Wijnen die voor zichzelf moeten spreken

By
1597
Wijnen die voor zichzelf moeten spreken
Steillagen in de Ahr
Wijnhistoricus Ingo Wewer is op uitnodiging van Paul Heemskerk te gast bij de Brabantse Wijnsociëteit. “Ik ondersteun kleine wijnboeren die geen marketingkracht of -budget hebben voor zichzelf”, zegt Ingo. Hij verkoopt wijnen met een verhaal. Nou, dat moet je net aan onze leden vertellen. “Met welk verhaal verkoop je deze wijn dan?”, vraagt Hans bij een weissburgunder die zijn goedkeuring niet kan wegdragen – gezien zijn gelaatsexpressie. Ingo geeft wat mij betreft het enige juiste antwoord: “Ik laat de wijn proeven.” Zo is het maar net. De wijn moet éérst aangenaam smaken en daarna is het verhaal interessant. Ingo heeft zich gespecialiseerd in Duitsland, Oostenrijk en Italië. 
Bij de eerste twee wijnen geef ik de voorkeur aan de tweede, zoals veel proevers. Het is een interessant experiment: dezelfde wijngaard, hetzelfde jaar, dezelfde druif, dezelfde wijnbouwer. Het verschil zit in de opvoeding van de wijn. De Riesling komt uit Neckartzimmern Würtemberg. Vulkanische bodem, steil, löss met veel klei in de bodem en een goede afwatering. Weinbau Pavillon maakte van de 2015 een spätlese trocken.
 

Met houtopvoeding – bescheiden geur, wel karakter maar moeilijk definieerbaar, wat bitter en wat zuur. Cees benoemt de zoete aanzet, peer, perzik. Toos ruikt peper, Leila zegt dat de eerste wijn wat zoeter proeft. De wijn heeft een half jaar op hout gelegen, gastronomisch breed inzetbaar, zegt Ingo.

Zonder houtopvoeding – petrol, goede zuren, herkenbaar riesling, ook concentraat, lychees en jasmijn, lekker expressief. Leila zegt deze wijn veel frisser te vinden en Annemiek roemt het vele fruit.  

We proeven Riesling uit de Nahe, Friulano uit Friuli, Weissburgunder uit Burgenland. Wijnen die aangenaam proeven zonder per se blijvend indruk te maken.

Indruk maken doen de steile hellingen in de Ahr zeker wel. Producent Dagernova staat ook open voor experiment en heeft twintig jongewijnbouwers de vrije hand gegeven om in deze moeilijk te bewerken wijngaarden wijn te maken.

MISSION STEILLAGE 2018 Blanc de Noirs  

Witte wijn van Spätburgunder, het ziet eruit als een lichte rosé. Banaan, hint van passiefruit, tropisch, mooie uitgebalanceerde smaak, goede zuren, drinkt aangenaam.

MISSION STEILLAGE  2017 Spätburgunder 

Hele lichte rode wijn, ideaal voor de lunch of hele hete dagen. Productie van 6000 flessen per jaar. Lichte kleur, goede balans, speels, frivool. Noël is er ook content mee: helderrood, oranjerand, besjes, natte wol, pruimige aanzet.

SAN BIAGIO 2017 Verduno Pelaverga 

Zó, wat ben ik trots op RobK. Ingo zegt dat deze wijn van zo’n curieuze druif is gemaakt dat we die wel niet zullen kennen. RobK neust wat, proeft wat en zegt met een stalen gezicht: Pelaverga, denk ik. Pelaverga! Een curieuze druif uit Piemonte. Frisse aardbeien met een erg zure aanzet, halftransparant, bittertje in afdronk. Rob zegt dat deze Piemontese wijn een prettige wijn is om de zomer door te komen. Lekker glas.

Na een Refosco met prachtige geur maar ook verrassend zoete smaak (deels ingedroogde druiven) komt de gigant uit Piemonte.


SAN BIAGIO 2013 Barbaresco  
Van Nebbiolo gemaakt. De druif waar de wijnbouwers meer mee kunnen verdienen dan Pelaverga – de boeren die wijn maken van de curieuze oude druif zijn te prijzen. Oranje dakpannenkleur aan de rand, geurig, mineraal, lijm, smaak met een bite. Verfijnd glas wijn. Met veel potentieel.  

MARTE 2013

Gemaakt van 80% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon en 10% Merlot. Een emotionele wijn, zegt Ingo, want de eerste wijn die hij ging importeren. En verdorie, de wijnbouwer stopt met de productie. Ik ruik een stevige geur en denk door kruidigheid aan Syrah?
De smaak is moeilijk, een duidelijke oplegwijn die zich nog moet openen. De wijn kreeg 18 maanden barrique rijping. Valerie prijst de zwoele geuren zegt dat de tannines duidelijk tandplak op de tanden geeft.  

VIN JAUNE 1998 Jean Louise Mandrillon

Prachtige geur met een heel notenmandje, amandelen, walnoten, hazelnoten, heel diep, mooie balans, verfijnd. Willem Jan roemt de verfijning en subtiliteit, ruikt koffie en caramel in de aanzet en benoemt de eindeloze afdronk in de mond.