Wanneer is een wijn groots?
By in ,

Wanneer is een wijn groots?



Wijnaffice

Wat kenmerkt een grootse wijn? Een mooie structuur, uitstekende balans en complexiteit, dat zijn belangrijke voorwaarden. Veel wijndrinkers vinden dat een wijn vooral groots is, als de wijn de tand des tijds kan doorstaan, verbetert met het verstrijken van de tijd. De wijn moet dan gelaagd worden, nieuwe smaakdimensies krijgen. De proeverij van Bordeaux linker en rechteroever 1998 van Noël Geisen biedt de mogelijkheid om de grootsheid van gerijpte wijnen te toetsen. Wat voor de een een grootse wijn is, zal de ander niet meer dan een mooie wijn vinden. Er speelt ook smaak mee. De proeverij is een reprise van 2003 en 2005, dus we kunnen van sommige wijnen ook vroegere notities naast de huidige leggen. Na twee witte Pessac-Léognan wijnen proeven we vijf series met steeds een linker- (Haut Medoc) en een rechteroeverwijn (St. Emilion, Pomerol), om af te sluiten met een Sauternes. Alle wijnen zijn blind geproefd.

Château Couhins-Lurton 1998 Pessac-Léognan Blanc

De wijn is gemaakt van 100% sauvignon blanc. Verrassend mooi glas wijn met mooie vanille toets, boter en viooltjes, een verfijnde neus, sappig in de mond met een goede balans. Een heel prettig en charmant glas wijn van veertien jaar oud. Hubrecht Duijker schrijft over deze wijn: “De hier gecreërde witte wijn is soms zo rijk, breed, aromatisch en genuanceerd dat het bijna niet is voor te stellen dat deze Pessac-Léognan van alleen de sauvignon blanc druif komt.”

Domaine de Chevalier 1998 Pessac Leognan Blanc

Dit is een van de grootste witte wijnen ter wereld, zegt Hubrecht Duijker over deze wijn. “Een wijn die als de quintessens van verfijning kan worden beschouwd. De wijn kan een à twee decennia rijpen zonder in te boeten aan klasse of vitaliteit.” Honingkleurig, in de neus een toon van amandelen, in de mond proeft de wijn buitengewoon krachtig, zelfs een tikje zwaar, zit hoog in zijn bitters.

Groots?-oordeel: Waar Couhins-Lurton een charmeur is, daar moet Domaine de Chevalier ‘veroverd’ worden, langzaam genietend, het is een meer intellectuele wijn. Ze zijn ontzettend verschillend. Mijn voorkeur gaat uit naar Couhins-Lurton. Als ik de puntenscores check, zie ik dat Robert Parker deze 90 punten heeft en de Domaine de Chevalier 85 punten. Aangezien de eerste ook aanmerkelijk lager geprijsd is, is dat een bijzonder goede koop. Knap gevonden van Noël. 

In de eerste serie staan Château Poujeaux 1998 Moulis en Clos du Clocher 1998 Pomerol naast elkaar. Twee gevestigde mid-level huizen, noemt Noël deze wijnen terecht. Poujeaux is mooi zonder echt te imponeren. Bij Clos du Clocher is iets interessants aan de hand. Dat was een van de hartediefjes uit de 2005 proeverij, toen dus zeven jaar oud. Nu vond ik de wijn niet aangenaam, te weinig charme, te oud. Bij oplegwijnen is het altijd moeilijk om de meest ideale drinkperiode te bepalen. Een panel van het Engelse tijdschrijft Decanter oordeelde deze maand dat Saint Emilion 2010 waarschijnlijk goed kan rijpen, en geeft het advies Pomerol 2010 toch maar sneller te drinken, ook al grenzen deze gebieden aan elkaar.

In de tweede serie staan Clos de Marquis 1998 Saint Julien en Roc des Cambes 1998 Côtes de Bourg naast elkaar. We gaan hier duidelijk een stap omhoog in het wijngenot. Beide wijnen zijn erg mooi. Clos du Marquis heeft leer en laurier in de neus, is soepel in de mond, goede extractie en is fris. Zelf geef ik de voorkeur aan Roc des Cambes, waar ik van onder de indruk ben vanwege een verfijnde neus met rozen, kruidnagel en sigarenkistjesgeur. De smaak heeft rondeur en een fluwelige textuur. Zeer evenwichtig. Deze Côtes de Bourg is gemaakt door Francois Mitjavile en stijgt duidelijk boven zijn AC-status uit.

Château Clerc-Milon 1998 Pauillac 5e Grand Cru Classé

Deze wijn komt uit de stal van Rothschild.46% cab sauv, 30% merlot, 14% cab franc.Waardering 91 RP-punten. Klassieke wijn: strenge neus met laurier, tabak, mocca en leer. Later ook voornaam, rijk, potloodslijpsel. Sappige wijn met volle rondeur, hangt lang na.

Château Nenin 1998 Pomerol

Gemaakt van 75% merlot en 25% cab sauv. Waardering 90 RP-punten. Ingetogen neus, wat zoethout, chocolade, cassisfruit. Voller in smaak en met meer rondeur dan de vorige wijn.

Groots?-oordeel: In 2005 waren de aantekeningen bij Nenin: open terroir toets in de neus, drop. Soepele smaak, goede balans, hangt lang na met lekkere bitters. Is nu gewoon erg lekker om te drinken . Het is niet goed aan te geven of deze wijn nu heeft gewonnen door de extra jaren opleggen. De wijn dronk jong al goed, en doet dat nu nog. Beide wijnen zijn erg mooi. De Pauillac is een gerespecteerde Grand Seigneur, maar als ik mag kiezen gaat mijn voorkeur naar de ‘boerse’ Pomerol.

Château Lynch Bages 1998 Pauillac 5e Grand Cru Classé

Hartendiefje van Noël. 73% cab sauv, 15% merlot en 12% cab franc. Waardering 87 RP-punten. Rijke en voorname neus met chocolade, oriëntaalse kruiden en espresso toets. Elegante aandronk, volle rondeur met veel kracht, hangt lang na. Mouthwatering, zegt clubkampioen Rob.

Château Pavie 1998, Saint Emilion, Premier Grand Cru Classé

Hartendiefje van Noël. 70% merlot, 20% cab franc, 10% cab sauv. Waardering 95 RP-punten. Mooi cassisfruit en Mon Cherie chocolade in de neus, kreupelhoput, zoete kersen, zoethout, kruidnagel. Veel kracht en recht-voor-zijn-raap.

Groots?-oordeel: Pavie is een wijn die bij de Amerikaanse criticus Robert Parker altijd enorm in de smaak valt, waar een Europese criticus als Jancis Robinson deze wijn ‘te gemaakt’ oordeelt. We praten hier wéér over twee mooie wijnen. Mijn voorkeur gaat uit naar de Lynch Bages, die ik complexer vind dan de Pavie.

Château Pape Clement 1998, Pessac-Léognan

Hartendiefje van Noël. 60% cab sauv en 40% merlot. Waardering 93 RP-punten. Voorname neus en wat mij vooral opvalt: oneindig véél impressies. Ik ruik cederhout, pruimen, mocca, stallucht, kersen en wat paprika. Vuursteen ook nog. Dit is een complete wijn die vief is én spanning heeft, blijft eindeloos nahangen.

Angelus 1998, Saint Emilion, Premier Grand Cru Classé 

66% merlot, 34% cab franc. Waardering 93 RP-punten. Een diepe neus met cederhout en oud hout, koffie. Volle aandronk, rondeur en sappig. Vooral ook enorme kracht. Dit is echt een charmeur.

Groots?-oordeel: Dit zijn twee grote wijnen, dat is onmiskenbaar. Voor mij is de Pape Clement dé wijn van de avond. En grappig genoeg was ik daar in 2005 óók super enthousiast over. Toen schreef ik over de wijn: Ongelofelijk complexe neus met vanille, leer, cacao, bessen en eucalyptus. Pfff, rijk en voornaam bovendien. Prachtige balans met verweven bitters. Dit is zo’n wijn waar niets bij te wensen valt. Een beetje griezelig is die perfectie ook wel… .

Eindoordeel. In 2005 sprongen vijf wijnen er bovenuit in de proeverij. Van die wijnen viel voor mij alleen Clos de Clocher nu door de mand. Pape Clement krijgt zowel toen als nu de bijna perfecte score. Veel wijnen van deze avond zijn een waanzinnig plezier voor de wijnliefhebber om te genieten. Mijn sympathie gaat sterk uit naar de wijnen die boven zichzelf uitstijgen. Noël noemt Lynch Bages 1998 als een domein dat in dit jaar boven zichzelf uitstijgt. Voor mij zijn Couhins-Lurton en Roc des Cambes zulke wijnen.  

Een geweldige proefavond.