Authentieke of antieke druiven? We proeven beiden: Gaillac van de Plageoles.

By
1600
Authentieke of antieke druiven? We proeven beiden: Gaillac van de Plageoles.

Gaillac is
een gebied in Zuid West Frankrijk, langs de Tarn. Het ligt tussen Bordeaux en
de Languedoc. Hugh Johnson schrijft dat er een eclectisch aanbod aan wijnen
beschikbaar is. Eclectisch, dat staat voor véél verschillende wijnen en
wijnstijlen. Dat komt door ‘authentieke en antieke’ druivensoorten, het thema
van de proeverij van Cobie Goutsmits. Robert en Bernard Plageoles promoten
lokale druivensoorten. Soms kent een gebied een kartrekker die de héle streek
in de belangstelling krijgt, zoals Deiss in de Elzas, Chaves in Hermitage en
Brumont in Madiran. De Plageoles hebben die rol in Gaillac, Johnson noemt hen
enfants terribles en ultra-traditionele producten. De druiven in Gaillac
proeven we eigenlijk nooit: Ondenc, Prunelart, Mauzac, Verdanel. 

De wijnen
worden op natuurlijke wijze bereid: geen industrieel gist, geen chaptalisatie,
minimale beheersing van temperatuur tijdens de gisting, nauwelijks filtering
van de wijnen. Ik ben altijd blij als we curieuze druiven proeven, wég van de
eeuwige sauvignon, chardonnay en cabernet. Dit zijn karaktervolle wijnen, échte liefhebberswijnen. 

Op de foto Bernard Plageoles

Alle wijnen
zijn blind geproefd, dus we weten niet wát we in het glas hebben als we
commentaar geven. 

Mauzac
Nature, mousserende wijn van het jaar in zijn klasse

Troebelig,
zegt Toos, die associaties heeft van steen en noten, hoog in de zuren. Noël
benoemt veel bitters en mist wat fruit. Mijn aantekeningen: appel! Een klein
zweetluchtje, heel bruisende mousse en flink wat bitters. 

Witte droge wijnen

Mauzac 2014 Côtes du Tarn, Mauzac Vert

Kees benoemt
een lichte oxy toon, vooral perzik. Just benoemt een olie-associatie en
sinaasappel. Mijn aantekeningen: hint van ananas, grapefruit, bittertje en
citrus, karaktervol glas wijn. 

Ondenc 2014

Just is
enthousiast: hij ruikt pistache, cacao, een honingaccent en drop. Kees benoemt
boenwas, veel fruit, stevig, bloemig en vol. Mijn aantekeningen: pfff,
moeilijke wijn, bepaald geen allemansvriend, ik ruik wat oude sokken,
zweetlucht, olijven, en besluit dan door de oxytoon dat de wijn me aan Jura
doet denken. Noten zitten ook in het smaakpalet. En zoals de proevers weten
zoek ik altijd een moment om te drinken, een gerecht om te combineren. Dit is
een mooie wijn bij een comté kaas. 

Verdanel 2012

Kees benoemt petrol. Just ruikt een
orgie van geuren: oude vis, zeep, peer, badzout. Mijn aantekeningen:
fascinerend! Ik ruik wierrook, de smaak heeft veel amandelbitters. Karaktervol!

Rode wijnen 

Duras 2013

Verpletterend fraaie geur! Daar is
werkelijk van alles in te ruiken: gedroogde groene kruiden en morelkers, zegt
Eric. Peper, zegt HansH. Bosbes en snoepjesfruit, zegt HansL. Ik ben zwaar
onder de indruk van de geur: herfstbladeren, toffee, bramen en rood zomerfruit.
De smaak is dan véél lichter dan je zou verwachten, aangenaam, dat wel. Een
ideale lunchwijn, als je ’s middags nog moet werken, winkelen of wandelen. 

Duras 2010

HansH kan een wijn altijd prachtig
compact verwoorden: mooi glas, veel body en tannines. Noël benoemt een
prikkelige smaakbeleving. HansL laurier en tabak. Ik ruik kruiden en
morellenkersen, oud hout ook. De smaak heeft veel zoet in de aanzet. Echt een
wijn voor bij een herfstig ribstuk met veel vet aan de rand. 

Prunelart 2011

Ook bij deze wijn komen er
bijzondere associaties: ijzer, sigaar/tabak, pruimenjam (Eric), hoestdrank,
tijm, jodium (HansL). Mijn aantekeningen: veel hout dat het fruit domineert,
wierrook, lijm, wat chocolade. Á point, hoeft niet meer te rijpen. 

Zoete wijnen

Muscadelle 2012

De zoete wijnen vind ik een
ontdekking. Deze vette wijn is niet plakkerig/sticky ook al zijn er niet heel
veel zuren. Mooi zoet met geuren van kandijkoek, honing en perzik.

Vin de voille 1997 van Mauzac  

Zeven jaar op vat gelagerde wijn, zonder bijvulling. Daardoor heeft zich een bacterie- en gistlaag gevormd boven de wijn (precies zoals in Jerez en de Jura) die de wijn van zuurstof afsluit. Prachtige wijn, zeer
geconcentreerd, amandel en andere noten in de geur. Droog en prachtig. Ideale
bondgenoot van mooie charcuterie en tapas. Voortreffelijk glas. 

Echt een mooie proeverij voor
verwende wijndrinkers die al van alles kennen en hebben gedronken, maar zelden…
Gaillac!