Sensationele smaakverschillen als je na het proeven eet bij wijn

By
1257
Sensationele smaakverschillen als je na het proeven eet bij wijn

Paul Heemskerk zet ons een proeverij voor waarbij we
kunnen ervaren hóe de wijn smaakt bij een hapje. Na een millésimé champagne
proeven we blind met de bedoeling om druiven te determineren, twee barbera’s,
twee nebbiolo wijnen, een merlot/cabernet sauvignon, een sangiovese/merlot, een
sangiovese om te eindigen met drie edelzoete wijnen. We proeven een kappertje,
wildpaté, truffelpaddelstoelpesto, truffelsalami, ham, basilicum tomaatjes en
salami en bij de zoete wijnen drie soorten blauwaderkaas. De lezer begrijpt:
dit is een heel feestelijke proeverij, en bovendien heel leerzaam, met enkele
verrassingen.

Champagne 2002 Serge Jumel

Blanc de Blancs van 100% chardonnay, hartendief van Paul,
die deze Champagne koestert in de kelder en ieder jaar met oudjaar ervan
geniet. De wijnboer is indertijd bezocht om de wijn te kopen; zo’n wijn heeft
een emotionele waarde. Maar de intrinsieke kwaliteit mag er ook zijn: in de
neus gist, licht brioche, appeltjes, wat boenwas en anijs. De veelbelovende
neus gaat over in een soepele mondaanzet met mooie zuren. Fraai glas.

We proeven een heel soepele Barbera d’Alba Sovrana 2009
(elegant en sappig) en een heel serieus glas Barbera d’Alba ‘Papagena’ 2009 van
Fontanafredda
(óók elegant maar dan met veel concentraat en fraaie zuren). De
wijnen presenteren zich fantastisch bij een stukje wildpaté. Karakteristiek
voor de barbera druif is een licht bitter aroma van kersen en vooral laag
tanninegehalte.

Barolo Vignetti Corda
della Briccolina 2006 Batasiolo

Deze wijn is goed te determineren, want de nebbiolo
kenmerkt zich door een lichte kleur, geur van rozen, kruiden en teer en vooral
een hoog tanninegehalte. En dat komt allemaal terug in deze wijn, duidelijk
tuilé kleurig, oud dakpannenbruin, doorzichtig ook. Rozen! Met een uitroepteken
staat in mijn aantekeningen, maar ik ruik ook chocolade, mocca en een wat
chemische asfaltimpressie, dat is die teer. Twan ruikt zoethout, Just gele
pruim, een wijnbal van de kermis en ook weer die karakteristieke rozen.  Bij de smaak is iets opmerkelijks aan de hand,
mijn mond trekt samen, oef… bitter, maar dan na een hap
truffelpaddestoelenpesto… opent de hemel zich. Erg mooie wijn. Definitely: een
eetwijn.

Excelsus 1995 Castello Banfi, Toscana IGT

Gemaakt van 60% merlot en 40% cabernet sauvignon. Banfi
hebben we bezocht met de wijnsociëteit tijdens de studiereis naar Toscane in
2006, het is de grootste wijnproducent van Italië. Deze Exelsus is écht top,
een feest om te proeven. Voor mij dé wijn van de proeverij. De wijn heeft duidelijk
rondeur, dat verraadt de merlot, zeker naast de nebbiolo. De neus is enorm
rijk, edel, vanille en verdorie ook rozen. Wat ijzer. En eucalyptus. Later
stallucht. Twan noemt de wijn een stoffige indruk maken, met wat kaneel en
medicinale trekjes. De smaak is veel liefelijker dan de Barolo van de
nebbiolodruif. Schitterend mooi. Deze wijn presenteert zich schitterend met
salami en ham.

Casalfero 2005 Castello di Brolio, Ricasoli

Nóg een domein dat we in 2006 bezochten. Deze wijn is
gemaakt van sangiovese aangevuld met merlot. Bijna zwarte wijn met
kardinaalrode rand. Ondoorzichtig. Een stinkertje in de neus, maar ook nog
fruit. Volronde en mooi kruidige smaak, dit is echt te lastig om uit te spuwen!
Rondeur, prachtglas.