Witte Rhônewijnen, to blend or not to blend ~ voorbeeldige proeverij
By in

Witte Rhônewijnen, to blend or not to blend ~ voorbeeldige proeverij

Een intrigerende vraag als uitgangspunt voor de proeverij van witte Rhônewijnen: to blend or not to blend. Geven we de voorkeur aan de witte wijnen van één druivensoort: marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc of clairette. Of zijn de wijnen waarin de druiven in een blend samengaan voor ons aangenamer, lekkerder, te prefereren? Rob van Kalmthout stelde een voorbeeldige proeverij samen: lekkere wijnen om te proeven, educatief voor wie wil. Met een even slim als eenvoudig idee: éérst de monocepages en daarna de blends. En prachtige documentatie. De plús in deze proeverij is dat Rob zelf de domeinen bezocht en er dus veel over kan vertellen. Informatie die je anders niet zo gemakkelijk krijgt, zoals het feit dat deze wijnen het best aan 10 graden Celcius gedronken kunnen worden. Kouder dan we gewoon zijn. Het bevalt mij wel. Die temperatuur onderdrukt het soms wat logge karakter dat deze wijnen kúnnen hebben als ze op een hogere temperatuur genoten worden.

Monocepages

Domaine du Tunnel 2020 Saint Peray, marsanne

Stéphane Robert maakt een witte 100% marsanne, die hij aanbeveelt bij coquilles, geitenkaas en groentjes met aïoli. Mag tot vijf jaar oud worden. Het is een wijn met een licht bloemige geur van viooltjes, een volle smaak die te karakteriseren is met romig en amandelen. Sappig en elegant staat in mijn aantekeningen. Annemiek verwoordt het mooier: danst op de tong!

Domaine du Tunnel 2021 Saint Peray, roussanne

Drinken binnen drie jaar is de aanbeveling van deze wijn gemaakt van roussanne. Geschikt als aperitief, bij geitenkaas, bij gegrillde vis, coquilles, schaaldieren en vis in saus. Expressieve wijn, hevig geurend, naar mineraal/steen, appel en perzik. Ik ruik een geranium impressie. Hoge bitters die het voor mij tot een eetwijn maken, dan bouwen die bitters immers iets af met de gerechten. Zowel Kees als Annemiek betitelen de wijn als krachtig.

Domaine du Monteillet 2020 Condrieu Chanson

De wijn gemaakt van viognier. Bij gerookte zalm, foie gras, warme geitenkaas, gegrillde kreeft, zeeduivel in kerriesaus, gegrillde tarbot in hollandaisesaus. Mineralig en citrus in de geur, prettig concentraat, leifelijke bitters in de afdronk, hap sap > je hebt zin in een nieuwe slok. Annemiek benoemt papaya en steenfruit, boter. Kees benoemt amandelen en fijne bitters.

Clos des Fées 2018 vieilles vignes

Gemaakt van 90% grenache blanc en 10% grenache gris. De wijnstokken zijn meer dan 100 jaar oud. Zéér expressieve wijn met jasmijnbloesem en hazelnoten. Hoog in de zuren.

Château de Sainte Cosme 2019 Côtes du Rhone, lieu dit « le Poste » 

Gemaakt van 100% clairette. Veel kleur, granny smith appelzuren, volronde smaak met mooie zuren en veel karakter.

Blends

Saint Péray 2021 Les Figuiers, Bernard Gripa

Hartendief van Rob van Kalmthout. 40% marsanne, 60% roussanne. Van 50 jaar oude stokken. Citrus en mineralen in de geur, aangename rondeur in deze elegante en speelse wijn. Valerie benoemt peer en perzik.

Domaine du Tunnel 2020 Cuvee Prestige

80% marsanne, 20% roussanne. Acht maanden gerijpt op houten barriques. Valerie benoemt hazelnoot en amandel. Mineraal is dominant in de geur, stevige body en gespierde wijn, volrond in de mond. Voor bij vis in saus, mooie wijn.

Granit Blanc 2021 Vincent Paris

Bijzonder omdat de druiven in de aoc Cornas staan, deze wijn gaat dus als Vin de France door het leven. Gemaakt van 66% viognier en 34% roussanne. Interessant glas. Het precies onderscheiden van de karakteristieken van de druiven, poeh kom daar maar eens om. We hebben lang niet allemaal zo’n goede tong dat ons dat lukt. Wat wél goed blijkt te werken, is dat de proevers breed een gedeelde mening hebben over de wijn. Deze wijn krijgt kritische commentaren. “Er is iets met de geur.” Valerie benoemde aspergegeur, ik heb echt urine in mijn aantekeningen staan… De smaak heeft prominente bitters, veel zuren en karakter. Hangt lang na.

 

Domaine Charvin 2020 Châteauneuf du Pape Blanc

Hartendief van Rob van Kalmthout. Bijzonder glas, gemaakt van druiven van 50 jaar oude Clairette stokken en 70 jaar oude Bourboulenc stokken. Er worden maar 2000 flessen van dit goddelijk vocht gemaakt: bleekgele kleur, granny smith tonen in de geur, grapefruit ook. Elegantie en lange afdronk. Voor mij was dit dé wijn van de proeverij.

Raymond Usseglio 2021 Châteauneuf du Pape Blanc

De enige biowijn uit de proeverij. Van 30% clairette, 30% grenache blanc, 30% roussanne, bourbouenc en piquepoul (10%). Bleekgele kleur, appel, vuursteen en mineralen in geur, bittertje in de hap sap sappige en aantrekkelijke smaak, lange afdronk.

Clos du Mont Olivet 2020 Châteauneuf du Pape Blanc

Gemaakt van 40% clairette, 30% roussanne, 14% bourboulenc, 10% grenache blanc, 2% clairette rose, 2% picardan, 1% picpoul, 1% grenache gris. Groenige kleur, mineraal stinkertje. Sappige en frivole smaak. Vettige en romige wijn, zegt Maarten.

Op het eind van de proeverij was er geen consensus: de een waardeert monocepages méér, de ander gaat voor de blends. Mijn traditionele vraag aan de organisator van de proeverij is: wát zijn jouw twee hartendiefjes? Ja, beste lezers, dat waren blends! Dus, ha, die winnen gewoon.

Peter van den Besselaar