Studiereis Champagne (2): Thierry Grandin, meester van pinot meunier
By in ,

Studiereis Champagne (2): Thierry Grandin, meester van pinot meunier

Het domein van proprietaire-negociant Thierry Grandin wordt gerund door zoon Pierre, die ons ontvangt. Dit domein beslaat 5 hectares, met voornamelijk Pinot Meunier.  Sinds 2000 is het domein gaan streven naar meer biodiversiteit, volgens de Terra Vitis principes (klik hier: http://terravitis.nl/cms/ ).

Cuvee Tradition, 100% pinot meunier

Karaktervolle geur, limoen en appeltjes in de smaak, levendige en speelse zuren.

Cuvee Marcel Jardin, gelijke delen chardonnay, pinot meunier en pinot noir

Neus met gist en appeltjes. Rondeur in de smaak, levendige smaak en finesse. Deze valt bij de meeste proevers meer in de smaak. Pierre vertelt dat de 100% pinot meunier wijnen liefhebberswijnen zijn, “als ik in Parijs wil verkopen, moet er chardonnay inzitten.”

Cuvee Prestige, millisime 2009                                       

Deze wijn kenmerkt zich door verfijning. Gemaakt van 50% chardonnay en gelijk delen pinot meunier en pinot noir. Brioche in de geur, speelse en levendige smaak met hoge zuren. Deze wijn heeft 8 jaar ‘sur lattes’ gerijpt. En dat proef je.

Cuvee Brut Nature, 100% pinot meunier

Zero dosage. Speelse en levendige wijn met mooie zuurgraad.
Verfijnde en culinaire wijn.

Geluk zit in een doosje
Studiereis Champagne (1): over J de Telmont spreken we nog járen
By in ,

Studiereis Champagne (1): over J de Telmont spreken we nog járen

De Brabantse Wijnsociëteit gaat regelmatig op studiereis. Dit jaar bracht dat ons naar Champagne. Philippe Manfrendini vertelt ons het verhaal van dit familiewijnhuis, waarvan de oorsprong in 1912 ligt. Hij doet
dat met verve. Deze storyteller vertelt ons enkele verhalen die we ongetwijfeld nog járen memomeren. 

De eigen wijngaarden van wijnhuis J de Telmont in Damery liggen in 8 crus. Een deel ervan – zo’n 15 hectares – is in transitie naar biologische wijnbouw. Het huis koopt ook druiven, het verwerkt de druiven van zo’n 107 hectares verspreid over 40 gemeentes. Bij de rondleiding zien we hoe zorgvuldig het huis werkt, met opvang van drie verschillende stromen wijn uit de pers, opslag van verschillende wijngaardplots en rijping voor een deel op houten fusten. We lopen in de flessenkelder, waar we warempel véél oude jaargangen zien: 1986, 1976, 1969 zelfs. En die zijn ook gewoon te koop. 

Bij de proef op de tong is de Grand Reserve Brut  (gemaakt van gelijke delen chardonnay, pinot meunier en pinot noir) elegant en prettig. Volle geur met licht gist. Smaak met frisse zuren en een klein amandelbitter.

De jaargang champagnes maken indruk. Ze hebben wat langer ‘sur lattes’ op de fles gerust en onze rondleider maakt eenvoudig duidelijk dat dit positief is. Je wéét gewoon meer als je zes jaar naar school bent geweest dan drie jaar. Daar brengen wij niets tegen in. 

Blanc de Blancs Chardonnay 2010

Géén malolactische fermentatie. Duidelijk gist in de neus. Héél zuiver in de geur, mineralen en appeltjes. True to type champagne met een hoge zuurgraad. Verfijnd bittertje in de afdronk. Deze wijn lag 6 jaar ‘sur
lattes’. 

 

Vintage 2006 gemaakt van 40% chardonnay, 40% pinot meunier en 20% pinot noir

Goudgeel qua kleur. Een rijkere wijn met noten in de geur, appeltjes, goede balans in de mond, rijkere wijn. Deze heeft 10 jaar ‘sur lattes’ gelegen. Wie goed ruikt merkt ook een koffie expressie op. 

Sans Soufre Ajoute – Brut

De biologisch gemaakte champagne met druiven uit 2012, gemaakt van chardonnay en pinot meunier. Ik ben er van onder de indruk: zeer true to type, zeer zuiver. Messcherpe champagne met levendige en prettige smaak.