die ook hazelnoot determineert. Vettig, zegt ook Harrie, maar die noemt appel, grapefruit en citrus.
Domaine des Terres D’Ocre 2022 Saint Pourçain
De tweede geblindeerde wijn is biologisch. Eenvoudiger, vind ik – maar niet iedereen is het daar mee eens. Fris, levendig, dorstlessend. Ideaal bij oesters.
Terres de Roa 2022 Saint Pourçain
En warempel wéér een tressallier, 40%, aangevuld met 60% chardonnay. Mineralen in de geur, sappige wijn met goede structuur. Kees ontdekt de quave, tropisch fruit. Claartje is wat ontnuchterend: een putjeslucht en groene tonen. Floraal met citrus en appel, oordeelt Fritjof.
Domaine des Brioles 2021 Cuvee Autochtone Saint Pourçain
12 maanden rijping op houten vaten. De wijn bevalt Kees: ingetogen, abrikoos met iets boterigs, lange afdronk. Fritjof én Claartje ruiken petrol. Willem Jan vleesbouillon en een limoenbittertje. De wijn is van tressallier gemaakt. Mijn aantekeningen: Heerlijke geur met limoen en viooltjes, en oef… schrale smaak met veel zuren, valt niet mee. Als ik dat in mijn wijnapp schrijf, krijg ik een tik op mijn vingers van de Amerikaanse wijnimporteur Lyle Fass. “Dat strookt niet met mijn ervaring met 4 jaargangen geproefd. Dit is een van de grote witte wijnen van de Loire.” Deze zouden we dus nog eens moeten laten terugkomen.
Serie rode wijnen
Domaine des Brioles 2023 Cuvee Auvernat Saint Pourçain
Wijn met een mufje, waardoor sommige proevers afhaken. Toos determineert kers en mineralen. Ikzelf ruik aardbei in deze pinot noir wijn.
Terres de Roa 2021 Reflet d’Âme Saint Pourçain
50 jaar oude stokken, heel beperkte opbrengst van 25 hl/ha. Deze licht zalmkleurige wijn krijgt positieve commentaren. Kersen, drop en laurier, aldus Toos. Kersen, munt, eucalyptus en elegant, zegt Willem Jan.
Domaine Jean Chartron 2020 Bourgogne Vieilles Vignes
PIRAAT. Bijzondere commentaren levert deze piraat op. Een zeepneus, zegt Toos. Maar Willem Jan spant de kroon: kaarsvet en chemische weekmakers van een te warm gelopen computerchip. Hilariteit!
Beaujolais L’Ancien 2022 Jean Paul Brun
PIRAAT. Aardbei, sappig, lichtvoetig en frivool. True to type.
Domaine les Terres D’Ocre 2022 Instan T Rouge Saint Pourçain
Gemaakt van gamay en pinot noir. Heel positieve commentaren: framboos, kersen, heel floraal, snoepjes en fijne zuren (Berry), elegant met kersen in de afdronk (Claartje), pruimen (Harrie). Mijn aantekeningen: bloemig, expressief, prachtige balans met ook structuur.
Terres de Roa 2019 Mystik Saint Pourçain
Alert geworden door twee piraten, denken de proevers aan… Spanje. Maar nee, dit is Saint Pourçain! Louter positieve commentaren. Mijn aantekeningen: complexe geur met kers en kruiden. Goede structuur, tannine, moet nog liggen. Bij een stukje kaas presenteert de wijn zich al vlotter. Claartje: zwoele geur, chocolade en drop. Berry: romig, eikenhout, kersen. Zwarte bes, kersen en mooi fruit, aldus Harrie.
Saint Pourçain ligt zo’n 150 kilometer ten westen van Mâcon en er wordt wel gezegd dat het meer verwantschap heeft met Bourgogne dan met Loire. Heerlijke proeverij!
Peter van den Besselaar