Determineren én overleggen, een moeilijke combinatie

By
57
Determineren én overleggen, een moeilijke combinatie

Ter voorbereiding op de deelname aan het wereldkampioenschap blindproeven, organiseren we drie proeverijen. Om ons team met Eric, Martijn, Rob en Willem Jan een steuntje in de rug te geven. Deze proeverij is gemaakt door Rob van Kalmthout en Willem Jan Withagen. We formeren teams, krijgen 5 wit en 5 rood blind in het glas en moeten bepalen wát het is. Nou doen we dat vaak. Individueel. Bij het NK en WK overleg je in teamverband.


Da’s andere koek. Je moet zo’n wijn analyseren en bepalen wat het is in tien minuten. Bijna niet te doen. Zeker niet als twee of drie proevers iets anders denken. Dan is het de kunst om tot één oordeel te komen. Ben je te meegaand in de dialoog met anderen, dan kan het zijn dat jij de wijn goed determineert maar dat je samen iets anders opschrijft. Determineren én overleggen, het is een moeilijke combinatie.

  1. We proefden deze avond:
    Zilveren Parel 2015 Genoels-Elderen chardonnay uit België
    Herken je de chardonnay en ben je het daar over eens, dan is er nog een wereld aan mogelijkheden. Is het champagne, ja of nee?
  2. Wittmann Westhofener riesling trocken uit Rheinhessen
    Riesling herkennen lijkt eenvoudig, maar dat is het niet.
  3. Grünver Veltliner 2021 Himmelstiege Smaragd Wachau
    Willem Jan verklapte dat ons WK team extra oefent op grünver veltliner, maar dat de diversiteit aan stijlen zo groot is dat het herkennen écht moeilijk is.
  4. Cru 2021 sauvignon blanc Smith & Sheth Wairau Nieuw Zeeland
    Dit is de eerste wijn die voor de meeste proevers goed herhenbaar is door zijn expressieve geur met brandnetel (en kattepis). Grote vraag is hier: komt de wijn uit Frankrijk of Nieuw Zeeland.
  5. D’Morgenzon 2021 chenin blanc Zuid Afrika
    Best een lastige wijn, want nauwelijks geur, Fijne bitters en veel kracht.
  6. Domaine Dubreuil Fontaine 2014 ILe des Vergelesses Pernand-Vergelesses 1er Cru
    Verdorie, verdorie, verdorie. Pinot noir! En weer niet als pinot noir herkend. Kruidig, stinkertje, oud hout, doorzichtige kleur.
  7. Albino Rocca 2015 Barbaresco Ronchi
    We bezochten Genoels-Elderen en ook Albino Rocca. Bij het onthullen van de wijn is het dan altijd heel bijzonder als je de wijn herkent. Deze wijn is licht van kleur, geparfumeerd en heeft veel liefhebbers.
  8. Guigal 2017 Châteauneuf du Pape
    Net zoals er veel verschijningsvormen zijn van de grüner veltliner, zijn er veel soorten Châteauneuf du Pape. Het heeft de naam een zware wijn te zijn, maar ik herinner mij een NK waar een lichte als éérste wijn in de line up stond. Deze Rhonewijn ruikt aangenaam kruidig en heeft veel rondeur.
  9. Château Poujeaux 2015 Moulis Medoc
    Klassieke wijn met kruiden en bitters.
  10. Banyuls 1993 Grand Cru Cellier des Templiers
    31-jarige oude wijn, het voelt als een voorrecht om die te proeven, dan ben je altijd blij om Brabantse Wijnsociëteit lid te zijn. Mooie balans in deze oxy-wijn, heel mooi.

Weet je, beste lezer, deze proeverij ziet er op papier schitterend uit, met prachtige wijnen. En het voelt goed om ons WK team te steunen. Leerzaam. Als ik een klein punt van kritiek mag hebben: determineren én overleggen én genieten, dan vind ik die laatste echt wel lastig… Omdat ik kennelijk te veel in een competitief gevoel zit. Deze avond proefden onze wine-queens (Annemiek, Toos, Claartje met steun van Hans) het beste.

Peter van den Besselaar

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)