Wijn, spijs én bier

By
1605
Wijn, spijs én bier

Je kunt naar een geweldig jazzmusicus gaan, of een klassiek
concert bijwonen. Je kunt Rembrandt bewonderen, of Marlene Dumas adoreren. Het
is leuk om daarover in dialoog te gaan, de ander te laten proeven/ervaren wat
jouw geluk is, maar het hoeft natuurlijk niet. Zo zijn er bierliefhebbers en
wijnliefhebbers. En ook genieters die het van het moment laten afhangen, de
entourage, het humeur wát ze willen drinken. Martin Berkelmans heeft het zichzelf
niet gemakkelijk gemaakt met een wijn- én bier-spijsproeverij.

We proefden een oester met komkommerspaghetti en crême van
karnemelk, zalm op een aardappelkoekje met mierikswortelcrême, een
boekweitsalade met gele en rode biet, krokante zwezerik met oesterzwammen en
zwarte knoflooksaus, Remekerkaas met een filosigaar met zoete aardappel en
dadel. Genieten dus. Het nieuwe Pollevie was de plaats van handeling. Aan de
Hofvijver is een restaurant ontstaan waar méér aandacht kan uitgaan naar wat op
het bord ligt, een wat meer serene omgeving. 

Was de wijn te prefereren boven
het bier? Meestal wel. We proefden Bubb Cremant d’Alsace, een lekkere Albariño
Martin Codax 2014 met fijne balans, een sappige-frivole Bardolino Classico 2014
van Zeni, een karaktervolle rode wijn met AOC Beaume-de-Venise Tradition 2013
van Domaine Cassan en een Madeira Barbeito 10 years old, waarbij de gedachte postvat:
váker Madeira drinken.

De gekozen bieren waren respectievelijk: St. Feuillien Grand
Cru, Geuze Boon 2012, Kriek Lambic 2014 
en Vurige Non. Bij de Kriek Lambic meende ik dat die een betere
combinatie vormde met het gerecht dan de wijn, verder steeds andersom. De
zwezerik met oesterzwammen en zwarte knoflooksaus stal de show, een verfijnd en
érg lekker gerecht.