Kriskras de wereld over: tombola van rode wijn

By
1883
Kriskras de wereld over: tombola van rode wijn

Jan Schop beloofde een avond rode wereldcepages met een knipoog. Het was een heerlijk avond, waarbij nu eens niet de Franse wijnen alle sympathie wonnen. We proefden kriskras de hele wereld over: negen cepages uit tien landen.

The Ned 2009, Sauvignon Blanc, Marlborough Nieuw Zeeland

Dit is een witte charmeur waar veel proevers voor vallen. Bleke kleur en bloemige neus met lychees, citrus. Stuivende neus. Sappige aromatische wijn met hoge zuurgraad. Een heerlijk glas om mee te beginnen, lekkere indrinker.

Great Wall, China

Curieuze jaartalloze rode wijn, die rechtstreeks door een familielid uit China is meegenomen. De wijn heeft een stinkertje en impressie van oud hout. In het glas wint de wijn na enige tijd aan charme. Ik vind turf vrij dominant, ik dacht zelfs aan Schotland (malt whisky).

Saint Amour 2006, Cave des Grand Crus

Dit is het soort wijn die het in blinde proeverijen bij onze sociëteit vrij moeilijk hebben: de wijn is licht en frivool. Het gamay fruit springt uit het glas, niet onstuimig maar beheerst en duidelijk herkenbaar. In mijn boekje lees ik: fruitig-frivole flirt. Deze Cru de Beaujolais wijn heeft mij gewonnen.

De Loach 2007, Pinot Noir, Russian River Valley, Californië

Jan nam mij goed in het ootje met deze blind geserveerde wijn, omdat ik dacht aan een fraaie Rhonewijn. Maar nee, dit is Nieuwe Wereld, die een rode Sancerre in de schaduw stelt. De neus is warm en kruidig, morellenkersen-impressie, lekker stinkertje. Droppig. Gewoonweg héérlijk: rondeur én inhoud, goede balans met lekkere zuren. Voor mij de allermooiste wijn van de avond.

Penfolds 2005 Thomas Hyland Cabernet Sauvignon, Zuid Australië

Diepdonkere kleur. Aanvankelijk gesloten neus, die langzaam opent en dan impressies geeft van After Eight/mint en eucalyptus. Ontoegeeflijke overkomende wijn, boers en toch ook wel rondeur. Hangt mooi na in de mond.

Cantena 2006 Malbec, Mendoza, Argentinië

Donkere kleur met paars randje. Kersen dominant in de neus. Straf in de mond met hoge zuren, je proeft hier duidelijk kwaliteit. Dat komt ook in de lange afdronk naar voren. Dit is een knap gemaakte wijn.

Firiato Santagostino 2006, Syrah en Nero d’Avola, Sicilië

Hmmm, heerlijke edele en rijke neus, fraaie vanilla-tonen. Strenge tanninetonen en hoge zuurgraad, goede balans. Opmerkelijke wijn.

Een prachtige tombola van rode wijnen, waarbij ik toch weer vertwijfeld achter de glazen heb gezeten: in godsnaam welke druif? Waar komt deze wijn vandaan?

Reactie
  1. De opkomst van wijn uit China.

    China staat op de wereldranglijst op de 5e plaats met de oppervlakte van aanplantingen en op de 6e plaats met de geproduceerde hoeveelheid wijn.
    De geschiedenis van het maken van wijn gaat volgens de Chinese geschiedschrijving terug tot 2140 jaar voor Chr. In die tijd werd wijn li of chang genoemd in plaats van tsieou, zijn huidige naam.
    Het duurde tot de 7e eeuw tot de kunst van wijnbereiding in dit land wijd en zijd verspreiding vond.
    De Chinese naam voor wijn gemaakt van druiven is p’u t’ao chiu.
    De oudste Chinese rassen zijn de Longyon (oog van de draak), de Niunai (uier van de koe) en de Wuhebat (pitloze Thompson).
    De druiven worden geteeld in het Noordoosten, in de Provincie Singkiang ten noorden van de Yangtse, in Centraal China en in Oost-China, ten noorden en ten zuiden van de Chinese Muur (Great Wall) bij de rivier de Liao. Vooral de provincies Sinkiang, Shanxi, Hebei, Henan, Shandong, Beijing, Tianjin en Jiangsu hebben een rijke productie.

    Eind 70-er jaren zette de Rémy-Martin groep een gezamenlijk onderneming op met de Chinese regering om van Muscaat druiven een droge witte wijn te produceren met de naam Dynasty en in 1992 verscheen de eerste op klassieke methode gemaakte mousserende wijn op de markt.

    Ook de Pernod Ricard en Martini Soprex-groepen zijn succesvol in de voetsporen getreden van de Rémy-Martin groep.
    De rieslings en chardonnays van Tsingtao en Huadong Winery Shantong en Hebei zijn veelbelovend.
    De Huandong wijngaard van Allied Domecq produceert chardonnay, riesling en gamay.
    Dragon Seal en Seagram’s Summer Palace zijn nieuwe ondernemingen van Pernod Ricard.
    Andere druivensoorten die zijn aangeplant: Welschriesling, Cabernet Sauvignon, Syrah.
    Great Wall Wine Compagny, een van de eerste industriële wijnbouwers, maakt deel uit van de investeringsgroep COFCO een van de grootste voedingsproducenten en importeurs in China.
    De klimatologische omstandigheden zijn te vergelijken met de beste wijngebieden ter wereld.
    Internationaal scoren de Chinese wijnen steeds meer waardering en prijzen. Dus houdt ze in de gaten!!

Comments are closed.