Hongarije Op Herhaling

By
1686
Hongarije Op Herhaling

Toos Dusee noemt haar proeverij Op Herhaling. Altijd een
goed idee, een herhalingsproeverij. Want: herkennen we wijnen? Waarderen we de
wijnen hetzelfde als vorige keer? Zien we ontwikkeling in wijndomeinen? Van
jaar tot jaar kunnen wijnen behoorlijk verschillen, door klimatologische
omstandigheden, door ingrepen van de wijnmaker, door adviezen van oenologen, ja
zelfs herinner ik me een kwalitatief uitstekende Medoc wijn die van jaar tot
jaar uitstekend presteerde, maar waar ineens een jaargang compleet uit de toon
viel… het jaar dat de wijnboer scheidde van zijn vrouw. Er zijn veel
omstandigheden die een rol spelen.We proeven Hongarije.  

Witte wijnen

SZEPSY Fürmint 2012 Tokaji

Licht bloemige wijn, geuren van wit fruit en lychees
(zegt Paul), amandel. Stevige smaak, blijft lang nahangen. 

SZEPSY Hárslevelü 2010 Tokaji

Hartendief van Toos. Een heel prettig glas met licht
bloemige geur, waar ik ook een piepklein zoetje in ruik. Berry ruikt wat hooi,
Nello ruikt mango. Ik ruik ook meloen. Elegante wijn met goede zuren, spritzig,
bittertje. 

In de witte serie vallen de wijnen van St. Andrea een
tikje tegen. De Napbor 2012 en Örökké 2011 missen spanning en het hoge
alcoholpercentage zit het genieten wat in de weg. Toch is dat opmerkelijk, we
bezochten St. Andrea vijf jaar geleden en waren onder de indruk van de
kwaliteit. Daarna proefden we de wijnen onder meer in 2010 en 2012 op sociëteitsavonden.
De blends vallen deze proefavond tegen, terwijl de autochtone monocepages het
goed doen. De witte SZEPSY wijnen komen beter tot hun recht.

Rode wijnen

Heimann 2009 Fransiscus Cuvée, Szekszárd

Deze wijn van cabernet franc en sagrantino kan mij wel
bekoren, maar krijgt niet bij iedereen de handen op elkaar. Gebruinde rand bij
een donkere kleur, Fruitige geur en wat peperkoek in de neus, die me later ook
wat moeilijk voorkomt. De wijn trekt wat in de mond, geen allemansvriend, toch
ook rondeur, het is gewoon een karaktervolle wijn. Kees benoemt laurier,
pruimen en inkt. Bij een mooie hachee of wildschotel is dit een aantrekkelijke
fles. 

Heimann 2011 Barbár Cuvee, Szekszárd

Deze cuvee van cabernet franc, kekfrankos, merlot en
tannat spreekt meer proevers aan. Zwartrode kleur. Elegante neus met zoethout,
koekkruiden en rode kersen, zwoel kruidig. Just ruikt zoethout, kersen, kruiden
en drop. De smaak is elegant, wellicht een tikje eendimensionaal. Paul roemt de
goede zuren. 

St. Andrea Merengö 2009 Egri Bikaver Superior, Eger

Hartendief van Toos. Je mag mij hiervoor wakker maken.
Voorname geur met tonen van chocolade, mokka, kruiden, laurier. Trekkende smaak
maar wat een geweldig mooie balans. Prachtig rood glas met ook rood fruit in de
smaak. Just is ook onder de indruk, van onder meer de goede balans, hij ruikt
tabak, paddestoelen en proeft in de smaak iets van ijzer. Kees roemt de
concentratie in de wijn en benoemt tabak en bramen. Prachtig mooi stierenbloed!
Gemaakt van 32% cabernet franc, 27% merlot, 25% kékfrankos, 9% cabernet
sauvignon en 5% syrah. Vijf edele druiven waar György Lörincz een fantastisch
glas heeft gemaakt. Leuk dat Toos deze inzet, twee dagen nadat de wijn ook werd
geschonken op de Grand Prix Saint Hubert. Deze wijn was de winnaar van het
Proefschrift Wijnconcours 2011.

Dessertwijn

Béres 2006 Tokaji 5 Puttonyos Aszú, Tokaj-Hegyalja

De edelzoete wijn die onder dezelfde condities wordt
gemaakt als de edelzoete wijnen uit Bordeaux en de Loire. De zomer was iets
koeler dan gemiddeld in 2006, maar de nazomer was juist weer warmer dan
gemiddeld, ideale omstandigheden voor het optreden van de edele rotting. In de
geur komt die duidelijk naar voren, ook abrikoos, wat citrus. Schitterend
evenwichtige smaak met amandeltonen, heel fraaie zuren en een verfijnd
bittertje. Gemaakt van furmint en hárslevelü.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)