We
willen er een gastronomisch feestje van maken, geven Sebastian Therou en Frank
Geerts aan voor hun maidenproeverij. De deelnemers aan de wijn & spijs
proeverij zullen dat beeld beamen. We proeven achtereenvolgens:
Rauwe
zwaardvis met kappertjes in citroen
Verse
tagliatelle met mosselen en vongele
Wilde
zeebaars in een saus met dille en kreeft
Kalfsreepjes
met paddestoelen in witte wijn roomsaus
Pecorino
Runderkogel
met rucola in jus de veau
Aangezette
aardbeien met witte peper, crème cassis en aardbeienijs
En
dat steeds met bijpassende wijnen. Waarbij de meningen (uiteraard) wel eens
uiteenlopen over wat nou de beste combinatie is. Trattoria l‘Olivo blijkt een
prima entourage voor deze proeverij. Chef Jan Gravenstein kookt lekker puur. In
dit verslag mijn persoonlijke voorkeuren.
Bij
de verse tagliatelle met mosselen en vongole proeven we twee wijnen die best
van elkaar verschillen: een heel vriendelijk glas en een serieus glas.
Roero
Arneis ‘Capural’ 2010 Montaribaldi
Ingetogen
neus waar ik vanille en brooddeeg in ruik. Nello noemt mineralen, Paul ook nog
viooltjes, mangofruit en flink hout. De wijn heeft een goede balans en hoge
bitters, hangt vrij lang na. De combinatie met de tagliatelle is elegant. Rob
benoemt dat de wijn in deze combinatie ‘dienend’ is. Montaribaldi is een klein
gebied in de Piëmonte, gemaakt van 100% Arneis.
San
Vincenzo 2012 Anselmi
Een
veel vriendelijker wijn dan de vorige, een spring in het veld. Nello benoemt
grapefruit, passiefruit en een heel aromatische neus. Bloemetjes ruik ik, wat
brandnetel en kruiden. De wijn is gemaakt van 85% garganega en 15% chardonnay.
De smaak heeft wat vettigs en héél veel rondeur.
Wilde
zeebaars in een kreeftensaus met dille, prachtig gerecht met een héél naturel
smaak; we proeven hierbij twee sauvignons – maar omdat we blind proeven weten
we dat natuurlijk niet.
Ram’s Hill
2010 Tenuta di Biserno, Marlborough Nieuw Zeeland
Van
de andere kant van de wereldbol, maar de familie Antinori is de eigenaar. Jonge
bleke kleur en een geur met veel mineralen, wat jasmijn en een geur die ik niet
zo goed kon definiëren, het doet me denken aan oude jenever granen. De wijn
heeft een zweem van oxy naast heel veel frisse zuren. Interessante wijn die
door zuren mineraliteit heel goed harmonieert met dit mooie gerecht.
Alteni di
Brassica 2010 Gaja, Piëmonte
Gaja
heeft slechts 3,5 hectare sauvignon druiven. De wijn heeft ook een jonge en
bleke kleur met een neus van brandnetel, buxus en viooltjes. De wijn heeft wat
vet en rondeur, komt een tikje vriendelijker over dan de vorige wijn maar wie
goed proeft determineert ook een duidelijke bittertje. Dat maakt de wijn
uiterst geschikt voor de dis; zelf vind ik dat het gerecht de wijn beter tot
zijn recht deed komen.
Kalfsreepjes
met paddestoelen in een romige witte wijnsaus is echt zo’n gerecht waarmee je
een pesthumeur in een oogwenk de kop indrukt. Noem het gerecht klassiek, noem
het gemakkelijk, ik krijg er goede zin van, het is lekker! Sebastian en Frank
hebben hierbij rode wijnen geschonken; een witte wijn kan hier echter ook
prima. Een Veronese wijn drinken we hierbij en een wijn uit Toscane. Die
Toscaanse wijn geeft het gerecht nét even meer spanning.
Le Difese 2010
Tenuta San Guido, Toscane
Een
goed thuis, waar de befaamde Sassicaia wordt gemaakt. Deze wijn is de ‘instapwijn’
maar wat voor een! Gemaakt van 70% cabernet sauvignon en 30% sangiovese. De
wijn heeft 14 maanden hout gehad, waarvan 1/3 nieuw. Ik prefereer deze wijn
boven de Barolo vanwege het fruit in de expressieve neus: mooi framboos. En dan
proef je op de tong een prachtvolle, heel elegante wijn met die onmiskenbare
hoge slikfactor waardoor tong en brein héél even één worden: l e k k e r.
Bij
de Pecorino kaas gaf de Siciliaanse wijn de combinatie iets spannends, dat
prefereerde ik boven de Amarone della Valpolicella.
Tancredi
2007 Donnafugata, Sicilia
Gemaakt
van 70% nero d’avola, aangevuld met 29% cabernet sauvignon en wat tannat. HansL
benoemt rubber en pijptabak in de neus, kersen en veel zuren in de smaak,
evenwichtige wijn met prachtige afdronk. Gerard vindt de wijn nog wat hard door
de stevige bitters. Ik zie een paarszweem, in de neus ingetogen vuursteen,
mineraal, vanille. Edele neus. Mooie strakke wijn, die goed nahangt met – ik kan
het niet anders zeggen – een goede slikfactor. Ik kreeg het niet over mijn hart
dit uit te spuwen. Erg mooie wijn.
Bij
de runderkogel met rucola en jus de veau proeven we twee topwijnen.
Barolo
2007 La Rosa, Fontannafredda, Piëmonte
Uiteraard
gemaakt van 100% nebbiolo. Deze wijn laat zien waarom Piëmonte als
wijnbestemming de moeite waard is, schrijven Sebastian en Frank. Rob beschrijft
de wijn als elegant, Henk noemt dit verrukkelijk. Mijn aantekeningen: tikje
doorzichtige kleur (licht, dus nebbiolo) , kruidige neus, harmonieus en
expressief. Goede balans.
Taurasi
‘Radici’ 2007, Mastroberardino, Campania
Sebastian
en Frank schrijven dat Taurasi wel eens de ‘Barolo van het Zuiden’ wordt
genoemd. De Aglianico druif (daar is deze wijn van gemaakt) heeft met Nebbiolo
gemeen dat ze kruidig is en een vrij fors tanninegehalte heeft. Noël noemt de
wijn Rubensiaans vol, Rob benoemt de wijn als interessant en complex (maar niet
‘lekker complex’). Nello noemt deze wijn té veel voor het gerecht, Henk
prefereert ook de Barolo. Voor mij is dit een van de mooiste wijnen van de
avond: paarszweem, romige neus met dat rijke, edele, dat vrij lastig te
definiëren is. Grote wijn staat in kapitalen in mijn aantekeningen,
mondvullend, elegant en mooi nahangend. Ik vind de combinatie met runderkogel
geweldig.
Een
mooie maidenproeverij waarbij we vooral met tong en hart combinaties wijn en
spijs proeven. Bedankt ook Jan Gravenstein voor een prachtige avond.