“Wijnen blind herkennen is gekkenwerk aan het worden” (werkavond)

By
8
“Wijnen blind herkennen is gekkenwerk aan het worden” (werkavond)

We hebben een lekkere witte wijn in het glas. Serieus als we zijn, benoemen we de druif waar de wijn van is gemaakt. De een denkt riesling, de ander denkt chenin. Nee, ik denk chardonnay, zegt de volgende. En zo worden er acht druiven genoemd. Aardig als we zijn en ruimdenkend, is er géén redetwist. We gunnen elkaar het goede antwoord.

Nu ik er achter de laptop over zit na te denken, is dat wel een beetje gek. Want de ene druif heeft zus karakteristieken, de andere zo karakteristieken. Kees beschrijft de wijn als volgt: Lekker! Goudgele kleur. Stuivende geur. Fris. Mooie zuren. Klein zoetje. Iedereen is het er mee eens… maar wát zegt het nou over de druif? Na de onthulling blijkt het een druif die door niemand is genoemd: pinot blanc. “Ja, dat verklaart alles”, zegt Berry. “Want die druif heeft geen bijzondere karakteristieken. Die herken ik nooit.”

2020 Siegrist Concretus pinot blanc Pfalz

Dit VDP domein maakt een sappige pinot blanc. Bloemetjes in de geur, elegant en mooie zuren.

2021 Enira Domaine Bessa Valley White blend Stephan Neipperg

Misschien was het een generatie terug mogelijk om ‘Bulgarije’ te determineren, maar nu echt niet. De wijn is sappig, heeft mooie zuren en een goede balans. Citrus in de geur en hazelnoten. Annemiek prijst de mooie aanzet en Toos de geurigheid en het witte fruit. Gemaakt van 60% marsanne, 20% viognier en 20% rousanne.

2022 Ull de Serp Finca La Closa Emporda

Wijn is interessant met een verhaal. En deze wijn heeft een verhaal, door Berry ontdekt op vakantie. Kleine wijnboer, 1.500 flessen. Louter positieve commentaren van alle proevers door een wijn die we nóóit drinken, want gemaakt van 100% macabeu. Leila benoemt vanille en banaan, een gebalanceerde wijn. Valerie ruikt ananas en proeft een combinatie die ze niet vaak ziet: zwoel én fris tegelijkertijd. Mango. Mijn aantekeningen: goudkleurig, rokerige geur, sappige en volle wijn met zachte bitters.

Dan komt er een serie van twee wijnen die niet zo goed uit de verf komen. De eerste wijn wordt ‘te oud’ genoemd, de tweede wijn ‘stalig’. De eerste is een knipoog naar de te maken wijnreis: 2019 Mayschosser Altenahr XII spätburgunder. We moeten deze gaan volgen, want de inbrenger noemt de wijn ‘te jong’. 2015 Chinon de la Poëterie ‘Les Pierre Eduard’ wordt niet in evenwicht genoemd. En onrijp. Misschien een off bottle.

2020 Rioja Bodegas Forcada La Furcada

Zonder meer: bloedmooi. Gemaakt van garnacha. Een fruitbom, aldus Berry. Verleidelijk, zegt Kati. Eucalyptus, pruimen en peper worden  genoemd. Mijn aantekeningen: cacao, chocolade, sappig en rondeur. Wel zijn alle proevers het eens: één glas van deze wijn. Da’s voldoende. Op zoek naar de droomwijn zijn we warempel ook nog kritisch.

2017 Vogelsanck. Wijnkasteel Genoels-Elderen.

Gemaakt van pinot noir. Tja, dit domein bezochten we samen. Maar vrijwel iedereen benoemt de wijn als afkomstig uit Piëmonte. Want: mooi. Kees: heerlijk belegen. Kati: fruit, stal, leer, paddestoelen. Berry: superneus, leer en ceder. Iedereen is verrast bij onthullen: België. Ik ruik rozen in de expressieve geur en proef een zachte rondeur. Berry die toch niet bekend staat als liefhebber van de wijn uit de Lage Landen maakt een statement: “Hier kunnen de Nederlandse wijnbouwers wat van leren!” Waarvan akte.

2020 Bideona Rioja Alavesa VIBN4

Toos denkt aan een Super Tuscan, want een donkerrode kleur met paarse rand, rijp fruit, anijs, drop en tannine. Mijn aantekeningen: zachte aandronk, zwoel, sappig, bittertje. Ik ruik fruitige tonen die ik associeer met gamay. Maar het is dus: tempranillo. Modern gemaakte Rioja, de streek waar steeds vaker niet de blends in de belangstelling staan maar het bottelen van de unieke wijngaarden. Knipoog naar een tweede Wine van Masters proeverij.

2018 Clos Triguedina Probus Cahors Jean Luc Baldès

Knipoog naar een malbec proeverij. Gesloten neus, diepdonkere kleur. Modern gemaakt kan een malbec waanzinnig lekker zijn: zwoel zoetje, warm en verleidelijk.

Willem Jan stuurde een bericht door dat de INAO haar bezwaren heeft laten varen om in de Elzas ook gebiedsvreemde druiven toe te staan. Dus daar produceren ze binnenkort ook nebiollo, syrah en chenin blanc. Wijnen blind herkennen is gekkenwerk aan het worden.

Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)