Freemark Abbey |
Jaap presenteert intense wijnen uit Californië. Met Californië heb ik een haat-liefde verhouding. Aan de ene kant van de
balans vind je dikte, intensiteit, expressie, zwoel fruit. Aan de
andere kant vind je de alcohol, de over-the-top smaakdichtheid, het
creatieve kruidenrekje vol moderne gisten & wijnmaaktechnieken,
en de prijs. Vanavond stelt Jaap een respectabele serie Californiërs voor, met
Kendall-Jackson als centraal thema. Kendall-Jackson bestaat pas sinds
1982 maar is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een van de
succesvolle grote wineries van Californië.
De indrinker Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Riesling 2009 is een fraaie
witte wijn, in de neus al duidelijk te herkennen als Riesling. Heel
zwoele, zoetzure aanzet, volop fruit, ananas, lychee. Honing, boenwas.
Mooi zuur er onder waardoor het fris blijft. Dik,
in smaak maar ook in viscositeit, sterke afdronk. Mooi glas.
Kendal Jackson startte zijn wijnbedrijf indertijd met Chardonnay. Jaap
zet drie Cali Chardonnays neer die verschillen als dag en nacht. De
Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay 2014 is een moderne soepele
wijn, wat prikkelig op de tong (door de sur-lie
aanpak?), warm, zwoel en misschien wat jong. De Camelot Highlands Santa
Maria Valley Chardonnay 2010 is voor mij een typische Calfornische
Chardonnay met ruim hout in de neus en de smaak, veel fruit in het
midden maar niet zo’n lange afdronk. Bij het proeven
kun je bijna voor je zien hoe de wijnmaker uit de lab-data en het
kruidenrekje de beste combinatie gezocht heeft om de wijn precies deze
smaak te geven. De derde Chardonnay wijn voelt precies het
tegenovergestelde. Hier is alles toevallig preciés op zijn plek
gevallen. De Freemark Abbey Chardonnay 1977 (!) is na 40 jaar nog
steeds een hele mooie wijn. Donkergoudgeel, prachtige neus met
aanvankelijk wat stopverf maar daarna espresso en vuursteen. Je proeft
een mooi geouderde wijn, smaller in fruit en minder intens
dan de twee andere chardonnays maar delicaat en een mooie balans tussen
zwoel en zuur. Iemand heeft 40 jaar geleden een enorm gelukkige hand
van wijnmaken gehad…
Schitterend oude Zinfandel wijnstokken |
Bij de daaropvolgende rode wijnen komen de liefhebbers van dik intens
fruit uitgebreid aan hun trekken.
In de Zinfandel serie maakt de
Martinelli Jackass Vineyard Zinfandel 2010 de meeste indruk. Hij oogt en
ruikt beschaafd: donkerrood, half-transparant, een
mooie neus met framboos en kers. Maar in de overweldigende smaak
krijgen rijpe bessen, vijgen en drop voorrang. De alcohol (17,4%) geeft
een hete, peperige indruk. Niet gemaakt voor watjes…
Randy Dunn maakt wijnen om lang te rijpen |
De finale wordt gevormd door drie Cabernet Sauvignons. Een Paso Robles
neemt het op tegen twee gereputeerde Napa’s. De Paso Robles ‘Seven Oaks’
van Lohr doet het zeker niet slecht. Een true-to-type CaliCab, mooi
glanzend, violet randje, nog jong. Frambozen-bessen
neus, dikzwoele aanzet, veel fruit, toch rond en zachte tannines. Mooie
wijn.
Maar niet in dezelfde league als de Dunn Vineyards Napa Valley 1995.
Roodbruin, iets evo rand. Prachtige neus met koffie, chocola, laurier.
Forse aanzet met veel kers en bes, maar ook ruim zuur. En ondanks de
dikte blijft de wijn licht (en misschien zelfs wel
klassiek) aanvoelen. Kan nog een paar jaar oudering gebruiken maar is
nu al heel fijne wijn.
Interessante en lekkere proeverij, met enthousiasme en durf in elkaar gezet. Top!
Verslag en proefnotities Noël Geisen
Wauw dit klinkt heerlijk! Een van onze favoriete restaurants heeft ook iedere maand een andere wijn. Ik vind het geweldig. We komen er dan ook regelmatig. Er gaat niets boven een echte goede wijn. Niet veel mensen kunnen ook echt proeven. Ik kan er zo van genieten. De echte smaken van wijn onderscheiden.