Kees werd vrij snel na de oprichting in 1980 lid en bleef dat tot 2008. Enkele van onze huidige leden werden lid van de Brabantse Wijnsociëteit op voorspraak van Kees.
“Een vriend van mij had een schildersbedrijf en kende Kees. Hij was uitgenodigd om wijn te komen drinken en ik mocht mee. Wij werden hartelijk ontvangen en proefden een aantal Bordeauxs. Kees gaf daar uitgebreide uitleg bij en vertelde ook over de wijnsociëteit. Ik ben toen lid geworden. Het is denk ik wel 25 jaar geleden. Het is tekenend voor zijn hartelijkheid en gastvrijheid.”
“Kees Mutsaers wist van wanten en had de allermooiste wijnkelder van ons allemaal. Iedereen was jaloers. Hij deelde de flessen genereus.”
“Kees herinner ik mij van Bordeaux Grand Cru Classé proeverijen, hij had er inhoudelijk veel verstand van – zeker geen etikettendrinker. Een rustige, fijne man.”
“Door Kees ben ik lid geworden van de wijnsociëteit, alweer 37 jaar jaar geleden. Hij was een begenadigd wijndrinker, die ook heel kritisch kon zijn over de wijn. We hebben de eerste wijnreisjes gemaakt met hem, naar Champagne en Bourgogne. Ik denk ook met plezier terug aan de heerlijke etentjes en diners, o.a. bij Le Boyer in Epernay.”
“Tijdens de studiereis naar Bordeaux, waar we onder meer Kirwan, Pichon-Longueville Baron en Petrus bezochten, dineerden we in het restaurant van Cordeillan-Bages. Voor het dessert werd geserveerd, kreeg ik van Kees als jongste lid de wijnkaart: zoek jij een mooie dessertwijn uit?”
Vanaf 1993 is er een jaarlijkse blindproefwedstrijd van Franse wijnen. Kees Mutsaers was de eerste proefkampioen in 1993 en daarna weer in 1995, 1998 en 2000. De winnaar krijgt een jaar het gebruik van de wissel wijnkoeler met inscriptie van álle winnaars, de Kees Mutsaers wijnkoeler.
Met zijn kennis, smaak en wijnkeuze stelde Kees Mutsaers proeverijen samen, die enorm tot de verbeelding spraken. En vaak bestonden uit topwijnen. De blinde proeverij die Kees organiseerde op 16 november 1999 (zie foto) is typerend voor zijn proeverijen. Top wijngaarden met elkaar vergeleken. Grand Cru Altenberg naast Grand Cru Rangen de Thann uit de Elzas. Naast een Rully dé topwijn Le Montrachet uit Bourgogne. Een wijn die je maar een of enkele keren in je leven proeft. Spannend: een Australische cabernet/syrah naast de dan nog relatief onbekende Château Montus uit Madiran. Een top Toscaanse wijn naast een Gevrey Chambertin. En een edelzoete wijn uit Cadillac naast een Selection de Grain Nobles uit de Elzas. Terugkijkend valt op dat Kees zeker niet eenkennig Bordeaux liefhebber was, in de proeverijen stonden ook topwijnen uit de Rhône, zoals Hermitage, Côte Rotie en uit andere landen, zoals de Australische The Dead Arm d’Arenberg en top Toscanen. Kees was nuchter over zijn proeverijen – met uitstekende documentatie. Geluk ervaar je niet, zegt men wel, geluk herinner je je.
Kees Mutsaers heeft veel wijnliefhebbers heel gelukkig gemaakt.
Rust zacht.