Wijnen uit de Lot: waarom zoveel cuvees?

By
1109
Wijnen uit de Lot: waarom zoveel cuvees?
Een visie op Cahors van de onvolprezen striptekenaars Dupuy et Berberian

In geld, in vrouwen en in wijn, is deugd en
vreugd, maar ook venijn. Zegt het spreekwoord. Laten we eens stilstaan bij de
bedrijfskundige kant van een wijngoed runnen. Neem nou Clos Triguedina, een
familiebedrijf in Cahors, waarvan we al eerder prachtige wijnen proefden, zoals
de Prince Probus 1995 en 1998. Clos Triguedina beslaat een terrein van zo’n 65
hectare. Eigenaar is Jean-Luc Baldès, de zevende generatie van dit
familiebedrijf. Hij studeerde af in Beaune en werkte als manager op Château
Coutet in Barsac.In 1991 volgde hij zijn vader op en in 1995 werd hij door
Gault Millau uitgeroepen tot beste Franse Wijnmaker. Er worden maar liefst een
tiental cuvees gemaakt op dit domein. Dimph en Jac Oerlemans lieten ons deze
avond de nieuwe mousserende Buls Rosé gemaakt van malbec druiven proeven, de
droge witte wijn en de zoete wijn van chenin blanc. Als Triguedina alleen een
rode wijn zou maken, zijn wijnliefhebbers al volmaakt gelukkig. Toch is die
wijn er in verschillende varianten, bijvoorbeeld om de druiven van oude
percelen (vieilles vignes) goed tot hun recht te laten komen. Met grote
prijsverschillen. De gewone rode wijn kost op het domein 16 euro, Prince Probus
30 euro en er is een prestige cuvee New Black Wine van 50 euro. Uit de fiches
technique van het domein leren we dat Clos Triguedina bestaat uit 75% malbec,
20% merlot en 5% tannat van 30 jaar oude wijnstokken. Helaas staat de opbrengst
per hectare er niet bij. Prince Probus is 100% malbec, net als de New Black
Wine, waarvan staat aangegeven dat deze wijn 20 tot 30 jaar bewaard kan worden.
De speciale cuvees zijn liefhebberswijnen. Ik kan geen andere dan
bedrijfskundige redenen bedenken om ook witte wijn, rosé en zelfs mousserende
wijn te gaan maken – er moet geld in het laatje komen. De droge witte wijn vind
ik sappig en prettig, een terraswijn. Lekker, zeker, maar niet bijzonder. Dat
geldt ook voor de Buls bubbels. Onder wijnliefhebbers is er vaker discussie
over de vraag of een domein er nou goed aan doet om één uitstekende wijn te
maken, of te werken met speciale cuvees. Deze proefavond kunnen we die vraag
ook stellen en beantwoorden aan de hand van de wijnen van Triguedina en
Eugenie.

Montplaisir Blanc 2011, vin de pays de Lot

Ik vind deze witte wijn van chardonnayen
viognier een klasse beter dan de droge Sec du Clos van Triguedina gemaakt van
dezelfde druiven. En als dat dan zo is, dan vraag ik me af: waarom maakt zo’n
gerenommeerd domein die eenvoudige witte? Dat moet toch zijn om geld in het
laatje te brengen? Enfin. Hier ruik ik jasmijn in de neus, mooie fruitrondeur
in de mond, méér verfijning, elegantie en een hoge zuurgraad. De wijn hangt na.
Jac geeft toe niet altijd het plezier in biologische wijnen te proeven, maar in
deze dus wel!

Château Eugéníe van de familie Couture
(klik hier om naar de mooie website te gaan) heeft vier series rode Cahors wijn.
De Tradition is gemaakt van 80% malbec en 20% merlot en een gemiddelde opbrengst
van 50 hl/ha. Deze wijn is zelfs bag-in-box beschikbaar. Bij Cuvee Pierre Le
Grand varieert de verhouding tussen malbec en merlot per jaar en is de
opbrengst net iets minder, 45 hl/ha. Cuvee Reserve de l’Aïeul is genoemd naar
grootvader en ook hier varieert de verhouding malbec en merlot en gaan we naar
iets meer concentraat, 40 hl/ha. Haute Collection is gemaakt van 100% malbec en
een lage opbrengst van 25 à 30 hl/ha. Deze wijn moet het plus ultra nectar van het
domein zijn, de fles voor feestelijke gelegenheden, want ook flink kostbaarder.
Proeven we dat ervan af? We gaan het zien. Dimph en Jac laten ons wijnen
proeven uit de laatste drie serieus.

Château
Eugéníe 1995, Cahors, Cuvee Reserve de Tsars

Hartendiefje van Dimph. Gemaakt van 85%
malbec en 15% merlot. We proeven deze wijn naast dezelfde cuvee van 2001. Ik
ben reuze enthousiast over deze uitgerijpte wijn met een bruin belegen kleur. Fijne
stallucht met wat salmiak tonen. Enorm fluwelige rondeur, trekt nog een beetje
maar is duidelijk wel op het toppunt van rijpheid. Ook iets van lijm en
zoethout. Een fantastisch mooi glas wijn. Claartje ruikt mineralen, vleesjus en
inkt. Jan kreupelhout, aarde en champignons, bramen en bosbessen. Complexiteit
van jewelste dus.

Château Eugéníe 2002, Cahors, Cuvee Reserve
de l’Aïeul

Hartendiefje van Dimph. Ook hier 85% malbec
en 15% merlot. We proeven van deze cuvee 2003, 2002 en 1992 naast elkaar. Als
grootvader van bovenop een wolkje naar beneden kijkt, zal hij tevreden zijn
over deze tien jaar geouderde wijn. Nello ruikt getoast hout, hazelnoot en
typeert de wijn als elegant met zoet fruit. Ik zet al twee *-sterretjes in mijn
notitieboek bij de neus alleen: ontzettend mooi, heel rijke neus met veel
ceder- en kreupelhout. Fluwelige rondeur in de smaak met een prachtige balans.
Een droomwijn om in de kelder te koesteren.

Château Eugéníe 2006, Cahors, Haute
Collection

 

Sebastian ruikt pruimen en stallucht.
Gerard benoemt rijp zwart fruit, fruitige aanzet in de smaak en de mooie
concentratie in de wijn. Mijn aantekeningen: aangename neus met rood fruit. Rondeur
in de mond, een erg mooie sappige smaak met – jawel, daar is ie weer –
fluweeltoets.

Château Eugéníe 2002, Cahors, Haute
Collection

Ondanks dat deze wijn vier jaar ouder is,
drinkt de 2006 nu beter. Mijn oordeel: dit is een kindermoord, we drinken de
wijn te jong. De mond trekt echt bij elkaar. Nu zal enkele uren in de karaf de
wijn véél toegankelijker maken… een oplossing is altijd wel te vinden.
Sebastian benoemt de grondsmaak in de wijn. Gerard is onder de indruk van de
fruittonen. Noël waardeert deze wijn meer dan de 2006, die hij commercieel
noemt. Mijn aantekeningen: rubber in de neus en bakken met fruit, ook tonen van
gestoofde pruimen. De wijn is te jong in mijn ogen. Bij langere in het glas
staan ontwikkelen zich koffie en cacao in de neus. De wijn hangt heel lang na.
Zeer benieuwd hoe deze wijn over twee, drie jaar zal zijn.

Le moelleux du Clos 2011, vin de pays du
Comté Tolosan

Wijn gemaakt van 100% chenin blanc
druiven die zijn aangeplant in 1994. Waar de droge variant een fijne terraswijn
is en de mousserende rosé een leuk curieus aperitief, daar biedt deze wijn meer
diepgang om het glas opmerkelijk te maken. Een explosie van perzik en abrikoos
in de neus, aangevuld met amandelen. Dat zet zich door in de zachte aandronk en
een harmonieuze smaak. De wijnen van Clos Triguedina worden geschonken op het Elysee,
het presidentieel paleis, in de Franse senaat en de Assemblée Nationale. Dat is
altijd mooi om erbij te kunnen vertellen aan vrienden die je dit glas schenkt. Je
schenkt een wijn met een verhaal.