De twee toonaangevende wijngidsen in Duitsland zijn van Eichelmann
en Gault Millau. De makers van de gidsen hebben eigen criteria. Dus kunnen we
vergelijken. Hans Lodewijkx stelt een proeverij samen van een van de
allermooiste witte wijndruiven: riesling. De druif die ten grondslag ligt aan expressieve
wijnen die ook nog eens lang kunnen rijpen. De vraag die Hans zich heeft
gesteld heeft te maken met rangschikken van sterren. Waarom krijgt Philipp
Wittmann uit Rheinhessen bij Eichelmann een topscore en niet bij Gault Millau?
Waarom scoort Clüssenrath-Weiler vijf trossen (Weltbesten Weinerzeuger) in Gault Millau en maar twee sterren (gutes
weingut) in Eichelmann? Waarom staat Egon Muller wél met maximale score in Gault
Millau en helemaal niet in Eichelmann? We krijgen perfecte documentatie,
ongetwijfeld enkele avonden werk; wie de Bestenlisten bij zich steekt, kan
jaaaarenlang uitstekende keuzes maken in wijnwinkels en restaurants.
Erdener
Treppchen 2012 Riesling Kabinett, Jos. Christoffel Junior, Mosel
Loepzuivere
wijn, aangename bloemetjesgeur, de smaak combineert een lekker zoetje met
strakke zuren. In de neus ook wat abrikoos en mineraal.
Heel
prettige indrinker met prima prijs/kwaliteit verhouding. Schitterend glas voor
lente/zomer 2014, 2015, 2016, … en ja,
is ook op een herst/winteravond niet te versmaden.GM
91
Morstein
2010 GG, Weingut Wittmann, Rheinhessen
Hartendief
van Hans. Deze wijn scoort in zowel
Gault Millau als Eichelmann dik in de negentig punten. Biodynamisch
gecertificeerd. Hier zitten we op een hoog niveau. Goudgele kleur. Een neus met
veel impressies: meloen, honing en peer. Tikje kruidig, zegt Noël. Rob
omschrijft de wijn als: smak, smak, een lentewijn voor iedereen die van frisse
wijnen houdt. Ik proef pittige zuren, mineraal en véél karakter, veel kracht
ook. Goede balans, een wijn met finesse.
Frühlingsplätzchen
2009 GG, Emrich-Schönleber, Nahe
Hartendief
van Hans. Goudzweem. Een neus met peer, appel, roomboterbabbelaar, petrol en
wat mint. Dit is hap sap, verlangen naar een volgende slok! Uitstekende balans.
De wijn is rijker dan de Keller, Hans noemt de wijn ook vrolijker dan de
Keller. Wijn met veel lengte. GM 92, E 95
G-max
2009, Weingut Keller, Rheinhessen
Ik
heb louter positief commentaar op deze wijn, die zich kenmerkt door een
brandnetel-mineraal-neus-in-optimale-balans. Andere proevers ruiken florale
tonen, trekdrop, petrol en kruidigheid. Veel kracht, veel inhoud en een
perfecte balans. Kristalheldere kleur en mooi nahangend. Andere proevers
prijzen ook de balans, elegantie en verfijning. Het BritseKoningshuis
is liefhebber van deze wijn. GM95, E 98
Ganz
Horn im Sonnenschein 2008 GG, Ökonomierat Rebholz, Pfalz
In
transitie naar biodynamisch, groenzweem, appeltjes/granny smith, mineraal,
boter, kruidig, abrikoos, kortom: rijk! De zuren zijn hoog in de aanzet, knap
gemaakte wijn.GM 92, E 90
Scharzhofberger
P. 1e lage, 2008 Van
Volxem, Saar
Kristalhelder,
iets van kruisbes en boter, minerale edelfirne, zéér aangename aandronk,
liefelijk. Perfecte balans, bittertje in de afdronk, roomboterbabbelaar.
Verfijnder dan de Pfalz wijn, superlekker. Voor mij een van de beste wijnen uit
de proeverij.
Schlossböckelheimer
Kupfergrube Spätlese 2005 Dönnhof, Nahe
Een
heel mooi palet van impressies bidet deze fijne wijn, zegt Noël. Een van de
mooiste wijnen van de proeverij: zeer geconcentreerd in de smaak en met een
ge-wel-dige neus van rozen in het kwadraat, nectarachtige smaak met
roomboterbabbelaar.
Morstein
Riesling Auslese 2007, Wittmann, Rheinhessen
Lichtgeel.
Ik ruik Turks fruit + honing + mandarijntjes, dus dat betekent… botrytis. Ook
een beetje zweetlucht. Heel weelderig, ik hoor ook klaverhoning, lychee,
abrikoos. De wijn heeft een perfecte balans op de tong, heel fraai. GM 92
Bockenauer
Felseneck Eiswein 2009, Schafer-Fröhlich, Nahe
Goudgeel.
Ik ruik vooral lavendelhoning, maar ik hoor ook benoemen: boenwas, botrytis,
rabarber. Dit is pure nectar met maar 6% alcohol, uitstekende balans en vooral
ook hele mooie zuren.
Een
prachtproeverij met een ware *-sterrenparade in mijn aantekenboekje. Hebben we een conclusie kunnen trekken over de gidsen? Mwaaah, vaak geldt dat wie een gids eenmaal goed kent, er ook aan verknocht is. Eichelmann is wat eigenwijzer, Gault Millau wellicht iets gebruiksvriendelijker.