Wijndomein Apostelhoeve |
Saskia Nijssen ging op bezoek bij wijnboeren en festivals. Ze stelde een (maiden)proeverij samen van Limburgse wijn. Een mooie eerste proeverij. Met wijnen uit Belgisch en Nederlands Limburg. Wit, rood en mousserend. De mousserende wijnen springen er in deze proeverij voor mij uit. Saskia komt uit midden Nederland, waar onder meer in Zeist ook een wijngaard ligt. Maar ze heeft toch Zuiderlijke gevoelens en esprit. Wie schoan os Limburg is / Begrip toch nemes / Es allein de Zuderling / Dae Limburg leef is / Want door de jaore heen / Bleef Limburg onbetwis / ‘t Stukske Nederland / Dat ‘t schoanste is / Want door de jaore heen / Bleef Limburg onbetwis / ‘t Stukske Nederland / Dat ‘t schoanste is. Want het is níet alleen de Limburger die snapt dat de wijn die hier vandaag komt de moeite waard is. Sinds 2018 hebben Mergelland en Maasvallei een BOB, een beschermde oorsprongsbenaming. Er zijn regels voor toegestane druiven. Er is een maximale opbrengst gedefinieerd. Voor de toekenning van het label vindt steeds een analytische en organoleptische keuring plaats.
Apostelhoeve 2018 Auxerrois
In 1970 werden de eerste wijnstokken geplant op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht. Op de Louwberg ligt Nederlands oudste wijndomein. Hele lichte en zelfs waterige kleur. Strakke smaak met sappigheid en goede zuren, citrus in de smaak. Hartendiefje van Saskia.
Wijngoed Thorn 2017 Riesling
Ik vind dit een eetwijn, vanwege de hoge zuurgraad. De neus is buitengewoon expressief, geparfumeerd bijna, ik ruik jasmijn. Rob noemt de wijn interessant en hij ruikt tonen van sinaasappel, honing en tabak. Ik vind de geur bij deze wijn meer beloven dan de smaak waarmaakt.
Apostelhoeve 2018 Riesling
Sappige wijn met een geur die als een pauwestaart open gaat en steeds nieuwe impressies geeft. Smaak met citrus. Rob noemt de wijn ‘mooi als geheel’. Valerie prijst de mineralen en zegt Apostelhoeve fijner en eleganter te vinden.
Wijndomein Aldeneyck |
De pinot gris van de Nederlandse en Belgische domeinen is van de zomer sterk geprezen door sommeliers en wijnschrijvers. Apostelhoeve overtrof Trimbachs pinot gris in fraîcheur en smaakvariatie. In deze proeverij staan de pinots gris van Aldeneyck, de gewone en de houtgerijpte. Ze kregen geen open doekje. Toos noemde de pinot gris 2016 dunnetjes, Noël miste het spel in de wijn. Hij vindt de pinot gris barrique 2016 de leukere wijn. Mijn aantekeningen daarvan zijn: amandelbitters, sappig en met goede zuren.
Aldeneyck 2016 pinot noir barrique
Deze wijn wint mij snel. Eric ruikt kersen en getoast hout, veel getoast hout. Ik ruik aardbei en vind de wijn elegant en liefelijk. Later komen er tonen van cacao en chocolade. Schenk dit bij een mooie carpaccio op het terras als de zon flink gaat schijnen. Genieten.
De mousserende wijnen springen er in deze proeverij voor mij uit.
Aldeneyck Pinot Brut
Prachtige expressieve geur. Frivool. Speels. Fruitig. Sappige smaak met goede zuren. Een feestje als aperitief.
Genoels Elderen Zwarte Parel
Kasteel Genoels-elderen is met 22 ha wijngaarden het grootste wijngoed van België. Op de beste hellingen van de Limburgse heuvels werden vanaf 1991 Chardonnay en Pinot Noir stokken geplant. Ze gedijen goed in Haspengouw. Genoels-Elderen maakt de Zwarte Parel volledig gelagerd in roestvrijstalen cuves. Bij het bottelen wordt er gist en suiker toegevoegd waardoor er een hergisting op fles gaat plaatsvinden. Door deze hergisting ontstaat er koolzuur in de fles. Volgens de Méthode Traditionnelle wordt deze wijn gemaakt en rijpt vervolgens minimaal 18 maanden op fles. Veel mousse valt al op bij het inschenken. Gelere kleur. Deze wijn van chardonnay heeft een gerijpte geur, ik ruik wat bouillon. De wijn heeft meer body dan de frivole Aldeneyck en in de smaak duidelijk appeltjes. Een feestje bij de maaltijd.