Pinot Noir staat voor subtiliteit, charme en soepel fruit, schrijft Toos Dusee in de documentatie van de Pinot Waar? proeverij. Rijker aan zuren en armer aan tannines, vergeleken met Cabernet Sauvignon. Omdat Pinot Noir bijna altijd ongemengd blijft, valt er niets te verdoezelen of te corrigeren. Mooi omschreven. We proeven na de indrinker twaalf Pinot Noir wijnen uit maar liefst tien landen (Frankrijk, Zwitserland, Italië, Zwitersland, Oostenrijk, Hongarije, Chili, Zuid Afrika, Nieuw Zeeland en Australië). Véél discussie, want proeven we nou de karakterstieken van de druif of van het terroir? Een heerlijke proeverij, die we eigenlijk ieder seizoen zouden moeten herhalen. Het blijft dan spannend, want Pinot Noir verveelt niet. Op de foto hierboven zien we een uitlopende wijnstok in Dernau in het Ahrgebied in Duitsland.
Kreinbacher Birtok 2006 Oreg Torek Bora
De witte indrinker – zoals altijd blind geproefd – maakt indruk. Mooi expressieve neus, ik ruik kruisbes. Amandel zegt Kees, en geroosterd brood. Goede balans tussen bitters en zuren. Wat mij betreft een breed inzetbare wijn, van aperitief tot maaltijd. Richard ruikt anijs en mineralen. Deze wijn krijgt veel complimenten en dat doet Toos deugd: het is een Hongaarse wijn uit Somlo, gemaakt van ozalsrisling, furmint en harslevelu.
La Tour des Dames 2008, vin de pays d’Oc
Flirt met een uitroepteken, staat in mijn aantekeningen. Paarse rand, caramel neus, zeer aangenaam, komt klassiek over. Milde aandronk. Wijn met korte houtrijping, ogenschijnlijk een zoetje, maar dat is rijpheid. Een heel goed gemaakte allemansvriend en werkelijke uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Pinot Noir 2008, Domaine Engel, Rorschwir, Alsace
Caramel neus, verfijnd zelfs. Een bittertje en straffe rondeur in de smaak. Rob en Richard ruiken honing. Dit is geen allemansvriend, maar een wijn die veroverd moet worden, die je moet leren waarderen. Hartendiefje van Toos.
Pinot Noir 2006, Pannonhalmi Apátsági, Hongarije
8 van de tien proevers waardeerden deze wijn uit serie 2 als beste. Noël roemt de drop. Rob noemt de wijn vlezig en voller dan de elzasser. Ik buig diep mijn hoofd, want de wijn maakt op mij geen indruk, de neus staat me tegen (te lang gestoofde bloemkool). Maar zie: we proefden de wijn in januari en toen gaf ik twee *-sterren. Mijn aantekeningen van toen zeggen: verfijnde neus, soepel afgeronde smaak, heel harmonieus. Hartendiefje van Toos.
Apaltagua 2008 Pinot Noir Reserva, Chili
Ik herken de wijn onmiddellijk als chileens door de cassisneus. Vaak staat de wijn me dan al tegen, maar verdorie… deze wijn heeft een flirterige aandronk, rondeur, is charmant. Geen wijn die blijft boeien, maar heel goed gemaakt en simpelweg lekker. Peter vd E ruikt mint.
Yering Station 2004 Pinot Noir, Yarra Valley Australië
Waterige rand. Een neus die mij meteen in katzwijn doet vallen: wat een E X P R E S S I E !
Rood zomerfruit. Stal, vanille. Heel verfijnd. De smaak kent een mooie rondeur, maar is zeker iets vlakker dan de neus.
Pinot Noir 2008 Goldwater, Marlborough, Nieuw Zeeland
Paarsrode kleur. Verfijnde neus met kersen, de smaak is sappig en met rondeur, duidelijke kiekeboe zuren, ze zijn er en ze zijn weer weg. Goede balans, lichtvoetige en verfijnde wijn. Jan Schop benoemt laurier, morel, kaneel en peper. Richard noemt de wijn speels.
Spätburgunder 2008 Weingut Kreuzberg, Ahr
Hartendiefje van Toos. Lichtrode kleur, neus met caramel, brandnetel en terroir. Hap Sap! Je wilt nog een slok. De neus verraadt al dat dit een wijn is met power, sappige smaak met rondeur en kreupelhout. Berry benoemt mineraal en steen in de neus.
Weingut Deutzerhof Spätburgunder 2008 Caspar C, Ahr
Jan noemt bramen, leer en eucalyptus in een klassieke neus, Richard ruikt ook eucalyptus, kers en mint. Bruine rand al, tikje verbrande neus, lichte koolimpressie. Wijn met goede balans, zoethout, zoetje en concentraat.
Kiekeboezuren … fantastisch! Tot morgen.