De jonge generatie deelt kennis en helpt elkaar
By in

De jonge generatie deelt kennis en helpt elkaar

Als wijnliefhebber heeft het mij vaak verbaasd. Op bezoek bij wijnboeren blijken ze eenkennig te zijn. Ze kennen collega’s om de hoek, in het dorp. Soms ook andere wijnboeren uit de eigen appellatie. Maar dan houdt het op. Zelden tot nooit kan je met ze praten over andere gebieden. En als dat wel kan… dan ben je bij een uitzonderlijke wijnboer. Als je het voorrecht hebt om in de wijnkelder rond te lopen, en je ziet flessen uit andere gebieden: bingo! Dan ben je bij een goede wijnboer. Ik zag Elzasser flessen liggen bij een goede wijnboer in Chinon, bleek de peetoom te zijn van een zoon van de Elzasser wijnboer. En Christian Binner in de Elzas heeft een mooie collectie uit andere streken. Martin Fennema verhaalt over ‘zijn’ wijnboeren met een liefde alsof het állemaal familieleden zijn. Mooi hoor. En hij vertelt over de jonge generatie wijnboeren, die kennis delen en – anders dan bij hun ouders – elkaar helpen. En dus ook wijnen van elkaar kénnen en proeven. Van de flessen die Martin op tafel brengt, biologisch, somt hij zo op: die kent deze, en deze helpt deze. De jonge wijnmakers krijgen les van elkaar en van de oudere generatie. Rode draad: excellente druiven, écht rijp. De jonge wijnmakers durven meer, zegt Martin Fennema van MijnWijnplein, die een gastproeverij verzorgt. We genieten van karaktervolle wijnen met een verhaal. Geen allemansvrienden. And I love it! Een impressie van de wijnen.

Naissans 2019 Vendee
Wijnbouwer Christian Chabirand is zo’n wijnboer die andere graag helpt. Deze bubbel is gemaakt van 60% chardonnay en 40% pinot noir. Sans sulfite. Alleen rijpe druiven. Ik ben al verkocht als ik mijn neus in het glas steek: vrolijke geur, peer, viooltjes. Méér dan ik ruik in cremants, cava of prosecco. Goed concentraat, mooie zachte zuren, gebalanceerde harmonieuze smaak. Annemiek ruikt ook tropisch fruit. Prachtwijn. Voor de prijs koop je ook drie eenvoudige cremants, maar dan kan je beter één keer echt genieten. Ha!

Riesling 2018 Rittersberg Jean Paul Schmitt
Deze Elzasser wijn – alle wijnen – proeven we blind. Niemand noemt riesling. Iedereen prijst de kwaliteit. Sterke mineraal neus (van graniet bodem). RobK noemt mirabelle en bloemetjes. Goede ruggegraat, mooie balans, fraaie bitters in de aandronk. Fijne nasmaak.

 

 

Domaine Ste Marie des Crozes 2017 cuvee Milo, Corbieres blanc
100% rousanne. Karaktervolle eetwijn. Harmonieus. Bitters. Mooie geur die Willem Jan beschrijft met amandel, ananas en appel. Als Martin rabarber noemt in de smaak proef ik die ook. Nou nog die zélf ontdekken (grimlach).

 

 

Domaine de Louis 2019 Crozes Hermitage
Goed herkenbare syrah (vind ik). Neus in het glas: blij. Framboos en morelkers. Later ook caramel als de wijn wat langer in het glas staat. Kreupelhout en een mooie rijke smaak met veel power. Deze wijn is dik én elegant. De wijn is gemaakt van 40 jaar oude stokken. Kleine productie.

 

 

Saint Joseph 2019 Bastian Jolivet cuvee l’Instinct
Óók syrah. Ondoorzichtige kleur. Kindermoord om nu te drinken. Kers. Rijke geur, dikke smaak. Rondeur. Maarten benoemt dat de wijn sappiger is dan hij door de geur zou vermoeden. Pepertje, zegt hij, jeneverbes en kruidnagel. Oplegwijn. En dan over vijf, acht, tien, dertien, vijftien jaar genieten.

 

 

Le Prieuré la Chaume 2014 cuvee Orfeo, Vendee
De geur is geweldig. Opent zich als een pauwenstaart. Kersen en laurier. Het vermoeden is eerder Bordeaux dan Loire. Maar de wijngaarden mogen zich tot de Loire streek rekenen. Prachtige balans en harmonieuze smaak. Gemaakt van merlot, cabernet sauvignon en negrette. De druiven zijn met de hand geplukt, daarna zacht geperst en het sap gist een dag of 10 tot 12 op vat gefermenteerd, geen toevoeging van gist of enzymen. Malolactische gisting en rijping voor een periode van 18 maanden waarvan 7 op gebruikte eiken Bourgondische vaten van de beste eiken van het woud van Tronçais.

Verslag door Peter van den Besselaar

Overige wijnen: