Wat doen wijnhandelaren op ontdekkingstocht? Ze selecteren mooie vondsten – trouvailles – en willen die thuis nog eens naproeven. Thuis kan dat ‘klinischer’ zonder invloed van de sfeer ter plaatse. Dat thuisproeven is dus een serieuze test. Talloze liefhebbers die mooie vakantiewijnen meenamen naar huis kennen de teleurstelling dat de wijn thuis tegenvalt. Toos Dusee ging mee op studiereis naar Hongarije en besloot daarna om een Hongarijeproeverij te geven. Ze selecteerde in Nederland zorgvuldig uit gebieden die we niet bezochten. Zelden maakte ik een proeverij mee van een relatief onbekend land in opkomst, waarbij de wijnen in de volle breedte zovéél indruk maakten. Vóór het vallen van de Muur werd vooral op kwantiteit gestuurd in Hongarije. Daarna ontdekten wijnmakers feitelijk weer de eigen kwaliteiten. En met name in het begin van het vorige decennium werd er weer flink geïnvesteerd en ontstonden er ook autonome wijnbedrijven met bevlogen wijnmakers. De producten van hun arbeid gaan steeds meer indruk maken. Dan nog is de markt moeilijk. Het vraagt veel pionierswerk om de wijnen aan de man/vrouw te brengen. Je wilt graag wijnen brengen van bekende druiven, want dat kent de consument. Maar waarom zou die Pinot Noir of Cabernet uit Hongarije kopen? Hongarije moet daar een plek veroveren op een vechtmarkt met sterk concurrerende prijzen. De authentieke wijnen, zoals Egri Bikaver, en van authentieke druiven zoals Hárslevelü en Kadarka, tja… die kent de consument niet. De pionierende wijnhandelaren zien zich dus geconfronteerd met een rare paradox. Toos Dusee had met veel kennis een goed doordachte proeverij samengesteld. Als je een half jaar niets anders dan Hongaars mocht drinken…. zei ik, …dan was dat beslist geen straf, vulde mijn buurman spontaan aan. Bij álle wijnen kwamen sterretjes in mijn aantekenboekje. De foto hierboven is gemaakt in de uitstekende wijnbistro Bock in Budapest.
Hungaria Grande Cuvee Brut
Gemaakt van Chardonnay en Rajna Riesling. Aanvankelijk rook ik een ongewone turflucht, daarna perziktonen. Deze bubbels van een van de oude staatsbedrijven (nu onderdeel van het Henkell concern) hebben een prettige aandronk, goede balans en aangename zuren. Veel waardering bij de proevers voor deze mousserende wijn.
Béres Szölöbirtok, Tokaj Naparany Cuvee 2007
Droge wijn van Fürmint uit het Tokaj gebied, net als de volgende wijn. Groot verschil in deze twee wijnen. De neus van deze wijn is liefelijk met tropisch fruit, abrikoos en lychees. Strakdroge smaak, goede balans en mooie bitters.
Dobogo Fürmint 2007, Izabella Zwack, Tokaj
Waar de vorige wijn fruitgetypeerd is, vallen hier vooral mineralen op in de neus. Strakke aandronk, goede balans en sappige zuren. Mollig, noemt Kees deze wijn, met een hele lange afdronk. Fraai glas.
Napbor 2007, St. Andrea, Eger
Györgi Lörincz werd na ons bezoek in september vorig jaar gekozen tot wijnmaker van het jaar in Hongarije. Ik was erg benieuwd om deze wijnen terug te drinken, vanwege het in de inleiding genoemde verhaal. Zonder de sfeer ter plaatse, hóe proeft de wijn dan? Napbor betekent zonnewijn. Gemaakt van vijf druivensoorten (zie eerder verslag). In de neus komen mineralen naar voren en een hele fraaie toets van jasmijnbloesem. Sappige wijn met goede balans.
Örökke 2007, St. Andrea, Eger
In deze wijn ruikt Noël botytristonen en Richard overrijpe sinaasappel. Ik beschrijf het in mijn aantekenboekje als roomboter in de neus. Stevige wijn met uitstekende balans, rondeur en verfijnde bitters. Het botertje zet door in de smaak. Dit is een boeiend glas.
Kreinbacher Oreg Tötek Bora 2006, Somlo
Hartendiefje van Toos. Wijn gemaakt van oude stokken, o.a. Fürmint en Olazrisling. Jasper ruikt anijs en venkel in de neus. Die venkel rook ik ook, maar pas nadat deze groente was genoemd, goed ruiken en proeven is lastig. Ingetogen neus, wijn met uitstekende balans. Hans roemt de goede spanning tussen bitter en zuren.
Pannonhalmi Tramini 2007 Apatsagi
Deze wijn komt van een prachtig Benedictijner klooster. Gerard noemt de neus kruidig en elegant, typerend voor de gewurztraminer en roemt de droge smaak. De neus is overweldigend: muskaat en gewurztraminer expressie. Perzik toets. Verrassend droge smaak, goede balans en rondeur. Hier maak je vrienden mee (excellente wijn om niet wijndrinkers te winnen voor het edele vocht).
Kékfrankos 2006, Tamás Günzer, Villany
Een van de eenvoudigste wijnen uit de proeverij, maar wát een wijn. Overrompelend rood zomerfruit en allerlei expressies in de neus, heerlijk om te blijven ontdekken: vanille, tabak, leer, morelkers. Rondeur en sap in de smaak, aangename wijn. In vergelijking met een ingetogen en meer verfijnde wijn uit de volgende series, moest ik hier denken aan de zangeres Dolly Parton. What you see is what you get.
Szekszárdi 2002 Vida Cuvee, Peter Vida
Adam noemt deze wijn harmonieuzer dan de vorige, hij waardeert een soepel zoetje. Ik rook een hele groentetuin in de neus: bleekselderij, munt en eucalyptus. Noël noemt framboos, Kees noemt bramen en pruimen. Sappige smaak, volstrekt op dronk, vuursteentoets. Dit lijkt me een geweldige wijn bij lamsvlees.
Pannonhalmi, Pinot Noir 2006
Noël vergeleek de kleurontwikkeling – heel licht bruin in het glas – met een Nebbiolo. Vanille in de verfijnde neus, ook wat toffee. Hele soepele en afgeronde smaak. Harmonieuze wijn.
Egri Bikaver 2006, St. Andrea, Eger
De befaamde stierenbloedwijn, waarvan Toos de herkomst nog eens vertelde. Paul vond het een mooie wijn: stevig, met veel kracht en goede zuren. Ik ruik kersen én kruiden: pruimen en kruidnageltjes. Een hele soepele hap sap smaak, trek in de volgende slok. Ik droom er even een wildragout bij en weet dan zeker: zó ben je 100% gelukkig. Deze wijn heeft rondeur én finesse.
Grof Buttler 2006, Kadarka, Nagy Eged, Eger
Wijn van het beste terroir in Eger. Gemaakt van de authentieke Kadarka druif. Mijn aantekeningen: licht vanille, een wat moeilijke neus. Ronald ruikt rozijnen en pruimen. Ik ruik wat laurier. De wijn heeft een hoge zuurgraad en bitters. Als ik wat langer ruik, raak ik helemaal verrukt. Het bouquet van de wijn opent zich als een pauwenstaart! Geproefd bij een blokje Parmezaanse kaas, hmmmm.
Mondivin 2006, Cabernet Franc, Villany, Cuvee Quintessence
De neus is ingetogen, wat leer en tabak. De smaak kent een aangenaam kruidige smaak met rondeur, kracht en veel spel. Waar ik bij de Kékfrancos moest denken aan Dolly Parton, dringt zich hier onvermijdelijk de vergelijking met Catherine Deneuve op. Stijlvolle wijn.
Dobogo, Tokay Aszú 2000, 6 puttonyos
Hier staan weer drie *-sterren bij de aantekeningen, want wow wat is dit mooi! Richard benoemt amandelen en een bittertje. In de neus botytris tonen, abrikoos en honing. De smaak is elegant rond en nergens plakkerig. Appelstroop-rinsheid bij een perfecte balans.
Hongarije biedt verrassende ontdekkingen!
Wat een fantastisch idee van Toos, om vooral die wijnen op de proeftafel te zetten, die we niet geproefd hebben tijdens de wijnstudiereis!
Overbodig te zeggen dat dit verslag me heel blij maakt.
Hartelijke groeten uit Budapest!
Het verbaast mij zeer dat de gerenomeerde wijnhuizen in Hongarije steeds genoemd worden terwijl er talrijke andere wijnmakers in de markt zijn. Het probleem is daar om de "kleinere" wijnmakers bekendheid te kunnen geven.
Dat de wijnen van Pannonhalma in de smaak vallen verwonderd me niks.
Hieruit blijkt dat er meer mooie wijnstreken in hongarije zijn.
Maar inderdaad er zijn zeer veel enthousiaste kleine en onbekende wijnhuizen die zonder enige twijfel even goede kwaliteitsproducten produceren. Helaas worden deze overschaduwd door de comercielere huizen en blijven dit op dit moment alleen juweeltjes voor de binnenlandse markt.
Zekerde moeite waard om hier iets mee te doen.
Maar dat hongarije op wijn gebied
mooie producten kan bieden daarover is iedereen het wel met elkaar eens.
Ondanks dat ik al veel Hongaarse wijnen heb mogen proeven, was er op deze proeverij weer een hoop moois te beleven. Hongarije blijft verrassen !!