Schlumberger Sparkling Rosé 2006, Burgenland
Wil Vennix liet ons rode bubbels, twee rosé bubbels en drie series van drie witte bubbels proeven. Opdracht: geef aan uit welk land de bubbels komen en van welke druif ze zijn gemaakt. Pas na afloop volgde de onthulling van de flessen. Deze rosé bubbels vond ik super. Heel licht zalmkleurig. De mousse oogde vrij grof. Spritzige neus, ik ruik peer en vijgen. En dan een sappige en aantrekkelijke smaak, verfijnd, lekkere zuren. Ik was erg over deze bubbels van Blauburgunder (pinot noir) te spreken. Na de onthulling blijkt dat we twaalf (sic) Oostenrijkse bubbels proefden. Ondertussen waren de schattingen voor Cava, Cremant de Bourgogne én Champagne natuurlijk al lang over de bühne gekomen….
Sohnlein Brillant 2006, Henkell & Söhnlein, Niederösterreich
Bubbels voor de prijs van een krentenbrood of een bosje tulpen. Ik vraag me af hoe dit kan? Pretentieloos gemaakte sekt van Grüner Veltliner met de methode charmant. Heel veel mousse. Hooi in de neus, impressie van tropisch fruit en citrus. Sappig, lekkere zuren én een heel licht zoetje. Dit is een zomerse charmeur, een sekt voor het terras.
Meinklang Burgunder Sekt, Weingut Michlits Werner, Burgenland
Deze sekt is gemaakt met de methode ancestrale van pinot gris en pinot noir. Geelgoudzweem. Appel, peer en meloen. Héél veel bubbels. Citrus ook in de neus. Superprettige wijn met prachtige balans. Tikje petrol. Fantastisch fruit in deze biologische wijn. Knappe prestatie.
Schlumberger Golden Dry, Burgenland
Gemaakt volgens de methode traditionelle van chardonnay, pinot blanc en welschriesling. Peer, meloen en kruisbes in een neus met riesling typiciteit. Hoge zuurgraad maar wel op een aangename manier. Hap sap, verlangen naar de volgende slok. Deze firma maakt reclame met een pin up engel, waarbij je al snel de associatie legt met het engeltje dat op je tong…Heel prettige bubbels. Peer-in-het-kwadraat. Hans L. herkent peer, amandel én wine-bubble-gums.
Schlumberger, DOM T·FX·T Brut, Burgenland
Topcuvee van chardonnay en pinot noir, gemaakt volgens methode traditionelle met vier jaar flesrijping. Gerijpt op eiken houten vaten, dat staat enkele leden tegen (‘te veel hout’). Ik zie véél mousse. Naast het hout óók mint, briochebrood en veel verfijning! Ook boter in de neus. Misschien een tikje grof in de mond, maar verder is deze bijzondere cuvee van topwijnmakers Manfred Terment, F.X. Pixler en Illa Szemes zeer de moeite waard. Hartediefje van Wil.
Nittnaus Chardonnay 2005, Cuvee Premium, Trockenbeerenauslese, Burgenland
Halve flesjes. Handgeplukte en geselecteerde druiven. Levendige neus met perzik. Frisse aandronk, framboosjes impressie. Nu eens géén nectar met stroperige constitutie, maar een springlevendige frisse wijn die volstrekt in balans is. Met de blauwaderkaas púúr genieten.
De methode heet Charmat (met een hoofdletter); of het ook een charmante methode is, is een kwestie van smaak 😉 Rob
Rob, dat krijg je nou als je ná een proeverij ‘s nachts nog aantekeningen intikt. Bedankt voor je opmerkzaamheid.
Rob, je hebt volkomen gekijk. Ook bij mij is deze fout erin geslopen. Dus moet ik in het vervolg goed opletten bij het uitvoeren van een automatische spellingscontrole.
Wat ontzettend leuk om de lezen, al die Oostenrijkse bubbels. Geen idee dat ze er daar zoveel hadden! Waar hebben jullie de flessen aangeschaft?
Mochten jullie eens aan cava toekomen, hou ik me aanbevolen, ik ben op een cava speurtocht komend half jaar.
Er lijkt toch een flinke markt te zijn voor bubbels in Nederland. Nooit eerder raakte een bubbelwijn zo snel zo populair als Prosecco. In 2004 werden daarvan een bescheiden 20.000 flessen verkocht, maar afgelopen jaar een indrukwekkende drie miljoen.
Zie ook:
proseccoinformatiebureau.nl