De Romeinen brachten wijnstokken naar Hongarije, dus je kunt spreken van oude wereld, zei Elwin Arens bij de introductie van zijn maidenproeverij. De inheemse druivensoorten zijn voor ons nu betrekkelijk nieuw. Je moet echt wel wijn-wereldwijsheid hebben om cserzegi füszeres, hárslevelű, kabar of kékfrankos te kennen. Meeproeven op deze avond was een genot, want Elwin geeft zeer kundig commentaar. Wat ik heel erg waardeer is dat hij ook oprecht geïnteresseerd is om de mening van de proevers te leren kennen, een fijne houding die lang niet iedere wijnhandelaar heeft… Complimenten voor de fraaie proeverij.
Cserszegi Füszeres 2008, Frittmann
Jasmijntonen en nog andere bloemen, prachtneus, doet wel een beetje denken aan sauvignon. David noemt de neus spannend, benoemt sinaasappel en positief groen. Toos is ook van de mineralige en frisse neus onder de indruk, haar conclusie: een fijne wijn. In de smaak vind ik de bitters vrij hoog en de witte wijn is dan ook zeker geen allemansvriend, maar wel een fijne karaktervolle wijn. Wijnmaker Frittmann uit de regio Kunság werd in 2007 Hongaars wijnmaker van het Jaar.
Chateau Dereszla, Tokaji Dry 2007
Mineralige, expressieve neus, rondeur in de mond en ook een lang nahangende smaak in deze witte wijn. Overtuigende wijn vond ook David, die de rondeur en elegantie waardeert. In de neus benoemt hij grond/kleitonen en gemaaid gras. Gemaakt van furmint, aangevuld met hárslevelű en sárgamuskotály. Het wijnhuis Dereszla is in handen van de familie D`Aulan uit Frankrijk, die ook wijngaarden in St. Emilion (Bordeaux), Champagne en Mendoza (Argentinië) bezitten.
Chateau Dereszla, Tokaji Kabar 2007
Hartendiefje van Elwin. Kabar is de kruising tussen hárslevelű en bouvier, die pas sinds 2007 de naam Kabar mag dragen. De druif is een jaar eerder (2006) officieel opgenomen in de regelgeving. De druif heeft een relatief lage opbrengst en is vroeg rijp. Negen maanden gerijpt op hout. Kees noemt de wijn kruidig. Soepele aanzet, piepklein zoetje. Veel inhoud, witte wijn met pit en amandelbitters.
Erzsébet Tokaji Hárslevelű 2008, Erzsébet Pince
Fraaie witte wijn met in de neus honingtonen, asperges, perzik op sap, geroosterde paprika. De honingtonen komen ook terug op de tong, wijn met prima balans en door het zoet ook een wijn die prima inzetbaar is in gastronomie. Goede prijs/kwaliteit verhouding. De hárslevelű druif is een inheems Hongaars druivenras, die laat rijpt en vatbaar is voor de edele rotting. Deze wijn is een gedroomde partner bij Aziatische gerechten, zoals de fameuze Kung Pao kip.
Thummerer Egri Blauburger 2008
Blauburger is een kruising van de Kékfrankos (Blaufränkisch) en de Portugieser, de twee belangrijkste druivenrassen voor de rode wijn in Hongarije. Ik ruik impressies van rozemarijn, mineralen en grondtonen, een zekere warmte en soepelheid. Zeer prettig doordeweeks glas rode wijn.
Konyári Kékfrankos 2008
Wijnmaker van het Jaar 2008 Konyári heeft van kékfrankos (blaufränkisch) een rode wijn gemaakt waarvan vooral de neus mij kan bekoren. Je ruikt eraan en er komen steeds nieuwe associaties naar voren: sigarenkistjes, kruidkoek, tabak, pruimen, kreupelhout. Later ook nog wat kaneel. De smaak is sappig, soepel en aangenaam. Heel verdienstelijk glas wijn.
Ikon Cabernet Franc, Cuvee Evangelista 2007
Hartendiefje van Elwin. Hij vertelt dat Ikon, aan de zuidoever van het Balatonmeer, voor flink wat beroering zorgde door zeer betaalbare wijnen te maken (4, 5 euro) met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding. Nou zijn er heel wat grote huizen (zoals Banfi, Mondavi) die dat doen, maar daarnaast óók prestigewijnen maken. Dit is zo’n prestigewijn, een jaar gerijpt in Amerikaans en Hongaars eiken, gemaakt van cabernet franc. Steek je neus in het glas en je ervaart meteen zo’n WOW-ervaring: dit is serieuze wijn. Rijk! Romig. Ik ruik een rubbertje, rozen en pruimtabak. Diepdonkere rode kleur. De wijn ruimt ook naar vanille van nieuw eikenhout, de smaak combineert gespierdheid met rondeur en souplesse. Een prachtige prestatie, deze wijn, waarvan veel proevers denken dat de wijn blind in een Bordeaux proeverij niet misstaat.
Tokaj wijnen
Tokaj wijnen zijn al eeuwen bekend. In 1703 bezocht de Transylvanische prins Ferenc Rákóczi de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. Als geschenk bracht hij diverse Tokaj wijnen mee. Louis XIV was lyrisch en noemde Tokaj: “Le vin des Rois, le Roi des Vins”, oftewel “de wijn van koningen, de koning der wijnen”. Sindsdien werd de magisch dessertwijn door vele koningen, keizers, tsaren en andere hoogwaardigheidsbekleders gedronken. En wij kunnen ons dus ook een beetje koninklijk voelen door een hoekje in de kelder te reserveren voor dit gouden vocht. Het is een ideale feestwijn bij verjaardagen, kerstmis, Pasen of om gewoon een druilerige dag een gouden randje te geven.
De edele rotting, hoe werkt dat? In de herfst zijn er ideale omstandigheden door de combinatie van mistige ochtenden en zonnige middagen voor nobele rot, oftewel botrytis cinerea. De opkomende zon verjaagt de mist en verwarmt de druiven. Dit is het moment waarop de edele rotting schimmel heeft gewacht: de schillen van de druif worden poreus en vocht kan ontsnappen. De druiven krijgen daardoor een hogere concentratie suiker en schrompelen als rozijnen in. Het ziet er niet mooi, zelfs vies, uit, maar is een Godsgeschenk! De aangetaste druiven worden vervolgens met de hand geplukt en gemeten in een emmer of puttonyos, die ongeveer 20-25kg weegt. Deze puttonyos worden vervolgens in verschillende hoeveelheden toegevoegd aan 136 liter basiswijn. Een uiterst kostbaar procédé en daarom gaan steeds meer huizen in Tokaj over op drogere wijnen. Wat weer zeer te betreuren is.
Chateau Dereszla Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2005
Beide Tokaj wijnen zijn mooi, constateert Wil terecht. Het ligt aan persoonlijke smaak waar de voorkeur naar uit gaat. Paul roemt de 3 puttonyons. Die geeft een perzik associatie in de neus, heeft een soepele aanzet en goede harmonie. Ook duidelijke impressie van honing. Dit is een prachtig harmonieus glas, dat bovendien betaalbaar is.
Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000
Dit is de kostbare variant, die iemand die geen miljonair is, vooral bij feestelijke gelegenheden zal schenken. Of om extra luister bij te zetten als je hele goede vrienden wilt onthalen. Elwin vertelde dat zo’n aangebroken flesje door de concentratie zoet lang in de koelkast goed blijft. Zó beschouwd komt die Koninklijke wijn dus weer helemaal binnen bereik. En da’s fijn, want de neus geeft abrikoos associaties, jammig. Ik ruik natte stro, kruidkoek en carameltonen. In de mond werkelijk adembenemend prachtige zoet/zuur balans. Deze dinsdag werd met zo’n slotwijn een feestje. Prachtige wijn om ons 59e seizoen mee af te sluiten.